URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2019, 17:36

Mama care și-a ucis în bătaie copilul era diagnosticată cu retard mintal, dar psihologul de caz i-a permis să-și crească copiii

Mama care și-a ucis în bătaie copilul era diagnosticată cu retard mintal, dar psihologul de caz i-a permis să-și crească copiii (Sursa foto: stiridecluj.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Femeia din Cluj care şi-a ucis copilul de numai 9 ani în bătaie era diagnosticată cu retard mintal şi tulburare de personalitate. Cu toate acestea, psihologul care se ocupa de caz a permis ca aceasta să îşi crească copiii pe care i-a abandonat la naştere.

Potrivit hotnews.ro, Consiliul Judeţean Cluj a dispus, marţi, un audit la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, la sesizarea Avocatului Poporului. 

CJ Cluj precizează că femeia este încadrată în grad de handicap grav. "Alte aspecte menţionate: impulsivitate, toleranţă scăzută la frustrare, (...) în trecut a experimentat episoade de incoerenţă, comportament inadecvat / agresiv, ideaţie suicidară. Cu toate acestea, în condiţiile în care mama copilului a recunoscut că aplica pedepse fizice, psihologul de caz a considerat «că este în beneficiul copiilor reintegrarea lor în familie»", se arată în auditul DGASPC Cluj.

Femeia, în vârstă de 36 de ani, a fost monitorizată timp de şase luni de DGASPC, după ce şi-a luat doi copii, printre care şi pe Luca, băiatul omorât, din centrele de plasament unde îi părăsise după naştere, scrie stiridecluj.ro.

Potrivit sursei, CJ Cluj a identificat mai multe nereguli care existau în cadrul DGASPC, încă din septembrie 2018, de atunci efectuându-se nouă controale care s-au încheiat cu mai multe plângeri penale şi comisii de disciplină. După auditul care a avut loc marţi, CJ a identificat mai multe probleme în sistemul instituţiei, deficienţe care provin dintr-o legislaţie neclară, mult prea birocratică, care nu pune accentul pe nevoile copiilor.

"Totodată, la acest moment, există şi suspiciuni cu privire la abordarea superficială a interesului superior al copilului de către specialiştii instituţiei în cauză. În ultimii patru ani, conducerea DGASPC Cluj a dat deseori dovadă de tratare superficială a cazurilor, analizând hârtii, nu copii. Aceste situaţii au dus la destituirea directorului general în anul 2017. Decizia de destituire a fost atacată, procesul fiind şi acum pe rolul instanţei de judecată", mai precizează comunicatul CJ Cluj, potrivit hotnews.ro.

După cum se știe, femeia şi-a omorât copilul în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o locuinţă din Cluj-Napoca. Pe corpul băieţelului, anchetatorii au descoperit urme de agresiune, care arătau că moartea lui Luca a fost una violentă. Mama copilului şi-a recunoscut vina în faţa procurorilor şi a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.

Potrivit unor statistici publicate de hotnews.ro, în România, numărul cazurilor de abuz al copiilor creşte anual cu aproximativ 1.000. În 2018, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a raportat aproximativ 15.000 de cazuri de violenţă asupra copilului, dintre care 1.173 de cazuri de abuz fizic. Dintre cazurile de violenţă fizică, 1.005 au avut loc în familie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON