URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2019, 21:41

Noi detalii halucinante. Discuţia dintre poliţistul de la 112 şi Alexandra: "Bine, bine, stai acolo! Nu mai ţine linia ocupată"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ies la iveală noi detalii cutremurătoare despre cazul Alexandrei Măceşanu, tânăra răpită şi ucisă săptămâna trecută în Caracal de Gheorghe Dinică. Şeful STS şi-a dat demisia din funcţie, dar adjunctul său face declaraţii uluitoare: Operatorul de poliţie a deschis aplicaţia de localizare la peste o oră de la primul apel al Alexandrei la 112. În plus, Digi24 publică şi discuţia dintre tânăra răpită şi poliţistul care i-a răspuns prin 112, care nu doar că a dovedit nepăsare, ci chiar i-a zis să închidă telefonul.

Digi24 a obţinut, luni, pe surse un fragment din discuţia telefonică cu poliţistul care a preluat apelul de la operatorul STS. Potrivit surselor Digi24, Alexandra a fost timorată de poliţist şi o inhiba prin atitudinea lui, ba chiar ar fi fost recalcitrant. De asemenea, tânăra le-a dat poliţiştilor un detaliu elocvent care reducea aria de la 250 de case la jumătate.

Şocant este că poliţistul nici măcar nu a crezut-o pe victimă, deşi adolescenta plângea şi era terifiată.

Poliţist: Hai, ce vrei?

Alexandra: Am fost răpită şi violată. M-a luat...

Poliţist: Unde eşti, mă?

Alexandra: În Caracal, în Caracal!

Poliţist: În Caracal, unde?

Alexandra: În Caracal...

Poliţist: Bine, bine, stai acolo. Rămâi acolo că îţi trimit eu echipaj, dar nu mai ţine linia ocupată.

Alexandra: Vine şi mă bate iară. M-a violat!

Potrivit surselor, poliţistul de la IPJ Olt i-a spus de trei ori Alexandrei să rămână unde se afla, în condiţiile în care era răpită şi legată cu sârmă.

Nu știa să deschidă aplicația!

Acelaşi poliţist, după o oră de la această discuţie, a sunat la STS să întrebe cum se face localizarea unui apel pentru că nu ştia. Această conversaţie a durat circa 10 minute, arată sursa citată.

De altfel, dezvăluie HotNews.ro, Poliţia a deschis aplicaţia de localizare la peste o oră de la primul apel al Alexandrei la 112, susţine prim-adjunctul STS, generalul de brigadă Sorin Bălan. 

"​Noi nu furnizăm adrese poştale pentru agenţiile specializate de intervenţie decât în situaţiile în care apelul la 112 este realizat de pe un telefon fix. Noi nu am furnizat cele trei adrese. Nici nu putem. Vreau să vă informez că informaţia de localizare preluată de la operatorii de telefonie mobilă este afişată într-un format grafic atât la operatorul STS, cât şi la toate celelalte agenţii, inclusiv la Poliţie. Nu am furnizat adrese. (...) Accesarea informaţiilor de localizare au fost disponibile în sistem de la primul apel - 11,05 - iar deschiderea aplicaţiei de localizare pentru prima dată la operatorul de la poliţie s-a realizat la 12,08. Au fost solicitări ale operatorului de la poliţie de a asigura sprijin privind utilizarea aplicaţiei de vizualizare a proiecţiei informaţiilor, ceea ce s-a şi realizat, (...) ultimul (sprijin - n.r.) fiind la 12,32", a spus Bălan, la audierile din Parlament.

El a precizat că operatoarele STS, în urma solicitărilor Poliţiei, au iniţiat nouă apeluri pe telefonul victimei pentru a putea afla informaţii de localizare mai clare. 

"Din păcate, telefonul era închis", a adăugat generalul de brigadă Sorin Bălan.

Demisie fără „umbre de vinovăție”

Mai multe instituţii care au acţionat în acest caz au fost acuzate că nu au tratat cum trebuie cazul răpirilor din Caracal. Luni, Ionel-Sorinel Vasilca a demisionat din funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, după ce serviciul pe care l-a condus a fost acuzat că nu a localizat zona în care se afla Alexandra, adolescenta ucisă la Caracal.

Într-un comunicat transmis presei, Vasilca a precizat că nu se simte vinovat pentru situaţia creată, ci pentru că nu vrea să afecteze imaginea instituţiei.

"Fac precizarea că demisia nu a fost depusă ca urmare a existenţei unei sincope, inadvertenţe sau ca umare a celei mai mici umbre de vinovăţie în exercitarea funcţiei de preluare şi localizare a apelurilor de urgenţă 112 de către STS, a neglijenţei mele în serviciu, a tratării superficiale sau a neasumării responsabilităţilor care privesc datoria mea şi a tuturor angajaţilor de a garanta funcţionarea continuă a serviciilor speciale, de cooperare şi a celor pe linia 112. Demisia a fost înaintată pentru a nu afecta prestigiul instituţiei", a scris acesta.

Premierul Viorica Dăncilă a salutat gestul acestuia, acuzându-l de aroganţă. Deja au căzut câteva capete – şeful interimar al IPJ Olt, care a fost demis la câteva ore după ce informaţiile despre acest caz au fost făcute publice, iar şeful Poliţiei, chestorul Ioan Buda, a plecat din funcţie la solicitarea premierul Viorica Dăncilă.

Între timp, luni, anchetatorii au început reconstituirea în. Gheorghe Dincă urma să se întoarcă în casa în care a ucis-o pe Alexandra după ce fata sunase la 112, dar au decis să meargă pe malul Dunării, unde ar fi aruncat trupul unei victime. Între timp, locuinţa sa a fost păzită de jandarmi, ca loc în care încă se desfăşoară o anchetă, dar şi pentru a-i ţine la distanţă pe oamenii revoltaţi, care s-au strâns în faţa porţii în ultimele zile.

Dezvăluiri şocante în raportul MAI

În raportul MAI despre crima din Caracal, document consultat de STIRIPESURSE.RO, se prezinta detaliat ce s-a intamplat in toate cele 5 discutii telefonice dintre victima si autoritati:

La ora 11.05, la nivelul STS Olt s-a primit un apel 112, de la numarul de telefon .... (cartela pre-paid), de la o persoana de sex feminin care s-a recomandat ca fiind Macesanu Alexandra, si care sesiza ca a fost rapita si violata, insa pana la redirectionarea apelului catre dispeceratul IPJ Olt, convorbirea s-a intrerupt.

La ora 11.07, apelul a fost restabilit de catre dispeceratul STS Olt, care a apelat numarul ....., iar convorbirea a fost preluata de catre agent sef principal Florescu Vasilica Viorel, dispecer de serviciu 112 in cadrul IPJ Olt, care a fost sesizat cu privire la comiterea faptelor de lipsire de libertate, agresiune fizica si viol. Imediat, politistul a redirectionat apelul catre dispecerul Politiei Municipiului Caracal, agentul sef principal Tanase Lucica, comunicandu-i totodata datele obtinute de la operatorul STS.

La ora 11.12, Macesanu Alexandra a revenit cu un nou apel la 112, de pe acelasi numar de telefon, sesizand aceleasi aspecte, motiv pentru care dispecerul IPJ Olt a redirectionat apelul catre dispeceratul Politiei Municipiului Caracal, solicitand masuri urgente.

Dupa primirea apelului de la ora 11.12, dispecerul Politiei Municipiului Caracal a transmis sesizarea catre patrula de ordine publica pedestra, formata din agent sef principal Neagoe Florentin si agent sef principal Mechenis Catalin, care actionat in zona 7 Caracal, respectiv strazile Antonius Caracalla si Piata Victoriei, intrucat din datele obtinute de la minora, rezulta ca este posibil sa se afle pe strada Antonius Caracalla nr. 9, adresa pe care aceasta a furnizat-o de pe o carte de vizita gasita la locul unde se afla.

Cu ocazia audierii inregistrarii discutiei telefonice intre operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt, Ag. Sef Principal Florescu Vasilica Viorel si victima, s-a constatat ca politistul a avut o atitudine refractara fata de aceasta fara a da dovada de solicitudine si neimplicandu-se in obtinerea de date care sa conduca la identificarea locatiei unde se afla persoana apelanta, respectiv sa o consilieze pe aceasta, ori sa ii ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei pana la sosirea echipajelor de politie.

In vederea obtinerii de detaliii suplimentare legate de locatie, agent sef principal Neagoe Florentin a solicitat dispecerului Politiei Municipiului Caracal comunicarea numarului de telefon al victimei, dupa care a apelat-o la ora 11.13, de pe telefonul personal, si a purtat o discutie cu aceasta, ocazie cu care i-a indicat mai multe detalii despre locatia unde se afla si a comunicat adresa de pe cartea de vizita care apartinea unui inginer de cadastru, pe nume Popescu Lucian. De asemenea, minora a dat mai multe detalii legate de curtea imobilului in care se afla si a precizat ca nu poate parasi locatia intrucat in curte se afla un caine lup de care ii este teama.

Intrucat a existat o neconcordanta intre adresa indicata de victima si cea unde se afla aceasta, agentii de politie susmentionati au revenit la Politia Municipiului Caracal si au raportat evenimentul sefului Biroului Investigatii Criminale, comisar de politie Pistol Constantin.

La ora 11.29, apelanta a fost din nou sunata de pe telefonul agentului de politie Neagoe Florentin, ocazie cu care comisar Pistol Constantin a incercat sa obtina informatii legate de locatia in care se afla.

Cu ocazia discutiei telefonice, politistul a incercat sa o calmeze pe fata si i-a cerut sa-i spuna daca stie unde se afla si ce vede in jurul ei. Aceasta a relatat că este sechestrată într-o casă de un bărbat care în acel moment nu se afla lângă ea, fiind plecat la farmacie să cumpere cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini. Totodată, victima a precizat că, în acea curte, se afla un brad, un nuc, o mașină platformă cu fiare vechi, un autoturism gri, și mai mulți câini lupi dezlegați, în continuare, polițistul a întrebat-o dacă are rețea internet pe telefonul de pe care vorbește și răspunsul a fost negativ. Tot cu ocazia convorbirii, șeful biroului i-a solicitat să-i comunice culoarea gardului și dacă poate să iasă din casă și din curte. Cea în cauză a răspuns că gardul este din metal de culoare roșie și nu poate ieși din încăpere deoarece este legată și afară sunt câini lupi. Conform raportului politistului, in acest timp, pe fundal, se auzea latrat de caini, iar fata a afirmat ca nu mai poate vorbi intrucat a revenit barbatul. Din discutie cea in cauza a precizat ca s-ar afla in cartierul Protoseni din Caracal si ca a fost violata de barbat.

În același document se mai arată că discuția este încheiată atunci când pe fundal se auzea lătrat de câin și fata spune că nu mai poate vorbi, deoarece bărbatul s-a întors. Fata a precizat și că a fost violată de bărbat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vine lupul!
Să fie pedepsită indolența polițiștilor vinovați, dar să se introducă și pedepse drastice pentru toți cretinii care sună la 112 ca să se amuze!
Postat 29 Iulie 2019, 23:31 de User anonimizat
Cum ești ucis în România, deși suni la 112. Cazul de la Caracal nu e nici primul, nici singurul
Crima din Sânandrei a șocat România, după ce un bărbat de 44 de ani a fost decapitat cu drujba de un alt bărbat de 32 de ani din Arad. Victima îi vânduse o maşină în urmă cu un an. În jurul orei 4 dimineața, victima s-a trezit din somn auzind drujba care îi tăia ușa și a sunat la 112. Operatorul i-a spus să se culce la loc, că probabil un vecin taie lemne. La 7 minute, la 112 a fost înregistrat un al doilea apel, care anunța pericolul. Însă polițiștii au ajuns prea târziu. Dispecerul este cercetat disciplinar în acest moment.
Postat 29 Iulie 2019, 22:57 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON