URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2020, 12:14

Nu vă informați de pe Facebook! Guvernul pune la dispoziție o linie TELVERDE pentru cetățenii care vor să afle despre coronavirus

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul răspândirii unor informaţii false şi alarmante, respectiv a panicii declanşate la o parte din populaţie despre virusul COVID-19 (coronavirus), Guvernul a anunţat, joi, că, la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătăţii a fost operaţionalizată o linie TELVERDE destinată cetăţenilor care doresc informaţii legate de prevenirea infectării cu acest virus.

Pentru informare, nu pentru sesizare

"Cetăţenii care doresc informaţii despre situaţiile legate de COVID – 19 pot apela numărul 0800800358. Rugăm cetăţenii să apeleze numărul unic de urgenţă 112 doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii să apeleze linia TELVERDE. Programul de funcţionare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 şi 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică", arată comunicatul semnat de Grupul de Comunicare Strategică, ce funcţionează în cadrul DSU şi reuneşte reprezentanţi ai MAI, DSU, MS, MAE precum şi alte autorităţi naţionale competente.

De reţinut, însă, că acest număr de telefon nu este menit să anunţe urgenţele. Ci strict pentru informare. Concret, aici pot fi solicitate informaţii despre modul în care se manifestă virusul, modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii şi alte detalii legate de conduita preventivă.

"Reiterăm faptul că linia telefonică TELVERDE este strict pentru informarea cetăţenilor şi nu este un număr de urgenţă! În cazul în care sunt suspiciuni asupra unor persoane care ar fi contactat virusul, aceste situaţii trebuie anunţate la numărul unic de urgenţă 112", mai arată comunicatul.

Un singur caz, confirmat. Fără simptome

Informarea mai precizează că până joi dimineaţă, pe teritoriul României a fost confirmat un singur caz de infectare cu virusul COVID – 19 (coronavirus), "astfel că nu se poate vorbi de o epidemie".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, este vorba despre un tânăr în vârstă de aproximativ 20 de ani, care locuieşte în comuna Prigoria, judeţul Gorj, împreună cu părinţii şi bunicii, şi care a luat boala de la un italian de 71 de ani, "pacientul zero", care a fost în România săptămâna trecută.

"Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat la Bucureşti, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof.Dr. Matei Balş, este în stare bună şi nu prezintă simptome specifice. Pacientul este total izolat de restul persoanelor din spital şi se află în monitorizare, clinic şi biologic", mai notează comunicatul, adăugând că a fost extinsă ancheta epidemiologică pentru a identifica şi testa persoanele cu care românul purtător al virusului a intrat în contact.

Joi dimineaţă, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof.Dr. Matei Balş sunt în lucru un număr de 17 probe biologice. De asemenea, 99 de persoane se află în carantină, iar 5667 persoane erau monitorizate la domiciliu.

"În ultimele 24 de ore au fost efectuate 163 de apeluri la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 (cele mai multe din Bucureşti – 59) cu privire la Coronavirus", au mai transmis reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică.

Apel la calm

Pe de altă parte, joi, printr-un mesaj pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la calm, arătând că nu este cazul să ne panicăm şi subliniind că în majoritatea cazurilor virusul prezintă doar forme uşoare.

"Este normal să tratăm cu toată seriozitatea situaţia generată de apariţia cazurilor de coronavirus în Europa şi de confirmarea unui caz pe teritoriul României, dar nu există niciun motiv real de panică. Infecţia cu acest virus provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome uşoare, dureri în gât, tuse şi febră, ca în orice răceală. Aşadar, comportamentul firesc pe care fiecare dintre noi trebuie să îl avem acum este de a aplica cu rigurozitate recomandările autorităţilor şi de a ne informa constant din surse credibile şi oficiale. Instituţiile responsabile au luat toate măsurile care se impun pentru a împiedica răspândirea acestui virus în ţara noastră şi a limita efectele sale negative. Să fim solidari în a descuraja orice încercări de a crea senzaţionalul în aceste momente. Răspândirea de ştiri alarmiste sau chiar de ştiri false poate genera o epidemie de panică, cu consecinţe nocive pentru semenii noştri. Să contribuim, cu responsabilitate, la preluarea informaţiilor utile de prevenţie şi să avem grijă să protejăm vârstnicii şi persoanele mai vulnerabile, cele care suferă deja de boli cronice", a scris Iohannis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON