URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2018, 22:37

Mobilizare istorică la votul pentru alegerile parlamentare din Ungaria: Prezenţă peste 68%!

Mobilizare istorică la votul pentru alegerile parlamentare din Ungaria: Prezenţă peste 68%! foto: Hotnews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mobilizarea la vot la alegerile din Ungaria este una istorică, rata de participare fiind de aproximativ 68% la ora 18:30. Unii analişti, citaţi de AFP, spun că o participare de peste 70% la alegeri ar putea însemna o mobilizare eficientă a opoziţiei şi un semn ca Fidesz - partidul premierului Viktor Orban - şi-ar putea pierde majoritatea parlamentară, după cum anunţă HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, secţiile de votare s-au închis la ora 20.30, putând vota doar cei care stăteau la acea oră la coadă.

La ora 17, rata de participare la vot era deja "una istorică", de 63,2%.

La unele secţii, inclusiv în străinătate, ca de pildă la Bruxelles sau Budapesta, ungurii au stat la cozi pentru a putea vota (foto).

Cea mai mare mobilizare a fost la Budapesta, unde prezenţa la urne era, la ora 14:00, de 45,52%.

Hotnews notează că Fidesz are şanse să obţină cel mult o majoritate simplă, rezultat susţinut şi de poziţia fruntaşă pe care o deţine Fidesz în sondaje. Există însă şi posibilitatea ca opoziţia să devanseze Fidesz şi să-l facă să piardă majoritatea, creând o situaţie fără precedent de parlament suspendat.

Cel mai puternic partid de opoziţie este formaţiunea naţionalistă radicală Jobbik, care a avut o campanie axată pe lupta anticorupţie şi pe mărirea salariilor pentru ca sute de mii de unguri care au părăsit ţara să fie tentaţi să revină.

La alegeri erau aşteptaţi 7,9 milioane de cetăţeni, care să decidă numele celor 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta pe baza unui sistem de vot mixt. 106 de deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal în mod direct, iar ceilalţi vor fi desemnaţi pe baza votului pe liste.

Viktor Orban, în vârstă de 54 de ani, care şi-a început cariera ca activist liberal la sfârşitul anilor ’80, este liderul din Uniunea Europeană cu a doua cea mai lungă perioadă de guvernare, după Angela Merkel în Germania.

Formaţiunea sa politică, Fidesz, şi aliatul său social-democrat Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) au câştigat mai bine de două treimi din parlament la ultimele două alegeri, din 2010 şi 2014.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
sunt socialist !
@Sandu1201: Habar nu ai cine sunt dar mă etichetezi " PROSTEA " ! De ce ?
Postat 09 Aprilie 2018, 15:21 de dani-e-let
Dani-e-let vs TDS
Sper ca nu începi iar
Postat 09 Aprilie 2018, 12:43 de Sandu1201
în valea cu miros de flori și zumzet de albine....
@Sandu1201: ....bate câmpii cu grație !
Postat 09 Aprilie 2018, 12:21 de dani-e-let
Dani-e-let aduca Sarca
PROSTEA problema este pericolul pt care sa aliat cu Rusia , au mai făcut-o în perioada lui Bella Kun, si datorita României (care făcea parte din Antanta ), bolșevici nu sau extins. TDS a fost foarte bine fara tine din 10 martie încoace , sper ca nu începi.
Postat 09 Aprilie 2018, 10:29 de Sandu1201
nekem mindegy...csak sandor - nak nem tetzik!
Ideea este clară ! Ungurii știu ce vor ! E mâna Rusiei ? Dar dacă ungurii preferă Rusia ? Care este problema ?
Postat 09 Aprilie 2018, 10:04 de dani-e-let
Soarta-i cum ti-o faci
Dacă România nu egalează Ungaria la procentul de prezență la vot înseamnă ca își merită soarta.
Postat 09 Aprilie 2018, 09:38 de User anonimizat
CE chestie
Clar ca e mana Rusiei acolo.
Postat 09 Aprilie 2018, 08:58 de Sandu1201
Ar fi bine ca Fidesz sa se reformeze, cu alegeri interne, lideri noi, mai putin corupti... dar nicidecum nu e mai de dorit opozitia
Daca alternativa, opozitia este doar comunistii, socialisti pe progres, sau fascistii extremisti de stanga, e clar ca cel mai bine e sa castige tot “extremistul” de centru-dreapta, cel care a fost lider liberal, cei de la Fidesz, oricat l-ar critica elita, mass-media, globalistii si socialistii.
Postat 09 Aprilie 2018, 04:29 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON