URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2019, 14:30

Justiţia spune „Ajunge!”! Proteste în toată ţara ale magistraţilor. Unele parchete şi instanţe îşi suspendă activitatea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Magistrații din mai multe instanţe şi parchete au ieșit vineri în stradă pentru a protesta față de tendinţa guvernanţilor de a modifica legile justiţiei prin ordonanţe de urgenţă, fără consultare publică. Magistraţii din mai multe parchete şi instanţe ameninţă cu suspendarea activităţii. La Oradea, vineri este anunţat un nou protest al procurorilor şi judecătorilor.

Într-un apel fără precedent lansat vineri, Asociația Forumul Judecătorilor din România a subliniat că evoluțiile recente arată clar o dorință de a modifica din temelii echilibrul care ar trebui să existe între puterile unui stat constituțional și vorbește despre "potențialul de subminare" a capacităților interne în lupta împotriva corupției, care poate pune în pericol parcursul României ca stat membru al Consiliului Europei sau îndeplinirea condiţionalităţilor pentru accederea în spaţiul Schengen, ștergându-se cu buretele toate eforturile autorităților române de a respecta partenerii europeni.

Forumul Judecătorilor din România a făcut, prin urmare, apel către magistrați să convoace de urgență adunările generale ale judecătorilor și procurorilor de la toate instanțele și parchetele, prin care să se pronunţe asupra unei liste de revendicări, printre care menţinerea MCV, suspendarea imediată a punerii în aplicare a dispoziţiilor din legile justiţiei şi ordonanţele de urgenţă subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, suspendarea activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie.

Judecătorii din Tribunalul Cluj au anunțat, vineri, că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanţei care modifică legile justiției. La Cluj au protestat peste 100 de judecători și procurori, iar câteva persoane din grupul #rezist i-au aplaudat pe magistrați.

Judecătorii și procurorii aveau pancarte cu mesaje precum „Domnule ministru, ajunge!", „Justiție independentă", „Stat de drept", „Abrogați OUG neconstituțională 7" sau „Nu există justiție independentă fără procurori independenți".

Judecătorul Cristi Danileț a declarat că a fost studentul lui Tudorel Toader și se dezice de el. Totodată, magistratul a citit un document adoptat în această dimineață de Adunarea generală a Tribunalului Cluj, care a decis, între altele, și să suspende activitatea judiciară timp de o săptămână, începând de luni, dar şi începerea procedurii de revocare a membrilor CSM. Cauzele se vor amâna, cu excepția celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative, ordonanțe președințiale).

Proteste sunt anunțate în București, Timișoara, Brașov și multe alte orașe din țară, în cursul după-amiezii, inclusiv în Oradea, de la ora 16.

Parchetul Judecătoriei Constanța a anunţat şi el că s-a alăturat protestelor magistraților și a decis să își suspende activitatea pentru trei zile. Este primul parchet din țară care ia o astfel de decizie fără precedent. Potrivit presei, decizia a fost luată cu o majoritate covârșitoare (o singură abținere). Procurorii nu vor înregistra în cele trei zile dosare noi, urmărind doar cauzele care impun măsuri preventive.

Șeful Parchetului Judecătoriei Constanța, Viorel Teliceanu, declara la începutul lunii februarie, într-un interviu, că sistemul judiciar se află sub o puternică presiune, în special din partea celor cu probleme penale şi care deţin poziţii privilegiate în societate și au influenţă politică, media şi financiară şi, ca atare, folosesc toate aceste mijloace în lupta împotriva sistemului. Cel mai grav – afirma el - este că se încearcă amputarea mijloacelor legale pe care judecătorii şi procurorii le au la dispoziţie pentru realizarea actului de justiţie.

Teliceanu a declarat, vineri, pentru HotNews că aceste modificări au, în primul rând, un impact psihologic asupra magistraților, care sunt sub o permanentă presiune, dar vor duce și la blocarea activității în Ministerul Public. "Nu mai este necesară amnistia dintr-o dată, pentru că asta este amnistia, e amnistie pe bucăți", a spus procurorul.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, alte 4 parchete din ţară au decis suspendarea activităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON