URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Februarie 2020, 18:02

Moment istoric. SUA au semnat un acord de pace cu talibanii care pune capăt războiului din Afganistan

Moment istoric. SUA au semnat un acord de pace cu talibanii care pune capăt războiului din Afganistan foto: Facebook, MAPN
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

SUA au semnat sâmbătă un acord de pace cu talibanii care pune capăt războiului din Afganistan.

Pace cu condiţii

Potrivit BBC secretarul de stat Mike Pompeo şi o delegaţie de 31 de reprezentanţi ai talibanilor au semnat documentele acordului la Doha în Quatar.

Potrivit înţelegerii, SUA şi aliaţii săi, între care România se numără cu 559 de militari, au promis că îşi vor retrage toate trupele în termen de 14 luni dacă talibanii vor opri atacurile şi vor interzice mişcării teroriste Al Quaeda, sau altor mişcări extremiste, să opereze pe teritoriile lor.

"Coaliţia va încheia retragerea restului forţelor sale din Afganistan în termen de 14 luni de la anunţarea acestei declaraţii comune şi a acordului de către SUA şi talibani (...) în măsura în care talibanii îşi îndeplinesc angajamentele din acord", se menţionează într-un comunicat.

Războiul din Afganistan a durat 18 ani şi a fost cel mai lung din istoria SUA. De-a lungul conflictului aici şi-au pierdut viaţa peste 2.400 de militari americani.

Contingentul american din Afganistan numără în prezent 12.000 de militari. Conform acordului numărul lor ar urma să fie redus la 8.600 de militari în termen de 135 de zile.

Câştigător, Trump!

Acordul de pace semnat sâmbătă a fost precedat pe 22 februarie de un armistiţiu pentru şapte zile. Preşedintele SUA, Donald Trump, a promis la acea dată că în cazul în care în această perioadă talibanii vor reuşi reducerea violenţelor va susţine un acord de pace, lucru care s-a întâmplat.

De altfel, preşedintele SUA este principalul beneficiar de imagine de pe urma acordului de pace. Dislocarea militarilor americani îi va aduce voturi lui Donald Trump care se pregăteşte în cursa pentru un nou mandat în care intră cu atuuri precum starea bună a economiei americane.

De cealaltă parte, prin semnarea acordului SUA recunoaşte mişcarea talibană ca principal actor politic în Afganistan deşi progresele promise sunt minore. Societatea afgană este măcinată de corupţie şi nepotism, are în continuare un caracter patriarhal iar rolul femeii este în continuare unul minor.

În plus, potrivit specialiştilor, Afganistanul rămâne în continuare cel mai mare exportator de opium şi heroină.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON