URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2019, 13:04

Junior Centenar. Statul a deschis conturi de economisire pe numele fiecărui copil din România

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statul a deschis la 1 ianuarie 2019 conturi de economisire pe numele fiecărui copil din România.

Copilul şi contul

Cele 4,17 milioane de conturi deschise la Trezoreria Statului sectorul 1, începând cu 1 ianuarie 2018 prin programul guvernamental "gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar" aprobat la 1 decembrie 2018 vor trebuit alimentate de părinţii sau tutorii copiilor cu minim 1.200 lei pe an.

Potrivit adevărul.ro, care citează surse ale Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, conturile identificate cu codul numeric personal al minorilor sub 18 ani au fost deschise automat. Părinţii pot face plăţi prin virament bancar sau mandat poştal prin oficiile Companiei Naţionale "Poşta Română".

Deţinătorii conturilor vor beneficia de o dobândă de 3% şi o primă de 600 lei pe an până la vârsta majoratului.

"Va creşte inegalităţile"

Experţii susţin că, în ciuda aparenţelor, programul de economisire iniţiat de Guvernul Dăncilă nu va face decât să accentueze inegalităţile din societate, discriminând copiii provenind din familii sărace, şi să adâncească şi mai mult falia dintre mediul rural şi urban.

"Este o măsură care creşte inegalităţile şi îi avantajează pe cei care au deja bani", a declarat pentru adevărul.ro, sociologul Sebastian Ţoc, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.

Potrivit sociologului. familiile cu venituri mici din mediul rural, care au de regulă şi un număr mai mare de copii, nu vor putea beneficia de prevederile programului din lipsa resurselor financiare. "Sigura soluţie este să investim în educaţie", a avertizat sociologul.

De altfel, conform specialiştilor. guvernanţii nu fac decât să le promită familiilor cu copii iluzia unei bunăstări viitoare în condiţiile în care ar fi putut. mult mai simplu. să mărească nivelul alocaţiei oferită minorilor.

Doar la majorat

Potrivit programului, în cazul în care părinţii sau tutorii depun într-un an o sumă mai mică de 1.200 lei în contul minorului, acesta va beneficia de dobânda anuală de 3% dar nu şi de prima de 600 lei oferită de stat.

Sumele depuse vor putea fi retrase doar la majoratul minorului şi numai în mod excepţional în cazul în care acesta necesită cheltuieli pentru întreţinerea stării de sănătate sub ameninţarea unor boli cu risc de deces sau chiar a decesului.

Demn de reţinut, atunci când copilul a atins vârsta majoratului, acesta, în calitate de titular al contului sau reprezentantul său legal va putea solicita retragerea integrală a sumelor economisite cu dobânda şi primele aferente oferite de stat. Plata se va face în termen de 15 zile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Titlurile de stat, inflația și pensiile speciale
Junior Centenar e o șmecherie "originală" de a vinde titluri de stat. Maeștrii inflației, PSD & Co, vor avea grijă ca prima de 600 lei să valoreze mult mai puțin la închiderea contului. Generația "Junior Centenar" va fi o noua generație crescută sub zodia norocului, cine va avea noroc vă beneficia la bătrânețe și de pensie specială. Cine nu, ghinion. Fără nici o supărare!
Postat 06 Ianuarie 2019, 20:30 de User anonimizat
CrisDumi
Nu toti putem fi bogați că tine
Postat 06 Ianuarie 2019, 20:20 de Sandu1206
Excalibur
Ma refeream ca ideea ta e superioara mizeriei lor. Si daca a fost la misto, cu atat mai grav, ca o idee data la misto e mai buna decat cea a multor capete goale. Si e nasol atunci, e mai rau decat sa fim condusi de analfabeti
Postat 06 Ianuarie 2019, 19:27 de poiu
Poiu-le...
...eu fac eforturi sustinute sa ma dau mistocar ,aci ,pe platforma si tu ma iei in serios...Astia au tocat de 2 ani o gramada de bani vinzind pielea ursului din padure,o iluzie in plus e binevenita. Desi,in delirul lor, probabil inconstient , au comis si citeva manevre interesante: salariul minim, taxa pe cifra de afaceri... incepute de ponta cu scaderea tva-ului.Tara asta e stoarsa de smecheri,la greu...
Postat 06 Ianuarie 2019, 19:04 de excalibur
@excalibur
Foarte buna ar fi solutia ta. Si fara dobanda de 3%, fie si 2 dar sa fie un sistem solid unde sa fii tu stapanul banilor cand ai nevoie de ei. Sa fie un fond de economii pentru copii, de ex cum este la ING. Si apoi cine poate mai mult sigur va crea si un al doilea intern sau extern tarii. Eu am ales extern pentru increderea mea in bancile de la noi (adica scazuta). Am dobanda mica dar scopul nu e îmbogățirea mea din acel cont ci siguranta banilor. Iar la sume mai mari, e un factor de luat in considerare sa eviti sa scoti mai puțini de cat bagi, lipsa sa fie din comisioane de retragere, de curs de cine stie ce or mai inventa. Dar initiativa ta e chiar foarte buna, pacat ca nu se poate implementa in forma descrisa de tine.
Postat 06 Ianuarie 2019, 18:46 de poiu
Romania 9...restul voua
O idee excelenta, din pacate imperfecta. Solutia corecta si echitabila pentru toti copii,fara discriminari, era ca statul sa nu mai dea alocatiile de 80lei/copil/luna ci sa alimenteze direct conturile astea junior centenar,cu dobinzi,bonificatii,la care beneficiarul sa aiba acces la 18 ani.Desi,dupa cum reiese din denumire,cred ca s-au gindit la 100 ani.Adica peste 100 ani.2118
Postat 06 Ianuarie 2019, 18:30 de excalibur
Bai saracule
CENZURAT
Postat 06 Ianuarie 2019, 18:09 de poiu
Cu voi, ce trei postaci de sub mine ...
... precis că, având mulți copii dar neavând capacitatea de a-i întreține, o să vă crape buza de ciudă când o să vedeți că ai voștri o să rămână la stadiul de potențiali "căpșunari", în timp ce ai altora care agrează conceptul de responsabilizare părintească, vor deveni ceea ce și-au propus !?!
Postat 06 Ianuarie 2019, 17:32 de CrisDumi
Kk mk
Ne-om calca-n picioare la depuneri!
Postat 06 Ianuarie 2019, 15:54 de ineuanul
Nu-i bai
Dormiți liniștiți PSD lucrează pt voi
Postat 06 Ianuarie 2019, 14:20 de Sandu1206
Pe scurt
Praf in ochi, statul are nevoie de bani si baga copiii la mijloc. Adica de ce sa nu ii pun in banca, dobânda mai mica si depozit la termen si sa ii scot cand vrea copilul, nu cand are nevoie pe caz medical? Jegurile acuma baga copiii la înaintare, dracnea e obisnuit sa fure de la copii, nu? "Azi la CEC un leu depui, maine ia-l de unde nu-i" era un slogan bun pe vremurile de trista aducere aminte. Doar ca atunci ni se fura asa cum se fura azi
Postat 06 Ianuarie 2019, 14:05 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON