URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2019, 22:35

Klaus Iohannis, la întâlnirea cu jurnalişti şi studenţi: Discuţii de două ore şi jumătate, dar fără răspuns în ce priveşte... aria cercului (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat, marţi seara, timp de două ore şi jumătate cu nouă invitaţi, jurnalişti şi politologi, într-o întâlnire ce a ţinut loc de o dezbatere cu contracandidata sa pentru un mandat la Cotroceni.

Întâlnirea a avut loc, aşa cum au remarcat analiştii, "într-un mediu controlat", cei 9 interlocutori (Ramona Avramescu, Clarice Dinu, Moise Guran, Ion M. Ioniţă, Cristian Leonte, Silviu Mănăstire, Cristian Pîrvulescu, Cristina Şincai şi Radu Tudor) fiind selectaţi de echipa lui Iohannis. 

La final, preşedintele a răspuns mai multor întrebări din partea studenţilor prezenţi la întâlnirea de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. 

În schimb, la plecarea de la SNSPA, Iohannis n-a stat de vorbă cu jurnaliştii care-l aşteptau în afara clădirii. 

Iohannis şi şansele date PSD-ului

În timpul întâlnirii, jurnalistul Moise Guran l-a întrebat pe preşedintele Klaus Iohannis dacă, fiindcă a dat prea multe şanse PSD-ului, a sacrificat justiţia "pe altarul interesului electoral": 

"Se vede destul de bine că nu. Am amânat referendumul până când am considerat că produce efecte maximale. Am retrimis legile Justiţiei în Parlament, la CCR, am cerut punct de vedere de la Comisia de la Veneţia. Am reuşit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiţiei. Nu sunt perfecte, sunt în vigoare, au trebuit promulgate pentru că am epuizat instrumentele constituţionale. Lucrurile nu se opresc aici şi voi avea grijă ca Guvernul să reia aceste chestiuni. Vom repara ce a mai rămas de reparat", a răspuns preşedintele. 

De asemenea, a fost atins subiectul violenţelor din 10 august 2018. "Nu am avut informaţii dinainte, se pare că s-au pregătit în mare secret pentru această intervenţie în forţă. Intervenţia împotriva demonstranţilor din Piaţă a fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor de la mineriade încoace", a declarat Iohannis întrebat de Clarice Dinu, în cadrul dezbaterii cu jurnaliştii, dacă a avut informaţii că se va ajunge la violenţele care au avut loc în 10 august.

Prezidenţiabilul PNL a subliniat, totodată, că "filosofia cu care s-a intervenit a dovedit că PSD e anti-român şi anti-democratic" şi de asta nu poate să aibă "o dezbatere cu cineva care reprezintă un sistem represiv de sorginte comunistă", referindu-se la o posibilă dezbatere cu contracandidata sa, Viorica Dăncilă.

Potrivit acestuia, în momentul violenţelor a luat legătura cu structurile din MAI, dar catastrofa se produsese.

Întrebat dacă a luat în calcul să iasă în Piaţa Victoriei, Iohannis a spus că a luat în calcul, dar nu a făcut-o, pentru că ar fi putut agrava lucrurile. "O prezenţă a mea nu ar fi rezolvat, eventual ar fi agravat lucrurile. Viorica Dăncilă spune şi acum că a fost o încercare de lovitură de stat. Aş fi dat apă la moara PSD-istă dacă aş fi mers acolo, ar fi spus e lovitură de stat regizată de preşedinte şi Doamne fereşte", a declarat Iohannis.

"România first"

În cadrul evenimentului, Klaus Iohannis a spus că este posibil ca americanii de la ExxonMobil să-şi schimbe decizia şi să nu renunţe la licenţele de explorare şi exploatare a gazelor din Marea Neagră. "Posibil ca Exxon să nu se retragă, aceste mega-companii spun ce cred ele că e bine să spună, e posibil să se schimbe decizia şi să nu se retragă", a spus Iohannis.

Acesta a mai spus că a întrebat direct despre ExxonMobil şi i s-a răspuns că "politica mare a Exxon s-a schimbat şi se va retrage din câteva proiecte de investiţie din Europa şi îşi va muta accentul în altă zonă".

Întrebat despre legea offshore, Iohannis a spus că s-a ajuns în Parlament la o formă care nu a mulţumit nicio parte (n.red nici statul, nici investitorii). În aceste condiţii, trebuie reluată discuţia asupra legii. "România first, trebuie să ştim ce vrem noi cu aceste resurse, ce vrem să facem cu aceste resurse, cum se relaţionează cu securitatea naţională, şi atunci să trecem în partea a doua, şi investitorii vor garanţii, pe bună dreptate. E nevoie de o investiţie foarte mare. Putem găsi o formă de legislaţie corectă pentru România şi care creează un cadru corect şi pentru investitori", a precizat Iohannis.

Totodată, Iohannis a afirmat în dezbaterea de marţi că va analiza în CSAT proiectele strategice în care sunt implicate companii chineze, printre care şi cel privind reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Ceea ce nu a spus Iohannis este că proiectul de la Cernavodă, în care parteneră este o companie chineză acuzată de spionaj în SUA, a fost deja discutat în CSAT, în mai 2016, fiind declarat investiţie prioritară, potrivit Hotnews.ro.

Fără Secţia Specială

Klaus Iohannis a declarat, marţi seară, că susţine în continuare desfiinţarea în totalitate a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, argumentând că aceasta se poate transforma "în ceva cu care se poate exercita un control neconstituţional asupra magistraţilor":

"Da, îmi menţin opinia de a desfiinţa Secţia Specială. Am cerut şi primit opiniile Comisiei de la Veneţia, GRECO, MCV. Toate spun că nu e nevoie de această secţie. Dacă toţi spun că aşa nu, eu sunt de părere că aşa nu. Înseamnă că ne bazăm pe ceva. Sunt de părere că această secţie poate fi transformată în ceva cu care se poate exercita control neconstituţional asupra magistraţilor (…) Evident, decizia nu o iau eu, ci în Parlament", a afirmat Klaus Iohannis.

Totodată, Klaus Iohannis a declarat că vrea ca până în luna februarie să fie ocupate de titulari toate parchetele conduse de interimari.

"De prin mijlocul lui decembrie expiră şi aceste interimate. Chestiunea e una care trebuie rezolvată, dar nu fără a găsi soluţia bună. În MCV ni s-a spus să găsim o metodologie robustă şi transparentă. L-am rugat deja pe domnul ministru Predoiu să trateze prioritar chestiunea şi lucrează la o metodologie şi, imediat după alegeri, voi continua discuţia pentru a finaliza metodologia în câteva săptămâni, până în februarie, să fie ocupate", a răspuns Klaus Iohannis.

Aria cercului şi întrebările incomode

La un moment dat, unul dintre jurnaliştii prezenţi l-a informat pe Klaus Iohannis că Viorica Dăncilă a făcut o gafă când a fost întrebată cum se calculează aria unui cerc, spunând că este vorba de "raza la pătrat". 

Chiar dacă jurnalistul l-a întrebat pe Iohannis dacă doreşte să spună el care este răspunsul corect, preşedintele doar a zâmbit, evitând să răspundă, ceea ce i-a făcut pe unii dintre analişti să se întrebe dacă ştia sau nu răspunsul corect. 

Pe final, preşedintele a acordat mai multor studenţi şansa să-i pună întrebări. Acestea au fost pe diverse teme, inclusiv reforma educaţiei şi programe pentru tineri. Primul dintre studenţi i-a pus o întrebare interesantă preşedintelui: "De ce nu aţi invitat jurnalişti care să vă pună şi întrebări incomode?". 

Iohannis n-a răspuns la subiect, ci a spus că el consideră că în cadrul discuţiei s-au pus întrebări de substanţă. 

VEZI ÎNTÂLNIREA ELECTORALĂ A LUI KLAUS IOHANNIS:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON