URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Februarie 2020, 18:45

Ludovic Orban, desemnat premier încă o dată de preşedintele Klaus Iohannis (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat, joi seara, la finalul consultărilor cu partidele de la Palatul Cotroceni, că îl desemnează din nou pentru funcţia de premier pe Ludovic Orban. 

Şeful statului a insistat că "soluţia corectă" în situaţia politică actuală sunt alegerile anticipate, atât timp cât guvernul PNL, care a a venit cu "o agendă reformatoare, s-a lovit de opoziţia PSD care doreşte să oprească lucrurile", notează hotnews.ro.

"Soluţia corectă în această situaţie, cu un guvern care doreşte să mişte lucrurile, cu un PSD care este foarte prezent în parlament, întoarcerea la electorat este soluţia corectă. Întoarcerea la electorat înseamnă alegeri anticipate. Alegerile anticipate sunt prima mea opţiune", a precizat Klaus Iohannis.

Şeful statului a adăugat că a prezentat partidelor această opţiune, iar părerile au fost împărţite, fiind nevoie de discuţii în interiorul formaţiunilor pe această temă.

"Următorul pas este desemnarea unei persoane care să formeze un nou guvern. După ce m-am consultat cu toate partidele şi formaţiunile parlamentare, îl desemnez pe domnul Ludovic Orban cu formarea unui nou Guvern", a spus Iohannis.

Potrivit Constituţiei, premierul desemnat va cere în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Guvernul condus de Ludovic Orban a fost demis, miercuri, în urma unei moţiuni de cenzură depuse de PSD şi UDMR.

Demiterea guvernului a fost un prim pas spre o premieră în viaţa politică românească: alegerile anticipate. Pentru a se ajunge în această situaţie trebuie trecute întâi mai multe etape.

Potrivit Constituţiei, alegerile anticipate pot fi organizate numai dacă Parlamentul respinge consecutiv două propuneri de premier.

În articolul 89 din Constituţia României se precizează că: (1) "După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. (2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă."

După ce preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat opţiunea, liderul USR a publicat pe Facebook un mesaj în care a subliniat că îşi doreşte alegeri anticipate.

"Am discutat în urmă cu câteva minute cu Ludovic Orban, premierul interimar și, în același timp, nominalizat de președinte pentru preluarea unui nou mandat. I-am zis domnului Orban că prioritatea noastră rămân alegerile anticipate. Experiența ultimelor luni ne-a arătat că majoritatea toxică din parlament se va opune cu toate forțele ori de câte ori privilegiile îi vor fi puse în pericol. Am văzut asta zilele trecute, când teama de alegerea primarilor în două tururi i-a mobilizat într-un mod demn de o cauză mai bună. Am fost de acord că România nu are nevoie de o criză politică prelungită și, de aceea, ne vom întâlni la începutul săptămânii următoare pentru a identifica care sunt pașii concreți pe care îi putem face pentru a ajunge cât mai repede la scopul comun: anticipate și o majoritate parlamentară care să reprezinte într-adevăr voința românilor", a transmis Barna.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
neamtul si democratia
Democratia nu incape intr-un cap cu colturi.
Postat 07 Februarie 2020, 18:52 de testtest
Ce faci cind ai profit anual 1mld.€ in Romania vesela-in atentia d-lui orban
OMV Petrom a trecut la amenințări.Conducerea OMV Petrom cere Parlamentului României să modifice cât mai repede legea offshore, cea care a impus suprataxarea câștigurilor din vânare de gaze naturale și amenință, pentru prima oră, că renunță la investițiile în perimetrul Neptun Deep, din apele adânci ale Mării Negre românești. “Trecem de la “când”, la “dacă”, a spus Christina Verchere, CEO OMV Petrom
Postat 07 Februarie 2020, 10:44 de excalibur
Sublim.
Probabil că dacă îl mai desemnează de vreo 10 ori îl prinde odată sobru, dacă tot am avut președinte degustător să avem și premier.
Postat 07 Februarie 2020, 10:30 de oradeaveche
Eu sunt unicul candidat, așa că fac ce vreau cu votul meu ...
... dacă vreau mă votez, dacă vreau nu !?! Iată că trăim vremuri memorabile, alături de cel mai tâmpit premier al României din ultimele două secole !?!
Postat 07 Februarie 2020, 10:17 de CrisDumi
Lichele!Deosebit de nocivi și periculoși!
Pentru un scop medii eu,ar fi in stare să își vândă și sufletul! Oricum, cetățenii, turma de votanți,nu contează...! Ați primit ceea ce ați votat!
Postat 07 Februarie 2020, 08:50 de vineri
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON