URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2019, 19:38

Motiv de scandal: Se cere eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Națională și BAC pentru elevii maghiari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un  nou motiv de controverse: Partidul Civic Maghiar (PCM), prin cei doi parlamentari pe care îi are aleși pe lista UDMR, va depune o inițiativă legislativă de modificare a Legii Educației care prevede eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Națională de la sfârșitul claselor a VI-a și a VIII-a și la Bacalaureat, pentru elevii maghiari. PMP acuză PSD că e pe cale să facă această nouă concesie, „cedând şantajului UDMR”.

Se simt discriminaţi

Președintele PCM, Mezei Janos, a declarat agenţiei Mediafax că motivul care a stat la baza propunerii legislative este că elevii maghiari „sunt discriminați față de cei români, având în plus examenul de limba română, scris și oral”.

Potrivit liderului PCM, inițiativa nu înseamnă că elevii maghiari nu trebuie să cunoască limba română. „Ei ar trebui să susțină un examen de limba română în timpul liceului, în cei patru ani, când vor ei, iar în baza acestuia să se poată prezenta, ulterior, pentru susținerea Bacalaureatului”, a explicat Mezei.

Acesta speră ca demersul parlamentar al PCM să fie sprijinit și de UDMR, dar și de parlamentarii români. „Este timpul să începem niște discuții între cele două etnii pentru a găsi o cale amiabilă de a trăi împreună, de a nu fi tot timpul dușmănoși unii cu alții. Noi vrem să trăim în România, nu vrem să plecăm, dar vrem să trăim în libertate și prietenie. Este important să știm limbile celor două etnii pentru a putea comunica mai ușor”, a conchis președintele PCM.

Trocul lui Daddy?

Iniţiativa a strâns deja critici din partea unor formaţiuni politice. Președintele PMP, Eugen Tomac, a scris luni pe Facebook că proiectul este un troc între Liviu Dargnea și Viktor Orban și Kelemen Hunor, ”de natură să amplifice tensiunile etnice la nivelul societăţii româneşti”.

Potrivit lui Tomac, nu ar fi exclus ca, ”pentru a-şi păstra majoritatea parlamentară, Daddy să facă această nouă concesie, cedând şantajului UDMR”.

”Este important ca toţi românii, indiferent de etnia căreia îi aparţin, să ştie să vorbească limba română. Dacă respectivul proiect de lege ar fi pus în aplicare, de pierdut ar avea tot tinerii etnici maghiari. Pe de o parte, ar fi în continuare vulnerabili prin simplul fapt că nu cunosc limba naţională, oportunităţile fiindu-le mult limitate. Astfel, rămân prizonieri în lumea strâmtă construită de UDMR după 1989. Pe de altă parte, se crează ideea unei segregări etnice artificiale, în contextul în care nu vorbim despre imigranţi, ci despre oameni născuţi şi crescuţi în România”, a scris Tomac, care subliniază că legea are rolul de a ”măsura cât de patrioţi sunt conducătorii şi cât de vigilentă este societatea, înaintea unui eventuale propuneri de modificare a Constituţiei pentru autonomie pe criterii etnice”.

Fuga de română

Problema slabei asimilări a limbii române a fost abordată şi de BIHOREANUL, în toamna anului trecut, una dintre concluzii fiind aceeea că „tinerii din comunităţile maghiare nu pot învăţa limba română pentru a face faţă cerinţelor minimale ale unui examen”, chiar şi într-un judeţ mai puţin enclavizat, cum este Bihorul.

La Bacalaureat, doar 56% din absolvenţii liceelor cu predare în limba maghiară din Bihor au trecut de examene, sub procentul de promovabilitate la nivel de judeţ, care este de 65%, şi încă şi mai mult, cu 13%, sub media naţională, de 69%. "Vinovată" de contraperformanţele absolvenţilor din şcolile cu predare în limba maghiară pare să fie, într-adevăr, proba de limba şi literatura română.

De teamă să nu fie respinşi - a mai constatat BIHOREANUL - mulţi elevi de etnie maghiară preferă să-şi dea bacalaureatul în Ungaria, unde şcoala începe şi se termină mai devreme decât în România, dar mai ales unde scapă de examenul de limba română şi îşi pot alege chiar şi nivelul de dificultate a probelor.

Citiţi întregul articol aici: Fuga de română! Adolescenţii maghiari din Bihor învaţă tot mai greu limba română şi preferă să-şi dea Bacalaureatul în... Ungaria

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Au dreptate!
Ce sa faca cu limba romana?! Mergeti prin Oradea si nu veti gasi nicio institutie publica sa nu aiba la intrare firma/panou si cu textul in ungureste! Ati uitat ca in primul mandat al birtinezului, atunci cand se inhaitase cu bipeda, pana si autospecialele celor de la locala erau fircalite (si) in ungureste!? Concluzia: toti, incepand cu conventia democrata, in 1996, s-au folosit de unguri si ungurii de ei.
Postat 07 Mai 2019, 15:54 de pinonel
aduc popcorn pt toti
POPCORN LA UN LEU!!!! Ps: sa nu uitam de faptul ca desi initial udmr rmdsz, ma rog, a comunicat presei ca nu va vota schimbarea codurilor penale, au votat cu totii din sala! Cu totii stim ca ungurii au primit pt asta ceva. Sa vedem ce se va intampla... :)))
Postat 07 Mai 2019, 10:55 de Timea
Inițiativa poate să devină lăudabilă dacă ar fi adoptată !?!
Chiar dacă e o "aiureală" fără niciun rezultat legislativ concret, căci nu va trece parlamentar ... propunerea asta e chiar bună, fiindcă ar rezolva "chestiunea etnică" ungară în RO. Asta pentru că, în cel mult trei decenii, ar mai rămâne Transilvania fix cu atâția maghiari sub 60 de ani ... câți am botezat eu !?! S-ar umple, în timp relativ scurt toată Ungaria, de UDMR-iști și PMT-iști ... spre "bucuria" serviciilor sociale de la Budapesta.
Postat 07 Mai 2019, 09:01 de CrisDumi
Re@ Hai pesedei, hai iesiti
Hai pesedei, hai pesedei iesiti din vagauni si explicati cum tradati neamul si tara! Hai pesedei iesiti din cotloanele mizeriei si tradarii si spuneti electoratului vostru cat de utila este pentru ei tradarea voastra! Hai pesedei explicati ce patrioti sunteti voi! Hai pesedei explicate cum sta cu tradarea neamului pentru scaparea hotilor si demolatorilor tarii!! Hai pesedei, curaj pesedei, curaj mizerabililor!!
Postat 07 Mai 2019, 01:04 de scortosul
Integrare sau dezintegrare
Sloganul minorităților în România e la fel cu al PSD-ului în Europa. Cine se aseamănă se adună!
Postat 06 Mai 2019, 23:10 de User anonimizat
Chestia e binecunoscuta
Fiecare comunitate isi alege reprezentatnti care le spun ceea ce vor sa auda. Se poate spune ca sunt dupa chipul si asemanarea lor. Daca udmr ar sti ca nu ar avea succes cu aberatiile izolationiste, segregationiste, separatiste si poezia cu "tara mama", etc nu ar veni tot timpul cu aceasta placa. Ei stiu ca asta le asigura, fara probleme, ciolanul pt inca patru ani.
Postat 06 Mai 2019, 22:52 de ZIP
E clar ca
UDMR, merge pe șantaj, fiind o majoritate parlamentară sensibilă, ei mizează pe faptul că Dragnea nu vrea la pușcărie și atunci vor zice că nu pot schimba legile așa cum vrea PSD. Rămâne de văzut ce se întâmplă. Frați unguri PSD a furat împreună cu UDMR ( cred că se vede pe KISS ) . DAR a venit un Bolojan la Oradea, va asfaltat străzile din episcopia, canalizare, căldură ETC , nu mai dati dreptul UDMR-ului sa între in parlament. Asta sună și pt populația din Gutenberg.
Postat 06 Mai 2019, 22:24 de Sandu1206
Drumul catre ratare
Fara sa cunoasca limba romana, isi reduc singuri sansele de a se realiza in tara in care s-au nascut, iar in ungaria sunt vazuti ca cetateni de rangul doi (mana a doua).
Postat 06 Mai 2019, 21:13 de ZIP
condamnare la sărăcie adică
Practic aceștia își condamnă propriul electoral la sărăcie și involuție. Ce așteptări economice poți avea de la o țară dacă nu cunoști limba țării respective? E ca și românii care se mută în germania sau anglia sau oricare alta, și și-ar da copiii la școli românești, și ar cere examene în limba română și tot. Și să zicem că le obțin. Și ce-ar rezolva? Cine te angajează fără să cunoști limba locală în vreo țară? Da, aici sunt și considerente istorice, dar au trecut peste 100 de ani de la administrația maghiară. Sunt 3 generații deja. Prin asta respectivii politicieni doar își asigură un electorat sărac și captiv, care veșnic va avea pe cine pune vina pentru sărăcia lor, deci voturi asigurate.
Postat 06 Mai 2019, 21:13 de manu144x
Izolationism, separatism, segregationism
Asta face udmr. Cat despre comentarii, nu trebuie sa fii expert pt a constata cine sunt majoritatea celor comenteaza pe aici. Propagandisti ciraci (slugi) de-ai udemeristilor, cu apucaturi pe masura.
Postat 06 Mai 2019, 20:33 de ZIP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON