URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2018, 14:02

Metroul din Cluj, primii paşi concreţi: Se licitează studiul de prefezabilitate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se fac primii pași concreți pentru viitorul metrou între localităţile Florești și Apahida, care va deservi Clujul. Primarul Emil Boc a declarat joi, la începutul şedinţei de Consiliu Local, că în următoarele zile se va lansa anunţul pentru licitaţia privind studiul de prefezabilitate al viitorului tren subteran.

“Suntem foarte aproape să lansăm studiul de prefezabilitate pentru selectarea consultantului astfel încât să elaborăm un caiet de sarcini după toate rigorile viitorului unui metrou şi nu după ceea ce există astăzi în materie de realizare a unui metrou obişnuit. Sper ca în prima parte a lunii noiembrie, în primele 10 zile, să fim în măsură să lansăm în licitaţie publică pentru studiul de prefezabilitate. Pentru investiţii mai mari de 75 milioane de euro este nevoie şi de studiu de prefezabilitate şi de studiu de fezabilitate. Este o cerinţă legală. Evident, după aceea va continua cu licitaţia de execuţie”, a precizat Boc.

Hotnews scrie că, în premieră, în bugetul pe anul 2018 al Clujului, 3,4 milioane lei, dintr-un total de 10 milioane, vor merge pe diverse studii în vederea construirii viitorului metrou.

Emil Boc a declarat, joi, la şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, că metroul viitorului nu va avea captatoare de curent cum are azi, ci va avea baterii electrice. "Am angajat un consultant care ne-a ajutat la redactarea caietului de sarcini, echipa tehnică a făcut o vizită la Bucureşti pentru a vedea situaţia metroului de acolo, iar ceea ce noi propunem ţine cont de evoluţia viitoare a tehnologiei, şi nu pe situaţia existentă a metroului din Bucureşti, deoarece metroul viitorului nu va avea captatoare de curent cum are azi, ci va fi cu baterii electrice”, a spus Boc.

Tehnologia va ajuta autorităţile locale să reducă din costurile unui astfel de proiect, iar tunelul nu va mai fi atât de mare precum în cazul tunelurilor actuale de metrou.

În aprilie 2018, primarul Emil Boc a anunțat, în premieră, că japonezii sunt interesați de construirea unui metrou la Cluj-Napoca. Potrivit edilului, linia de metrou ar urma să fie construită între Florești și Apahida în următorii “10-15 ani”.

“Clujul, cu Floreștiul, zona metropolitană, cu tot ce intră şi ce iese în Cluj, aproape acum suntem la 500.000. Peste 10 ani Clujul nu va putea evita această discuție de a avea măcar o linie de metrou. Noi am decis la nivelul Primăriei să pornim un studiu de prefezabilitate care să ne spună traseul, costurile, modalitățile de finanțare și cum poate fi realizat acest lucru. Valoarea unui asemenea metrou este destul de ridicată, costă câteva sute de milioane de euro. Trebuie gândit un plan de finanţare multianual pe 20 - 25 de ani dacă se poate, o chestiune multianuală, în care să ai în vedere realizarea unei linii din Florești până în Apahida, asta să fie linia principală, iar după aceea, la un moment dat, să faci şi alte linii de conexiune”, spunea primarul Clujului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Piticul
din Răchițele a greblat cît a putut pt Cj. Pe noi (BH) ne a faultat tot timpul.... S a remarcat ca fiind un bun ascultător și cărător de geantă al șefului. Cam ceea ce făceau și odeon&păstorel pe vremea cînd Sanyi Chiș era tunarul șef al CJ Bh. Cît despre eficiența administratiei, a nost' e mult peste micul ŕăchițelean. Birtin vs. Răchițele 3 la 0, scor de neprezentare, zic...
Postat 02 Noiembrie 2018, 04:04 de Vlaicu
Parc OTL
Face si Clujul ce poate si ce-si permite in materie de achizitie pentru parcul CTP. Pentru Oradea, anul viitor, Primaria va achizitiona 10 autobuze electrice hibride (HEV -Hybrid Electric Vehicle) si 20 tramvaie. Atat autobusele cat si tramvaiele se vor achizitiona din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Postat 01 Noiembrie 2018, 22:59 de dan_daniel
Pinonel
Daca ar baga metroul in Oradea, oare ce ai avea de comentat?
Postat 01 Noiembrie 2018, 22:17 de Sandu1206
...
Parcul auto al Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca include in prezent 11 autobuze electrice cumparate cu fonduri elvetiene, municipalitatea clujeana avand in plan cumpararea altor 30 de autobuze electrice din fonduri europene. In paralel, birtinezul cumpara pentru oradeni si pe banii lor autobuze diesel poluante si tramvaie. Cu tramvaiele e o problema, despre care nu se scoate o vorba: infrastructura! Linii de alimentare, sine, etc, etc. Plus ca un autobuz il pui unde e nevoie, un tramvai, chiar cu propulsie nucleara (glumesc!), merge numai pe sine! Explicatia e simpla: boc a fost premier, birtinezul.... profesor la Tileagd, la copiii cu nevoi speciale.
Postat 01 Noiembrie 2018, 18:52 de pinonel
lol
lol mai pune cineva botul la tampeniile lui boc? la un oras de 320.000 de locuitori, cluj napoca e prea mic pt metrou. nu mai zic de bugetul de investitii de vreo 100 milioane pe an. nu-i in stare sa faca un * de centura, dar el vrea sa bage metrou. in ultimii ani a facut o parcare supraterana intre blocuri si a asfaltat un pod in centru, in rest numa studii de fezabilitate si prefezabilitate. mori in trafic iar alternativa lui e sa bage autobuze pentru copii. ce efect a avut masura asta? niciunul ca mori in trafic in continuare.
Postat 01 Noiembrie 2018, 14:09 de leclick
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON