URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2020, 14:32

Ministrul Marcel Vela: Vor intra în autoizolare toţi cei care vin în România dintr-o ţară cu cel puţin 500 de cazuri de coronavirus (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat duminică faptul că, începând de la ora 21, ora României toate persoanele care sosesc în ţară din state unde au fost confirmate cel puţin 500 de bolnavi cu coronavirus vor intra în izolare la domiciliu timp de 14 zile.

El a mai precizat că toţi miniştii au lucrat la un set de măsuri care să fie impuse după decretarea stării de urgenţă în România. Vela nu a dat detalii despre acestea.

Cine intră în autoizolare

"Se aprobă instituirea izolării la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din ţările unde sunt confirmate cel puţin 500 de infecţii cu COVID-19, începând de duminică, de la ora 21, ora intrării în România, fie pe cale aeriană sau rutieră", a spus acesta. 

Pe lângă China, Italia, Iran şi Coreea de Sud, ţările care duminică aveau peste 500 de bolnavi confirmaţi sunt: Spania, Germania, Franţa, Statele Unite, Elveţia, Norvegia, Marea Britanie, Suedia, Olanda, Belgia, Danemarca, Japonia şi Austria.

Totodată, el a precizat că, în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, s-a hotărât extinderea măsurii carantinării "pentru toţi cei care sosesc în ţară din zone carantinate, actualizate de CNSSU, la propunerea de suport tehnico-ştiinţific şi publicate pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică". 

Acelaşi comitet a decis, sâmbătă, că Inspectoratele Teritoriale de Muncă au obligaţia să verifice măsurile luate privind decalarea programului de lucru în vederea reducerii riscului de contaminarea pe timpul deplasării la şi de la locul de muncă.

Ministerul Vela a anunţat şi că s-a decis suspendarea până pe 31 martie a organizării târgurilor de autoturisme.

Pregătiri pentru starea de urgenţă

Marcel Vela a făcut primele declaraţii oficiale după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că luni va decreta starea de urgenţă în România. 

"Este o măsură pe care multe ţări europene afectate de noul coronavirus au luat-o deja în interesul cetăţenilor lor. Începând de aseară, o echipă formată din reprezentanţi ai tuturor ministerelor am lucrat non-stop pentriu a transmite astăzi prim ministru nota de fundamentare învederea emiterii decretului", a afirmat ministrul Afacerilor Interne. 

El a spus şi că "emiterea stării de urgenţă presupune pentru toţi schimbarea modului de viaţă, dar şi un moment de frică sau de neînţelegere". Marcel Vela a subliniat că măsura este luată "spre binele tuturor". 

"Fac apel la calm şi solidaritate. Să fim uniţi şi toleranţi. Starea de urgenţă ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru gestionarea şi prevenirea infecţiei cu coronavirus", a afirmat ministrul. 

Acesta nu a detaliat însă care sunt concret măsurile propuse. 

"Suntem o naţiune puternică"

În schimb, el a făcut un apel către cetăţenii români, îndemându-i să fie responsabili. 

"Dragi români, e nevoie de colaborarea fiecăruia dintre dvs. Trebuie să acţionăm cu calm, cu responsabilitate şi cu grijă faţă de cei din jur. Fiecare dintre noi poate contribui. Vă rog să evitaţi deplasările care nu sunt absolut necesare, limitaţi contactul cu alte persoane, nu contribuiţi la propagarea mesajelor de panică, scrise de oameni inconştienţi. Susţineţi eforturile autorităţilor", a spus Marcel Vela. 

El le-a transmis românilor că "situaţia este sub control tocmai pentru că am luat măsuri din timp. Am suspendat transporturile din Italia am închis şcolile, am limitat întâlnirile publice". 

"Urmează zile complicate pentru cei din teren, pentru medici, pentru pompieri, pentru jandarmi. Vreau să le mulţumesc pentru implicare", a spus ministrul. 

"Dumneavoastră, cetăţenii, puteţi sprijini eforturile noastre rămânând acasă. Vă asigur că MAI are capacitatea de a gestiona orice problemă apărută, iar profesioniştii din toate instituţiile vor găsi cele mai bune soluţii pentru români. Suntem o naţiune puternică. Haideţi să arătăm împreună acest lucru!", a încheiat Vela. 
 

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON