URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2020, 13:11

MAE a înființat o linie telefonică pentru românii blocaţi în alte ţări

MAE a înființat o linie telefonică pentru românii blocaţi în alte ţări (Sursa foto: newsaf.cgtn.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a alocat de marţi o linie telefonică ce poate fi folosită de cetăţenii români care se confruntă cu situaţii dificile, fiind blocaţi în alte ţări.

Linie pentru români

Numărul de telefon este 0040 21 431 20 59

Cei care vor suna la numărul de telefon trebuie să precizeze statul în care se află în acel moment şi să comunice datele lor de contact.

"Evoluţia epidemiei cu COVID-19 la nivel global reprezintă o provocare fără precedent pentru toate statele afectate. De la începutul acestei crize, Ministerul Afacerilor Externe a acţionat atât în sensul contribuţiei la eforturile comune de limitare a răspândirii acestei epidemii, cât şi în sensul protejării cetăţenilor români din străinătate", au transmis reprezentanţii MAE, printr-un comunicat de presă.

Ministerul mai transmite că, până în prezent, au fost realizate demersuri pentru facilitarea revenirii în ţară a unor cetăţeni români care se aflau în străinătate. Aceştia au fost turişti, în tranzit, se aflau în situaţii de urgenţă medicală sau au fost afectaţi în mod direct de măsurile adoptate de către statele în care se aflau, statele de tranzit sau de măsura adoptată de autorităţile române privind suspendarea zborurilor înspre şi dinspre Italia.

Aduşi în ţară

De la începutul lunii martie, mai mulţi cetăţeni români au revenit în siguranţă în România. Este vorba despre 14 studenţi români care se aflau în Cehia în cadrul unui program de schimb de experienţă și au revenit la Bucureşti la data de 13 martie. Alţi 17 cetăţeni români aflaţi în Italia în momentul adoptării de către Guvernul Italian a măsurii carantinei asupra întregului teritoriu al Italiei şi suspendarea zborurilor de către autorităţile române înspre şi dinspre Italia au revenit în ţară pe 13 şi 14 martie.

De asemenea au mai fost aduşi în România între 13 şi 16 martie 22 cetăţeni aflaţi în Maroc. 

Au mai fost aduşi în ţară şi 16 cetăţeni români aflaţi pe vasul de croazieră "Costa Magica" şi care au revenit în ţară în data de 15 martie. În aceeaşi zi, au revenit şi alţi 2 cetăţeni români din Mongolia. 

Încă 50 de cetăţeni români care se aflau pe vasul de croazieră "Costa Fortuna" acostat în Singapore au revenit în ţară la 11, respectiv 16 martie şi 16 cetăţeni români care se aflau pe vasul de croazieră "Grand Princess" în SUA au revenit în ţară pe 12, respectiv 16 martie, adaugă sursa menţionată.

MAE reînnoieşte apelurile făcute anterior privind evitarea călătoriilor care nu sunt esenţiale şi recomandarea ca turiştii sau cetăţenii români aflaţi temporar în străinătate să revină de urgenţă în ţară.

Celulă de criză la nivelul MAE

Comunicatul mai preciează şi că la nivelul instituţiei funcţionează o celulă de criză care lucrează pentru identificarea unor soluţii pentru diferitele categorii de cetăţeni români care se află încă în străinătate, fără o posibilitate reală de a-şi continua şederea în acele state.

"MAE face apel la cetăţenii români de a da dovadă de înţelegere şi responsabilitate şi de a evalua în mod responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranţa cetăţenilor şi posibilitatea acestora de revenire în ţară. Totodată, MAE face apel la cetăţenii români cu domiciliu sau reşedinţa în străinătate de a respecta cu stricteţe recomandările autorităţilor din aceste state şi subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricţiile impuse de statele de tranzit şi pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecţiei cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranţa celor de acasă", a mai transmis sursa amintită.

Linia telefonică vine în completarea numerelor disponibile pentru fiecare misiune diplomatică sau oficiu consular şi care sunt disponibile pe site-ul Ministerului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON