URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2017, 15:45

Legea vaccinării obligatorii, aprobată de Guvern. Copiii nu vor fi primiţi în grădiniţe şi şcoli fără vaccinurile obligatorii

Legea vaccinării obligatorii, aprobată de Guvern. Copiii nu vor fi primiţi în grădiniţe şi şcoli fără vaccinurile obligatorii foto: pixnio.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul de lege care instituie obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele din situaţii epidemiologice speciale destinate întregii populaţii sau unor grupuri de populaţie, a fost aprobat de Guvern.

Următorul pas este ca proiectul de lege să fie fie transmis Parlamentului spre dezbatere si adoptare, estimându-se că legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Refuzul, în scris

Potrivit adevarul.ro, care citează proiectul de lege, răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinţilor, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecţie specială.

În cazul vaccinării obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face în scris.

La data înscrierii într-o colectivitate, instituţia are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Sursa citată arată că statul român, prin Ministerul Sănătăţii, CNAS şi ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, finanţează şi organizează activitatea de vaccinare în România.

Vaccinurile obligatorii sunt vaccinările cuprinse în Calendarul Naţional de Vaccinare pentru copii; - vaccinările impuse de situaţii epidemiologice care implică vaccinarea ca măsură de intervenţie în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare; -vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unităţile sanitare publice şi private;  -vaccinările pentru alt personal din unităţile publice şi private care prin natura atribuţiilor sunt expuse suplimentar la boli infecţioase sau pot reprezenta surse de infecţie care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre de guvern.

Apar noi structuri

De asemenea, proiectul de lege prevede înfiinţarea şi funcţionarea unui Grup Tehnic de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (GTCAV), comisie consultativă a Ministerului Sănătăţii, cu rol în elaborarea Strategiei Naţionale de Vaccinare şi coordonarea activităţii de vaccinare la nivel naţional.

Principala atribuţie a acestui grup este de analizare a politicilor de sănătate naţionale şi internaţionale şi recomandarea de politici naţionale de imunizare optime.

Totodată, în cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică se vor înfiinţa Comisiile judeţene de vaccinare ca structură fără personalitate juridică, în coordonarea GTCA, cu rol în supravegherea activităţii de vaccinare la nivel judeţean, respectiv la nivelul municipiului Bucureşti.

Acelaşi act prevede clar şi atribuţiile şi responsabilităţile tuturor actorilor implicaţi în procesul de realizare a activităţilor de vaccinare, instituţii publice şi societate civilă. Astfel, pentru responsabilizarea şi asumarea atribuţiilor prevăzute în proiectul de act normativ, au fost stabilite sancţiuni corecte şi echitabile pentru fiecare dintre actorii implicaţi în procesul de vaccinare, dar şi constituirea unui stoc de rezervă de vaccinuri şi consumabilele, cel puţin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate minim 18 luni. Potrivit adevarul.ro, acest stoc va fi folosit în situaţii epidemiologice speciale sau în cazul înregistrării unor discontinuităţi de aprovizionare la nivelul producătorilor de vaccinuri.

Statul român, prin Ministerul Sănătăţii, îşi asumă asigurarea condiţiilor pentru diagnosticul şi tratamentul optim al oricăror reacţii adverse ale vaccinării, precum şi compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt dovedite relaţiile de cauzalitate.

Normele de aplicare urmează a fi aprobate în termen de 12 luni de la data publicării legii în Monitorul Oficial, mai arată sursa citată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oarecine fara minte
Pentru ca copilul tau nevaccinat il poate imbolnavi pe al meu care inca nu a ajuns varsta respectiva sa fie vaccinat. Bolile nu se iau doar la gradinita... se poate lua si in parc unde nu te intreaba nimeni daca copilul tau ii vaccinat sau nu.
Postat 12 August 2017, 18:38 de sefalamineacasa
Criminali
Dacă vaccinurile protejează, de ce nu se vaccinează cei care se vor protejați, lăsându-i pe alții după voia lor? Dacă copilul tău e vaccinat, de ce este un risc al meu, nevaccinat? Întrebările sunt retorice: sub masca protejării sănătății, guvernul va crea pacienți cu boli cronice pe viață. Un "tratament", duce la multe alte "tratamente" costisitoare. Simplu, nu?
Postat 10 August 2017, 16:52 de Oarecine
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON