URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2018, 23:26

Klaus Iohannis, un nou mesaj după violenţele de la mitingul diasporei: "Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiţia şi-au dorit o diversiune?" (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În a treia intervenţie după acţiunea brutală a Jandarmeriei la protestul diasporei de vineri, din Capitală, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat, luni, PSD că, după ce a compromis "actul de guvernare şi legiferare" a venit acum şi cu o "componentă represivă", anunţă HotNews.ro.

"Nu cumva cei care vor să îngenuncheze justiţia şi-au dorit o diversiune pentru a construi o tensiune nejustificată şi falsă în societate?", a întrebat retoric şeful statului, adăugând că "PSD a câştigat alegerile, însă actuala sa conducere abuzează de acest lucru pentru a ataca populaţia, justiţia".

De asemenea, Iohannis a făcut un apel la membrii PSD "să ia în serios protestele", a cerut societăţii civile să rămână mobilizată,  iar opoziţiei să creeze o alternativă la actuala putere. "România traversează o stare de gravă tulburare", în care atitudinea civică a fost "aspru pedepsită, cu tunuri de apă şi lovituri aplicate cu exces de zel", a spus Iohannis.

Vinovații trebuie pedepsiți

La fel cum a mai făcut-o, preşedintele a subliniat din nou că "violenţa şi reprimarea brutală a manifestanţilor nu sunt acceptabile sub nicio formă".

"Atacarea oamenilor nevinovaţi, atacarea jurnaliştilor, atacarea femeilor şi copiilor este de neconceput pentru un stat european. Iar cei vinovaţi trebuie identificaţi rapid şi pedepsiţi. Indiferent cine sunt şi de unde sunt. Fie că vorbim de huligani sau de cei care nu au ştiut sau nu au vrut să îi izoleze pentru a permite deturnarea protestelor paşnice. Soluţia aleasă, aceea de a dispersa în totalitate manifestaţia, în loc de neutralizarea huliganilor violenţi, este condamnabilă şi nu poate fi justificată", a spus Iohannis, potrivit HotNews, subliniind că el condamnă la fel de ferm şi acţiunilor celor care au instigat şi atacat jandarmii, "în încercarea de a deturna un protest paşnic".

De asemenea, şeful statului a criticat faptul că, la 3 zile de la incidente, încă nu există un responsabil şi nicio demisie, iar explicaţiile ministrului de Interne şi Jandarmeriei sunt "extrem de subţiri și slab probate”. În acest context, a vorbit despre „două planuri”: sesizarea făcută Procurorului General, spunând că „ancheta trebuie dusă urgent până la capăt”, iar apoi planul politic, arătând că, „în orice ţară cu oameni responsabili aflaţi la conducere, până la această oră am fi avut cel puţin o demisie”.

"Violenţa împotriva cetăţenilor care se opun guvernului prin proteste paşnice este caracteristică regimurilor autoritare, nu României europene de astăzi. Există, totodată, şi un plan politic. (...) Suntem, pentru a câta oară, martorii unui Guvern care se preface că nu aude şi nu vede revolta oamenilor. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea politică pentru ce s-a întâmplat", a mai declarat Klaus Iohannis. 

PSD abuzează

Şeful statului a susţinut și că actuala conducere a PSD abuzează de faptul că a câştigat alegerile "pentru a ataca populaţia, pentru a ataca justiţia, pentru a scoate România de pe drumul său european şi euro-atlantic" .

"Majoritatea românilor nu este de acord cu direcţia în care PSD duce România. Sunt însă de acord membrii PSD cu aceasta direcţie? Riscă ei să arunce România în haos doar pentru a ţine în braţe această grupare care a confiscat partidul? Sau îşi asumă responsabilitatea înainte de a fi prea târziu? Nu avem nevoie de instabilitate şi de o criză socială prelungită. Oamenii se vor revolta şi în continuare dacă sunt ignoraţi. PSD trebuie să înţeleagă că actuala conducere a partidului şi a Guvernului este profund nocivă, cu efecte nebănuite pe termen lung. Fac pe această cale un apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile şi să înţeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni şi nu împotriva lor", a spus preşedintele. 

Nu vă demobilizați

De asemenea, preşedintele a făcut apel la societatea civilă să nu se demobilizeze. "Este foarte important ca societatea civilă să fie vie şi vigilentă, să se implice cu toată forţa în viaţa socială şi politică întrucât contribuţiile ei din ultimele decenii sunt incomensurabile pentru evoluţia democraţiei româneşti. Acest apel nu este un apel la revoltă, ci la responsabilitate şi la implicare. Doar împreună putem să schimbăm această stare de lucruri", a spus şeful statului. 

În fine, mai arată HotNews.ro, Klaus Iohannis a făcut un apel și la formațiunile de opoziție să ajungă la o înțelegere pentru a oferi o alternativă la PSD, subliniind că interesul românilor este să scape de această guvernare. "Alternativa nu vine de la sine. Doar lucrând cu determinare şi înţelepciune, se poate ajunge în situaţia de a obţine încrederea oamenilor. Stă şi în mâinile opoziţiei responsabilitatea de a asigura stabilitatea ţării şi menţinerea României pe drumul normalităţii. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susţinut între toate forţele de opoziţie. Oamenii politici responsabili ştiu să lase deoparte interesele mărunte şi orgoliile şi să pună mai presus interesul ţării. Iar interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorităţi. Cu înţelegere între partidele de opoziţie se obţine ceea ce spuneam mai devreme: alternativa aşteptată de români", a declarat Iohannis. 

Vezi întregul său discurs, în înregistrarea de mai jos!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
a prins mutul glas
Acum vorbeste de Colectiv, diversiunea care i-a permis sa-si instaleze "guvernul meu". La fel acum: guvernul nu vrea sa ajunga la guvernare pentru ca este la guvernare, iar protestele nu pot schimba votul liber exprimat. Singurul interesat de diversiuni e "mutul meu". Urmeaza alegerile si el si-a planificat deja concediile pe urmatorii 5 ani.
Postat 14 August 2018, 07:24 de testtest
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON