URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2017, 13:58

Noul program de guvernare: PSD-ALDE creşte unele taxe şi impozite, dar le reduce pe altele

Noul program de guvernare: PSD-ALDE creşte unele taxe şi impozite, dar le reduce pe altele foto: Mediafax

PSD a prezentat joi noul program de guvernare care prevede printre altele creşterea salariului minim, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri, schimbări în colectarea TVA, acordarea unor credite fără dobândă pentru tineri şi introducerea unei taxe pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătăţii populaţiei, scrie Ziarul Financiar.

Noul program de guvernare depus în Parlament de guvernul Tudose prevede apariţia unor taxe şi impozite noi sau mărite. Astfel, guvernul PSD - ALDE va introduce din 1 ianuarie 2018 o "contribuţie de solidaritate", dar la acest moment nu se ştiu cuantumul ei şi categoriile de plătitori. De asemenea, produsele cu impact negativ "major" asupra sănătăţii vor fi taxate suplimentar, scrie Hotnews.

Firmele vor fi obligate să plăteasca contributia pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim pentru toti salariatii, inclusiv pentru cei cu timp partial de lucru si cei cu plata în acord.

La capitolul reduceri de taxe si impozite, guvernul PSD-ALDE anunţă reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10% şi a contribuţiilor de la 39,25% la 35%, începând cu 1 ianuarie 2018. Impozitul pe dividende va fi eliminate total începând cu 1 ianuarie 2018.

Guvernul Tudose propune şi eliminarea impozitului pe terenul agricol, concomitent cu dublarea impozitului pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv. Tot de anul viitor e promisă eliminarea impozitului pentru tractoare şi utilaje agricole.

Mai jos, câteva dintre prevederile programului de guvernare:

♦ Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019.

♦ Vom extinde cota 5 de TVA pentru vânzarea de locuinţe (cele cu o suprafata mai mica de 120mp), şi pentru inputuri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018.

♦ Tinerii vor fi putea ca până la împlinirea vârstei de 26 de ani să apeleze la credite fără dobândă, garantate în proporţie de 80% de către stat, de maxim 40.000 lei, pentru plata cursurilor, chiriei sau a unei părţi din construcţia unei locuinţe. (Termen 1 ianuarie 2018).

♦ Se introduce contribuţia de solidaritate începand cu 1 ianuarie 2018, dar şi o taxa suplimentară pe produsele al căror consum are un impact negativ major asupra sănătăţii populaţiei

♦ De la 1 septembrie 2017 vom introduce un mecanism imbunatatit de colectare a TVA (split payment) pe modelul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarant si neplatit in prezent.

♦ Pentru a creste gradul de colectare al taxelor vom imputernici ANAF ul cu colectarea cat mai multor taxe, inclusiv cele de la AFM, incepand cu 1 ianuarie 2018

♦ Propunem reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10% şi a contribuţiilor de la 39,25% la 35%, începând cu 1 ianuarie 2018. În acest fel, costurile pe muncă vor scădea de la 175 € cât sunt în prezent pentru plata a 100 € net, la 161 €.

♦ Cei cu activităţi independente, atât PFA cât şi alte tipuri de persoane juridice vor datora impozit pe venit 10%, faţă de 16% în prezent, iar contribuţiile sociale şi de sănătate se vor plăti doar ca persoană fizică şi nu pe activitatea desfăşurată. (Termen 1 ianuarie 2018)

♦ În vederea măririi eficienţei lucrărilor de investiţii publice, propunem crearea unei proceduri de monitorizare a contractelor de servicii publice, care să rezulte în întocmirea unei “Liste negre” pentru firmele care lucrează cu bani publici şi care nu respectă preţul iniţial, termenele sau nu livrează produsul achiziţionat. Sancţiunile trebuie să meargă până la interzicerea de a mai participa la licitaţii publice. (Termen 1 ianuarie 2018)

♦ Începând cu 2018, vom reintroduce impozitul pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. In cadrul acestui impozit veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite si se vor introduce mai multe deduceri care sa incurajeze economisirea, investitiile si cresterea standardelor de sanatate si educatie pentru populatie. Totodata incepand cu 2018 vom implementa procedura depunerii declaratiilor de patrimoniu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON