URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2017, 18:12

Jurnaliştii de la Rise Project, controlaţi de ANAF după ce au anunţat că publică o notă secretă despre legăturile dubioase ale lui Liviu Dragnea (VIDEO)

Jurnaliştii de la Rise Project, controlaţi de ANAF după ce au anunţat că publică o notă secretă despre legăturile dubioase ale lui Liviu Dragnea (VIDEO) foto: evz.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se-ntâmplă-n România! După ce au anunţat că sunt în posesia unui raport secret al fostei "Doi ş-un sfert", din care ar rezulta indubitabil legăturile şefului PSD, Liviu Dragnea, cu firma SC Tel Drum SA, "firma cu acţionari secreţi legată de Liviu Dragnea" şi "unul dintre cei mai importanţi proprietari şi concesionari de terenuri şi imobile din sudul României", care a înghiţit sute de milioane de euro de la bugetul de stat, jurnaliştii de la Rise Project au fost călcaţi de ANAF.

Vizită surpriză

Reprezentanţii Rise Project au anunţat joi după amiază, pe contul de Facebook, că nota secretă anunţată va fi publicată cu întârziere deoarece redacţia a fost vizitată "inopinat" de inspectorii Antifraudă.

"Tocmai am fost vizitaţi la redacţie de inspecţia Antifraudă de la ANAF, control inopinat. Florin Tunaru, vicepreşedinte ANAF, a fost trezorierul PSD Teleorman şi asociat în Fundaţia pentru Politici Social Democrate cu Liviu Dragnea", a anunţat, joi după amiază, Rise Project, pe Facebook, postând și o fotografie cu cei doi inspectori.

Coincidenţă sau nu, vizita are loc în contextul în care jurnaliştii au publicat mai multe anchete de impact despre preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi la doar 3 zile după ce Dragnea i-a ameninţat că îi dă în judecată în urma articolelor apărute.

Potrivit evz.ro, Liviu Dragnea a negat, joi după amiază la RomâniaTV, că are vreo implicare în acţiunea inspectorilor ANAF. "Nu vreau ca ziariştii să se simtă inhibaţi şi să nu îşi mai facă meseria. Sper să nu fie o acţiune din partea instituţiilor statului care să aibă în spate compromiterea mea. Cer şefului ANAF şi a inspectorilor să ofere explicaţii publice pentru acţiunea lor", a spus el.

Dezvăluiri de amploare

Jurnaliştii de la Rise Project susţin că DGPI, fosta DIPI, fosta "Doi şi-un sfert", a monitorizat "organizaţia Dragnea" înainte ca social-democraţii să decidă, în Parlament, că serviciul secret trebuie să treacă în subordinea absolută a ministrului de Interne, Carmen Dan.

Ca dovadă, Rise Project spun că vor prezenta o "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", în care apar explicit numele lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şefi ai Camerei Deputaţilor şi Senatului, respectiv ai celor două partide aflate la guvernare.

"În raport sunt cuprinse informaţii despre afacerile preşedintelui PSD, despre Tel Drum SA, despre "mijloacele frauduloase" în care s-au făcut în Teleorman afaceri de sute de milioane de euro", arată Digi24.ro.

Conform Rise Project, compania Tel Drum, o fostă regie de stat care se ocupa de drumurile şi podurile din Teleorman, a fost transformată în 1998 de Consiliul Judeţean Teleorman în societate comercială pe acţiuni. La numai un an compania a fost capitalizată cu 7 terenuri cu o suprafaţă de peste 5 ha, evaluate la 9,7 miliarde de lei vechi. În aprilie 2002, prin semnătura lui Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al consiliului judeţean, firma a fost cumpărată, prin negociere directă, de Marian Fişcuci, prietenul din şcoală al lui Dragnea.

De altfel, când jurnaliştii de la Rise Project l-au întrebat pe liderul PSD despre raport, acesta a răspuns enervat. "Există un raport secret, elaborat de un serviciu de informaţii, care vă indică pe dumneavoastră drept, citez: «deţinătorul majoritar al acţiunilor de la SC Tel Drum SA». Aţi deţinut acţiunile vreodată?", l-au întrebat jurnaliştii pe Liviu Dragnea. "Nu există aşa ceva. Niciodată. E în Registrul Comerţului", a răspuns, vizibil iritat, şeful PSD.

Întrebat şi de scoaterea DGPI de sub controlul premierului şi al CSAT, pentru a fi trecut sub controlul exclusiv al lui Carmen Dan, Dragnea a răspuns: "N-am scos eu asta".

Ping pong cu legi

În noiembrie 2016, Guvernul Cioloş a defiinţat DGIPI şi a înfiinţat Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), ca structură sub control parlamentar, al cărei şef să fie numit de prim-ministru, la propunerea ministrului de Interne şi cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Prin modificările aduse în Parlament ordonanţei adoptate de Guvernul Cioloş, actuala majoritate a impus ca şeful DGPI să fie numit de ministrul de Interne, fără avizul CSAT.

Întrebat, după adoptarea modificărilor, despre motivul eliminării avizului CSAT, şeful PSD a răspuns: "Din câte îmi aduc aminte, SRI nu are nevoie de avizul CSAT-ului, şi nici SIE nu are nevoie de acest aviz. Atunci de ce să aibă nevoie de acest aviz? DGPI nu mai are competenţa de a strânge informaţii despre orice cetăţean, se ocupă doar de protecţia internă a cadrelor din ministerul de interne. Este un serviciu de informaţii departamental, nu este un serviciu de informaţii care acoperă pe orizontală toată societatea".

Digi24.ro notează că legea de aprobare şi modificare a OUG 76/2016 a fost atacată de PNL la Curtea Constituţională, dar magistraţii CCR au respins sesizarea.

Deocamdată, motivarea deciziei CCR din 24 mai nu a fost publicată în Monitorul Oficial, drept pentru care nici legea de modificare a OUG 76/2016 nu a plecat spre promulgare, fiind încă în vigoare ordonanţa adoptată de Guvernul Cioloş. În baza acestei ordonanţe, a semnat premierul Mihai Tudose decizia de numire în funcţia de director general al DGPI a colonelului Mihai Cristian Mărculescu din cadrul MAI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON