URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2018, 18:47

Marea Adunare Naţională a fost reconstituită la Alba Iulia. Klaus Iohannis, aplaudat şi ovaţionat de mulţime (FOTO/VIDEO)

Marea Adunare Naţională a fost reconstituită la Alba Iulia. Klaus Iohannis, aplaudat şi ovaţionat de mulţime (FOTO/VIDEO) foto: alba24.ro
Marea Adunare Naţională a fost reconstituită la Alba Iulia. Klaus Iohannis, aplaudat şi ovaţionat de mulţime (FOTO/VIDEO) foto: adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit cu fast, sâmbătă, la Alba Iulia.

La prânz, în Piaţa Tricolorului, pe Esplanada Catedralei Încoronării din Alba Iulia, invitaţii oficiali alături de oamenii simpli veniţi din ţară, dar şi de peste hotare au reconstituit Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, citindu-se şi "Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia", scrie alba24.ro.

Aproximativ 3000 de oameni îmbrăcaţi în costume populare veniţi din toate judeţele Transilvaniei, dar nu numai, au participat la acest moment special.

Cel mai aşteptat moment al zilei a fost parada militară, care a fost urmărită de zeci de mii de oameni. Pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, au trecut 23 de detaşamente pe jos, cu aproximativ 1.600 de persoane şi 18 detaşamente de defilare pe roţi, cu aproximativ 150 mijloace tehnice. De asemenea, parada a cuprins 23 de aeronave militare: elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Şoim, F-16 Fighting Falcon.

Corina Creţu s-a dezis de PSD-işti

La Alba Iulia a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, care a inaugurat Monumentul Marii Unirii anume ridicat în Alba Iulia. Înainte, şeful statului s-a oprit la Catedrala Încoronării, unde a depus o coroană de flori, la statuia Regelui Ferdinand.

Klaus Iohannis a fost aşteptat, în tribuna oficială, de Ludovic Orban, Raluca Turcan, Vasile Blaga şi alţi lideri ai PNL, dar şi de reprezentanţi ai Coaliţiei de guvernare, în general din eşalonul secund. Printre aceştia, deputatul de Alba Ioan Dîrzu, deputatul Cătălin Rădulescu şi fostul ministru Victor Negrescu. Comisarul european Corina Creţu a fost şi ea prezentă şi, după ce i-a salutat rece pe social-democraţi, s-a dus în grupul liberalilor. De asemenea, au mai participat ambasadorul american Hans Klemm şi Patriarhul Daniel.

Chiar înainte de sosirea preşedintelui, din public s-au auzit huiduieli la adresa reprezentanţilor PSD. "Ruşine să vă fie. Să îţi fie ruşine Nicolae" au strigat câţiva oameni, adresându-se lui Şerban Nicolae.

Discursul preşedintelui

La inaugurarea Monumentului Marii Uniri, Klaus Iohannis a ţinut un discurs, spunând că avem datoria de a arăta, prin ceea ce facem, că suntem "continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri".  

"Noi, cei de astăzi, avem privilegiul de a fi moştenit rodul celui mai important proiect concretizat vreodată în spaţiul strămoşilor noştri. Este datoria şi responsabilitatea noastră de a omagia trecutul şi de a insufla generaţiilor viitoare idealurile naţionale reîncărcate cu noi semnificaţii. (...) Trebuie să arătăm generaţiilor viitoare că noi suntem, prin ceea ce facem, continuatori destoinici ai proiectului Marii Uniri", a spus şeful statului, potrivit adevarul.ro.

Iohannis s-a declarat onorat să fie preşedinte al României în perioada Centenarului Marii Uniri şi a evocat momentele de la 1918. "Datorită angajamentului conducătorilor săi, contribuţiei intelectualilor şi voinţei populare, Marea Unire a valorificat apropierea dintre români şi minorităţile naţionale pentru construirea unui stat al demnităţii umane, al bunei convieţuiri şi al toleranţei", a spus Iohannis. 

Pe parcursul apariţiilor sale la Alba Iulia, Klaus Iohannis a fost aplaudat şi ovaţionat de oameni. De altfel, şeful statului nu s-a rezumat să-i salute doar pe politicieni, ci a făcut şi băi de mulţime, salutând oamenii prezenţi la festivitate.

De asemenea, la vederea lui Klaus Iohannis, o parte dintre românii prezenţi la Alba Iulia au început să scandeze sloganuri anit-PSD.

Dăncilă, huiduită

Premierul Viorica Dăncilă a ales să meargă sâmbătă, după parada din Bucureşti, la festivităţile de la Focşani. Alături de ea au fost miniştri Tudorel Toader, Ecaterina Andronescu, Carmen Dan şi fostul vicepremier Paul Stănescu.

Potrivit Digi24, după parada de la Focşani, premierul a făcut o baie de mulţime, ocazie cu care a fost huiduită de câţiva oameni din mulţime. De asemenea, cineva a întrebat: "Viorico, tu ştii ce sărbătorim astăzi?".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: ”Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” - Mihai Eminescu. Versiune upgradata (II)
I. Un mesaj pentru politicienii romani responsabili ai acestei tari. Care mai sunt. Pe când: 1. …n) un ministru la mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, "copy-paste" Ion Tiriac?
Postat 02 Decembrie 2018, 21:12 de stefan
http://istoria-romaniei.blogspot.com/2009/12/lista-martirilor-decedati-la-revolutia.html?m=1
Caută
Postat 02 Decembrie 2018, 14:45 de Sandu1206
!!!
@Sandu1206: Dacă nu era 22 tac'tu schimba mașini! Intuiția îmi spune că era ceva....eu ți- am cerut exemplul concret! Iliescu l-a omorât pe cutare...nume prenume!
Postat 02 Decembrie 2018, 12:02 de unom
Unom
Decembrie ' 89 , mineriade.
Postat 02 Decembrie 2018, 11:49 de Sandu1206
!!!
@Sandu1206: zi o crimă! Cu subiect și predicat!
Postat 02 Decembrie 2018, 11:26 de unom
Ilici Iliescu
Marele demolator de comuniști a lipsit . ILIESCU trebuie să facă pușcărie pe viața pt crimele comise.
Postat 02 Decembrie 2018, 11:13 de Sandu1206
Da sigur,toata lumea il iubeste pe 6 case (din meditatii)
O sa vedem la vot, cat de iubit e acest INFRACTOR-Iohannis !!!!!
Postat 02 Decembrie 2018, 08:10 de bogdan1
Vai și amar
Când se cântă imnul trebuie sa stai in poziție de drepți. Militarii noștri se uitau in stânga dreapta, jos , sus. 3- 4 cântau restul frecau menta.
Postat 02 Decembrie 2018, 02:19 de Sandu1206
PCR transpartinic. Ep.: ”Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” - Mihai Eminescu. Versiune upgradata
I. Un mesaj pentru politicienii romani responsabili ai acestei tari. Care mai sunt. Pe când: 1. a) un Președinte de țară ca: Decebal; b) un Prim-ministru ca: Regina Maria; c) un ministru al afacerilor externe ca: Nicolae Titulescu; d) un ministru al apărării naţionale ca: Mihai Viteazul şi un Ştefan cel Mare ca şef al statului major general; e) un minstru la educaţie naţională ca: Spiru C. Haret; f) un ministru al afacerilor interne model Vlad Țepeș/Corrado Cattani; g) un ministru la transporturi ca Anghel I. Saligny; h) un ministru al cercetării ca Henri Coandă; i) un ministru al economiei/energiei ca Dimitrie Leonida; j) un ministru al tineretului şi sportului ca Nadia Comăneci; k) un ministru al culturii şi identităţii naţionale ca Eminescu; l) şefi la SRI şi SIE model …James Bond m) doar magistrați model Tudorel Toader și Silvia Conti! 2. Președinți de partide ca: Constantin Dobrogeanu Gherea (la PSD) şi I.G.Duca (la PNL).
Postat 01 Decembrie 2018, 20:34 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON