URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2019, 20:38

Nu e glumă! Comediantul Volodimir Zelenski este noul președinte al Ucrainei (VIDEO)

Nu e glumă! Comediantul Volodimir Zelenski este noul președinte al Ucrainei (VIDEO) sursa foto: www.g4media.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ţara vecină României, Ucraina, un actor de comedie a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale. Volodimir Zelenski a fost ales noul preşedinte al Ucrainei, câştigând alegerile în faţa lui Petro Porshenko, scrie g4media.ro.

Potrivit unui sondaj efectuat de Institutul National, Zelenski a obţinut 73,2% din voturi, iar Poroşenko 25,3%, informează Ukrinform, citat de hotnews.ro.

Preşedintele Poroşenko, învins, şi-a felicitat adversarul, spunând însă şi că va rămâne în politică. "Accept această decizie. Îmi părăsesc funcţiile, dar vreau să subliniez cu fermitate: nu voi pleca din politică", a spus Poroşenko. 

În acelaşi timp, câştigătorul le-a transmis celorlalte ţări din fosta URSS că victoria sa este dovada că "orice este posibil". De asemenea, acesta le-a promis, duminică, ucrainenilor că nu-i va "dezamăgi niciodată".

"Probabil se va schimba numele studiourilor din Kvartal 95 în Kvartal 73 (n.r. apropos de procentul obţinut)", a spus Zelenski, în discursul de după aflarea rezultatelor, potrivit libertatea.ro. Apoi a adăugat: "Fără patos acum, vreau doar să vă mulţumesc şi să mulţumesc familiei mele, părinţilor, soţiei şi copiilor". 

Rezultatele oficiale şi finale ale scrutinului se vor cunoaşte luni dimineaţă.

Candidat altfel

În primul tur al al alegerilor din Ucraina, desfăşurat pe 31 martie, Zelenski, care a interpretat un rol de preşedinte ca actor, a obţinut 30%, urmat de actualul preşedinte, Petro Poroshenko, cu 16,6%.

BBC a realizat după primul tur un scurt portret al lui Zelenski: a sfidat toate regulile de campanie electorală, refuzând să participe la mitinguri şi să acorde interviuri, şi pare să nu fi avut nici o viziune politică în afară de dorinţa de a fi nou şi diferit. Prin utilizarea masivă a reţelelor sociale a ajuns la alegătorii tineri.

Disponibilitatea lui Zelenski de a vorbi atât rusa cât şi ucraineană, într-o perioadă când drepturile lingvistice sunt un subiect sensibil, l-au făcut popular în estul Ucrainei, zonă vorbitoare de rusă. Oligarhul exilat în Israel, Igor Kolomoiski, 56 de ani, ar fi principalul sponsor al lui Zelenski.

Preşedinte, întâi la TV

Înainte de a deveni preşedinte în viaţa reală, Zelenski a devenit cunoscut interpretând rolul unui preşedinte incoruptibil în serialul de comedie "Slujitorul Poporului", aflat acum la al treilea sezon. Personajul din film, Vasyl Holoborodko, este un simplu profesor de şcoală, ale cărui tirade împotriva corupţiei sunt filmate de unul dintre elevii săi, devin virale şi astfel profesorul ajunge preşedinte. 

În viaţa reală, Zelenski a avut o campanie foarte redusă, lăsându-l pe Holoborodko să facă treaba pentru el. Analiştii spun că, pentru a afla opiniile lui Zelenski pe anumite teme, este suficientă vizionarea serialului. 

"La vârsta de 41 de ani, Zelenski ar fi cel mai tânăr preşedinte al Ucrainei. El este un om plin de viaţă, cu o voce deosebită şi plăcută. Fiu al unui profesor universitar din Krivi Rih, inima industriei minereului de fier din sud-estul Ucrainei, este cel mai celebru şi de succes showman al ţării.

Disciplina supremă este satira politică. Timp de aproape 20 de ani, Zelenski şi o echipă de artişti de cabaret i-au tras pe politicienii de vază ai ţării la rotisorul ironiilor", a scris Deutsche Welle.

Zelenski nu a prea dat interviuri, nu a vorbit cu presa, iar când a făcut-o s-a adresat doar instituţiilor media prietenoase cu el. A comunicat cu susţinătorii săi prin intermediul mesajelor video postate pe Facebook şi alte platforme similare. Cu ajutorul unor sloganuri creative, exprimate într-un limbaj specific tinerilor, el a reuşit să mobilizeze electoratul tânăr din estul ţării, mai scrie g4media.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@Stefan: punct și de la capăt.
Esența de lemn a limbajului tău e o așchie sărită din trunchiul PCR la care faci referire tot timpul. Cititul comentariilor tale conferă o plăcere similară cu mestecatul unui cotor de măr. De fiecare dată găsești la mijloc același sâmbure de adevăr: tu faci reclamă la medicamente. Bine, nu la toate, ci la medicamentul numit Oana Zamfir. Pe vremuri, ea cu bustul ei era exact ce mi-a recomandat mie doctorul. Însă azi, nu numai că e luată, dar cu tot respectul, e cam expirată. Acuma, să ne întoarcem la cele zise pe jumătate de către aceasta: "Doar adevărul ne poate vindeca". Ne poate vindeca de ce anume? Dacă nu ne spune, putem presupune că adevărul e un antibiotic împotriva prostiei. Că doar nu împotriva hemoroizilor, Doamne iartă-mă! Numai că vezi tu, un tratament cu antibiotic făcut pe jumătate nu numai că nu te vindecă, ci mai mult ajută microbii să capete rezistență. Cum pe la Antena 3 se umblă cu jumătăți de adevăruri, pacienții tratați de către aceasta au căpătat rezistență la tratament. Dacă nu mă crezi, întreabă-i cu cine votează!
Postat 23 Aprilie 2019, 14:05 de FaBULA
PCR transpartinic. Ep.: Pe când "Slujitorul Poporului" în versiune românească. Şi reală? (III)"
VI. ”...De asemenea, acesta le-a promis, duminică, ucrainenilor că nu-i va ”dezamăgi niciodată””. 1. Sper că promisiunea se referă și la ucrainenii de naționalitate română; 2. Probabil că și nomenclatura bravei noastre Opoziții distructive locale, știe că generalul Traian Moșoiu a fost și Președinte al PNL Bihor, dar și senator de Bihor, funcții în care a acționat și ca un veritabil slujitor al națiunii române. Don Ilie și tov. Vasile: pe când un copy-paste după acesta? P.S. Pentru unii postaci ...de meserie(?): 1. Dacă fabrica de bere, respectiv distileria, coordonate de Adi Rotar, ar avea doar clienți/consumatori (finali) ca mine, acestea ar da repede faliment. Din nou: ”Ghinion!”; 2. Vă recomand un Merlot sec, pritocit de 4 ori, cu minim 13% vol. alc. Eventual, de Sâmburești. Punct.
Postat 22 Aprilie 2019, 22:11 de stefan
Cotitura
Se pare ca Ucraina a virat spre est.
Postat 22 Aprilie 2019, 19:49 de Alcor
"PCR transpartinic. Ep.: Pe când "Slujitorul Poporului" în versiune românească. Şi reală? (II)"
Da de baut... tot drojdie tragi la masea ?
Postat 22 Aprilie 2019, 13:33 de ZIP
PCR transpartinic. Ep.: Pe când "Slujitorul Poporului" în versiune românească. Şi reală? (II)
IV. Mult succes Președintelui ales al Ucrainei. Va avea nevoie. ”Viața bate filmul!” V. O întrebare pertinentă și pentru ”eminențele cenușii” de la PSD, ALDE și PPU-SL: Pe când un Președinte al României, ca: Mircea Diaconu, Gabriela Firea, sau Olguța Vasilescu? PS 1. ”Doar adevărul ne poate vindeca”-Oana Zamfir (”Antena 3” TV). Și de nomenclaturiști bolșevici, secretari PCR (pe facultate ş.a.), (neo-)securiști și (neo-)”gauleiteri” la Palatul Cotroceni. 2. Pentru unii postaci (...de meserie?): Nu sunt fumător. Ghinion!
Postat 22 Aprilie 2019, 12:44 de stefan
@stefan
Ai fumat ceva bun ?
Postat 22 Aprilie 2019, 10:40 de elev
Viata bate filmul
Una e sa joci intr-un scenariu perfect si alta sa evoluezi in hatzisul vietii reale, mai ales cand vine vorba de politica. SUCCES, noului presedinte al Ucrainei!
Postat 22 Aprilie 2019, 07:51 de ZIP
PCR transpartinic. Ep.: Pe când "Slujitorul Poporului" în versiune românească. Şi reală?
I. ”Înainte de a deveni preşedinte în viaţa reală, Zelenski a devenit cunoscut interpretând rolul unui preşedinte incoruptibil în serialul de comedie "Slujitorul Poporului", aflat acum la al treilea sezon. Personajul din film, Vasyl Holoborodko, este un simplu profesor de şcoală, ale cărui tirade împotriva corupţiei sunt filmate de unul dintre elevii săi, devin virale şi astfel profesorul ajunge preşedinte.” 1. Oare profesorul, ajuns Preşedinte de ţară, Vasyl Holoborodko, are 5÷7 case obţinute aşa cum le-a obţinut Herr Johannes? 2. Oare Președintele ales al Ucrainei ar semna, s-au nu, Decretul de destituire din funcția de Procuror general al țării sale, a unui torționar moral bolșevic dovedit? II. O întrebare pentru românii de bună credință care muncesc, din greu şi în 2÷3 schimburi, pentru 1,900÷2,500 lei net/lună: Câți ani credeți că va trebui să munciți ca să asigurați ”modestele” pensii pentru unii ca Augustin Lazăr. 25÷30 ani? 1. Poate ştie Herr Johannes, actualul Președinte-”Gauleiter” al României. III. Bunul Dumnezeu ii ocrotească și pe romanii din Bucovina de Nord! Si nu numai. PS ”Doar adevărul ne poate vindeca”-Oana Zamfir (”Antena 3” TV). Și de pensiile nesimțite ale activiștilor, polițiștilor politici și torționarilor (inclusiv morali, din magistratură ş.a.) bolșevici
Postat 21 Aprilie 2019, 22:05 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON