URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2019, 09:47

Jale la PSD: AEP nu returnează banii cheltuiţi în campania de la europarlamentare. Emilian Pavel a pus la bătaie 127.000 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a respins rambursarea către PSD a sumei cheltuite de partid în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, 3,38 milioane de lei, astfel că pesediştii care au cotizat din banii lor riscă să nu şi-i mai recupereze. Între aceştia, şi bihoreanul Emilian Pavel, care a pus la bătaie nu mai puţin de 127.000 lei.

Problema: trezorierul „cu lipici”

Motivul invocat de AEP a fost acela că persoana împuternicită nu a prezentat semnătura preşedintelui de la acel moment al partidului. Ulterior, PSD a remediat situaţia, dar după ce termenul legal a expirat, a declarat preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

„Exista o semnătură care nu era susţinută de un mandat al preşedintelui în funcţie. Deşi aceste documente au fost depuse ulterior deciziei de nerambursare, noi, ca autoritate, la acest moment nu mai putem face absolut nimic, deoarece toate documentele au intrat în circuitul civil, potrivit legii noi nu mai putem anula decizia”, a declarat Buică.

Mituleţu-Buică a arătat că nu a existat un document „din care să reiasă clar împuternicirea, că domul Drăghici avea reprezentarea legală din partea preşedintelui în funcţie”, astfel încât să se poată acorda rambursarea. Preşedintele AEP a precizat că autoritatea s-a adresat de trei ori PSD, dar partidul nu a răspuns, iar termenul legal de 60 de zile în care partidul ar fi putut răspunde a expirat. PSD se mai poate adresa instanţei de judecată care poate admite sau respinge rambursarea.

La alegerile europarlamentare, candidații au avut voie să vină cu bani de la acasă pentru a-i folosi în campania electorală. Dacă partidul din care fac parte a depășit pragul de 3%, iar pentru sumele cheltuite există documente justificative, Autoritatea Electorală Permanentă decide rambursarea acestor sume.

În cazul PSD, însă, problema a apărut din cauza semnăturii fostului trezorier Mircea Drăghici, AEP considerând că acesta nu a putut demonstra că mai avea calitatea de a depune aceste acte în numele PSD. Fostul trezorier al PSD și-a dat demisia din funcție pe 5 iunie, el fiind trimis în judecată de DNA tocmai pentru delapidare și utilizarea subvenției date de stat PSD-ului în scopuri personale.

„Dacă s-ar fi rezolvat problema cu trezorierul Drăghici înainte de alegeri, acum donatorii din PSD și-ar fi primit banii înapoi. Doamna Dăncilă nu a rezolvat această problemă, l-a menținut pe Drăghici bătându-se cu pumnul în piept «că nu e nicio problemă!». Asta nu este o greșeală. Este un exemplu de gândire perfect ceaușist”, a explicat situaţia gazetarul Cristian Tudor Popescu.

S-au certat ca chiorii

Potrivit presei centrale, a fost tensiune în Comitetul Executiv al PSD după ce AEP a decis să nu ramburseze suma provenită din fonduri private și cheltuită în campania pentru europarlamentare. Mai bine de o oră, din cele trei ale ședinței social-democraților a fost dedicată acestui subiect, politicieni certându-se între ei pentru vina de a nu fi respectat birocraţia şi ameninţând că vor face plângere penală împotriva şefului AEP.

Europa Liberă dezvăluie că cel mai revoltat a fost Claudiu Manda, președintele PSD Dolj, care a prins un fotoliu de europarlamentar. Potrivit datelor de la AEP, el a avut o finanțare privată în campanie de peste 436.000 lei.

Discuția s-a aprins și din cauza lui Marian Oprișan, care le-a reproșat celor păgubiți că discută prea mult acest subiect. “Puteți vorbi asta între voi, nu interesează tot Comitetul Executiv această discuție despre banii voștri”, a fost remarca lui Oprișan, care i-a enervat pe participanții la discuție.

“Despre banii mei pot să vorbesc”, i-a replicat Manda. Acesta i-a reamintit lui Oprișan că în timp ce el își risca banii, liderul din Vrancea susținea că nu s-a obosit prea tare în campania electorală. “Sunt banii partidului”, i-a transmis Oprișan, moment în care Manda i-a spus că banii aceștia au fost aduși de el – probabil din darul de la recenta nuntă cu Olguţa Vasileescu -, nu sunt banii de la partid.

Într-o situaţie mai ingrată se află fostul europarlamentar Emilian Pavel, membru PSD Bihor, care nici nu a mai prins un loc eligibil şi a trebuit să cotizeze, din agoniseala personală, nu mai puţin de 127.000 lei, pe care riscă, acum, să nu îi mai primească niciodată.


Lista liderilor PSD care au donat în campania pentru europarlamentare:

Rovana Plumb – 800.000 lei

Chilat Crina – 676.000 lei

Manda Claudiu – 436.195 lei

Intotero Natalia – 200.000 lei

Doina Pană – 100.000 lei

Marius Margarit – 130.000 lei

Dan Nica – 165.000 lei

Emilian Pavel – 127.000 lei

Gabriela Zoană – 105.000 lei

Dragoș Benea – 100.000 lei

Dragoș Pui – 100.000 lei

Victor Negrescu – 60.000 lei

Alexandru Popa – 71.470 lei

Tudor Ciuhodaru – 50.000 lei

Maria Grapini – 1.904 lei

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
super
In articol se mentioneaza : ""rambursarea banilor"" Dar cine ramburseaza acesti bani ? guvernul ? statul ? Si guvernul de unde are acesti bani ? De la platitorii de taxe . Adica romanul muncitor plateste 25 % CAS , 10 % CASS , 10 % impozit , 19 % TVA =si acesti bani merg la politicienii care si-au riscat banii si i-au pierdut . (de fapt au incercat sa isi cumpere un loc de europarlamentar renumerat cu 100.000 de Euro pe an ) Daca au pierdut e treaba lor . De ce sa platim noi prostia lor ? Cind platitorii de taxe din Romania vor avea curajul sa ii intrebe pe guvernanti si politicieni : Ce ati facut cu banii nostri ? bani pe care voi ne-ati obligat sa vii dam prin taxe mult prea mari ? si apoi acesti bani i-ati bagat in buzunar fara rusine facind legi in sensul asta ?
Postat 27 Septembrie 2019, 14:26 de richard
Nu le plangeti de mila!
Fura ei altii, tot de la noi.
Postat 27 Septembrie 2019, 11:02 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON