URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2019, 18:13

Iohannis respinge toate propunerile de miniştri: "Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri seară, că nu acceptă nicio propunere de remaniere din partea Guvernului PSD.

Declaraţiile au fost făcute la Cotroceni, după ce, luni, ALDE a anunţat că iese de la guvernare, iar miniştrii formaţiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu şi-au dat demisia, cu excepţia Ramonei Mănescu. De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a cerut înlocuirea Anei Birchall cu fosta judecătoare - acum demisionară - Dana Gîrbovan la ministerul Justiţiei şi numirea lui Iulian Iancu la ministerul Energiei.

Resping remanierea

"România parcurge o criză guvernamentală dar eu nu voi gira prin deciziile mele susţinerea acestui guvern. Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui guvern", a spus Iohannis, miercuri seară, adăugând că "propunerile sunt pur şi simplu inacceptabile" şi adăugând că respinge "în integralitate remanierea propusă de premier".

Între altele, Iohannis a subliniat că reprezentanţii actualei puteri vor să pună "din nou", "propriile lor interese" "mai presus de interesele cetăţeanului şi de guvernarea acestei ţări". Asta, cu toate că, „prin votul din 26 mai românii au transmis un mesaj extrem de clar pe care ei PSD şi ALDE se fac că nu îl înţeleg".

"Într-o Românie normală votul ar fi determinat demisia imediată a guvernului. În continuare, sunt convins că un guvern PSD nu e potrivit pentru România şi nu poate rămâne în funcţiune", a spus Iohannis, potrivit HotNews.ro.

Votul îmi dă legitimitate

Preşedintele a enumerat, apoi, că respinge fiecare propunere în parte.

În ce privește propunerea pentru ministrul Justiţiei, Dana Gîrbovan, care și-a și dat demisia din magistratură după ce a aflat că este propusă de PSD pentru această funcție, Iohannis a spus că „Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România”. „PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu”, a spus el.

La fel, Iohannis a subliniat și că  respinge propunerea pentru Ministerul Educației. „Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie pentru România, precum educația – zona în care nu avem nevoie de soluții ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă și nici nu este în stare să le facă”.

De asemenea, a respins și „propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice”. „Există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții.

„Mă voi opune”

Iohannis a dat asigurări că se va opune în continuare "încercărilor PSD de a deraia România de pe direcţia corectă" şi a trimis reprezentanţii Puterii să ceară votul de încredere în Parlament. 

"După alegeri, cu o nouă majoritate, în mod constituţional, putem face mult mai mult împreună. Până atunci, astăzi, actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament printr-o procedură pe care le solicit să o declanşeze. Dacă noua configuraţie va trece, le spun că voi rămâne ferm pe poziţia de apărător al statului de drept. Nu voi permite PSD să-şi bată joc de România şi de români. Dacă, însă, noua configuraţie a Guvernului nu va fi aprobată îi asigur pe români că există soluţii corecte şi constituţionale ca România să nu intre într-o criză profundă", a arătat preşedintele.

Acesta a adăugat că, "dacă vor să dea dovadă de responsabilitate, toţi cei care înţeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi pentru a susţine o soluţie de tranziţie care să oprească dezastrul actual". "Partidele de opoziţie, toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil în caz de criză", a arătat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai subliniat că, indiferent de situaţia politică, România "rămâne o ţară stabilă" şi a reiterat ideea că "avem nevoie de o majoritate politică largă, pro-europeană, cu care să relansăm România, care să asigure o bună guvernare şi să susţină lupta anticorupţie".

"Avem nevoie de o resetare a statului în ansamblu. Dragi români, contez pe votul vostru fiindcă doar împreună putem să construim România normală", a spus la final Iohannis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON