URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2019, 14:07

Iohannis refuză propunerile de miniştri făcute de PSD la Dezvoltare şi Transporturi, dar şi revocarea procurorului general Augustin Lazăr

Iohannis refuză propunerile de miniştri făcute de PSD la Dezvoltare şi Transporturi, dar şi revocarea procurorului general Augustin Lazăr sursa foto: www.b1.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va refuza propunerile PSD ca Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici să devină miniștri ai Dezvoltării Regionale, respectiv Transporturilor, dar și revocarea procuroului general Augustin Lazăr. Preşedintele a repetat, de asemenea, că va intra în cursa pentru un nou mandat, bazându-se pe sprijinul PNL.

„Voi refuza”

Într-o declaraţie de presă făcută vineri la Palatul Cotroceni, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat că respinge propunerile PSD de a-i numi în fruntea Ministerului Dezvoltării pe Olguţa Vasilescu şi respectiv la şefia Ministerului Transporturilor pe Mircea Drăghici, în locul vicepremierului Paul Stănescu şi respectiv al lui Lucian Şova, ambii obligaţi la finele anului trecut să demisioneze şi pentru care cu joi seară a semnat decretele de revocare.

„Nu am formulat încă un răspuns de refuz, fiindcă asta va fi, voi refuza propunerile înaintate de prim-ministru, fiindcă aici avem şi argumente de legalitate, dar avem şi argumente de oportunitate. Echipa mea lucrează la această analiză, însă până la mijlocul săptămânii viitoare voi da publicităţii inclusiv motivele pentru care voi refuza propunerile făcute de prim-ministru”, a spus Iohannis, potrivit g4media.ro.

Întrebat dacă faptul că Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici au dosare penale ar fi un argument pentru respingere, preşedintele a răspuns că „aceste argumente le veţi putea găsi în argumentaţia pe care o voi prezenta, inclusiv public”, iar despre o eventuală discuţie cu premierul Viorica Dăncilă pe marginea acestui refuz a arătat că intenţionează să dialogheze cu aceasta ori de câte ori îl caută într-o chestiune care priveşte Guvernul: „Pe parcursul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe teme europene, voi avea grijă să avem poziţii care ne ajută să îndeplinim cu succes această Preşedinţie”. În fine, întrebat cum crede că va reacționa PSD, Iohannis a răspuns lapidar: „Vom observa”.

Refuz şi pentru Tudorel Toader

În aceeaşi declaraţie de presă, Klaus Iohannis a anunţat că nu va accepta cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, înnoită în ultimele zile ale anului trecut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. „Ministrul Justiţiei, neavând altă treabă de făcut, mi-a mai trimis încă o dată documentele de revocare. (…) Nu-l voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. Face o treabă foarte bună acolo. Sunt mulțumit de activitatea domniei sale, iar asa zisa evaluare prezentata de domnul ministru nu satisface rigorile legii”, a spus preşedintele.

Şeful statului s-a referit şi la insistenţa cu care acelaşi ministru al Justiţiei propune la conducerea DNA procurori care nu au întrunit anterior avizul Consiliului Superior al Magistraturii. „În privința propunerilor de numire pentru procurori, pentru pozițiile de conducere, aceste propuneri sunt în analiza departamentului de resort. Este totuși important de reținut că domnul ministru a considerat să trimită aceleași propuneri, fără modificări, lucru care este ciudat, să spunem așa”.

„Vom şti ce preşedinte şi-au dorit românii”

În prima apariţie oficială din acest an, în care sunt programate şi alegeri prezidenţiale, Klaus Iohannis şi-a reiterat intenţia de a candida pentru al doilea mandat, susţinând că o face pentru a urmări obiectivele propuse.  „Pe întreg anul 2019, obiectivele mari pe care le am, care sunt obiectivele României, sunt o mai bună şi profundă integrare europeană, consolidarea noastră în cadrul NATO şi poate reuşim să avem o întărire în acest an pe flancul vestic şi unul dintre obiectele foarte importante pentru mine este consolidarea statului de drept în România, asta însemnând şi continuare în forţă a luptei anticorupţie. Personal obiectivul meu pentru alegeri e câştigarea unui nou mandat de preşedinte”, a spus Iohannis.

El a adăugat că în campanie se va baza pe sprijinul liberalilor, dar decisiv este suportul cetăţenilor: „Clar mă susține PNL. E partidul din care provin, e partidul care a decis de multă vreme că mă va susţine pentru un al doilea mandat. Importantă este susținerea românilor”.

Iohannis a afirmat că „nu mă tem de niciun contracandidat” şi a adăugat că se simte încrezător: „Alegerile sunt alegeri. Cine doreşte să obţină un mandat, trebuie să se prezinte. Eu mă voi prezenta şi sunt optimist”. Întrebat cum vede o cursă în care i se va opune preşedintele PSD, Liviu Dragnea, actualul şef al statului a răspuns că „Orice cursă electorală are un parcurs pe care îl cunoaşteți, cu campanie, dar în final important este ce doresc alegătorii şi la finalul anului 2019 vom şti ce preşedinte şi-au dorit românii”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: Opoziția distructivă şi ”Gauleiter”-ul ei. De la Cotroceni (II)
III. ”Într-o declaraţie de presă făcută vineri la Palatul Cotroceni, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat că respinge propunerile PSD de a-i numi în fruntea Ministerului Dezvoltării pe Olguţa Vasilescu şi respectiv la şefia Ministerului Transporturilor pe Mircea Drăghici, în locul vicepremierului Paul Stănescu şi respectiv al lui Lucian Şova, ambii obligaţi la finele anului trecut să demisioneze şi pentru care cu joi seară a semnat decretele de revocare.” 1. Propunere de temă teză de doctorat pentru unul din doctoranzii domnul ministru al justiţiei Tudorel Toader: ”Greva prezidențială. Caracteristici anticonstituționale și antinaționale” IV. ”Ministrul Justiţiei, neavând altă treabă de făcut, mi-a mai trimis încă o dată documentele de revocare. (…) Nu-l voi revoca pe procurorul general Augustin Lazăr. Face o treabă foarte bună acolo. Sunt mulțumit de activitatea domniei sale, iar asa zisa evaluare prezentata de domnul ministru nu satisface rigorile legii”, a spus președintele. 1. O rugăminte pentru domnul ministru al justiţiei din România: ”Tudorele, fă ceva!” 2. Herr Iohannis, despre proliferarea modelelor tip ”Portocală” în Ministerul public şi în justiţia românească, în general, începând cu ”Epoca portocalie”, tov. Lazăr, A. nu are nici o responsabilitate/cunoştinţă? Mai nou, aveți indicii solide că şi la Oradea, tov. Lazăr are ”Portocale”. V. O întrebare decentă pentru tov. Vasile, ”eminenţa cenuşie” a fostului şi actualului PDL: La Academia de activiști bolșevici ”Ștefan Gheorghiu”, nu vi s-a predat nimic despre cum se face o Opoziție (politică) constructivă?
Postat 06 Ianuarie 2019, 11:20 de stefan
Sănduța, vezi că vorbești de funie în casa spânzuratului ...
... care acuși mai face o trăznaie cu niște conducte, de te lasă fără apă caldă până la primăvară !?!
Postat 06 Ianuarie 2019, 10:56 de CrisDumi
Bine face Johannes că le dă peste bot celor de la guvernare ...
... pentru că mizerabilii social-democrați și social-liberali au blocat, prin neadoptarea încă a bugetului pe 2019, toate măsurile de actualizare a creșterilor salariale și de pensii cu rata inflației măcar ... lăsând deschise doar cele care pun biruri pe economie, ca să-și poată ei, neterminații coaliției, da toate măririle pe care și le-au votat singuri !?!
Postat 06 Ianuarie 2019, 10:52 de CrisDumi
Pt. Presedinte
Aceste discuti si tatonări la nivel guvern -președinte nu fac bine Romaniei. Președintele trebuie sa reprezinte atât guvernul actual cât și opoziția fără a înclina balanța în favoarea unuia sau altuia. Din păcate ceea ce se intampla discreditează România și avem toti de pierdut. Nu suntem cea mai coruptă țară din UE si nu e ok sa ne axam doar pe justiție când noua ne lipseste total infrastructura, educația, sănătatea și cercetarea!!! Astea ar trebui să fie principalele ținte in ceea ce priveste guvernul si presedintele, după care putem aloca atentie si celorlalte ministere. Facem o politică învechită , suntem cu aproximativ 30-40 de ani la nivel de politic in urma fata de țările de jos de exemlu. Avem un președinte slab din punct de vedere al inteligenței și un guvern format din ciocoi (din parveniți) care in prostia lor si prin aceste contre duc la o discreditare a României. Vei nu vrei ca președinte înghiți si pleci capul daca o faci pt binele României!
Postat 06 Ianuarie 2019, 09:29 de Adrian_Preda
trist
Cand oamenii care pretind ca gandesc incep sa citeze emisiuni si manipulatori ce recunosc acest lucru, fie si de la latrina3, iti dai seama cat de jos am ajuns. Trist ...
Postat 05 Ianuarie 2019, 12:31 de oradea_mea_si_a_ta
@Stefan
Cred ca o copiezi pe doamna cu pigmentare genetic care a apurat mai acu cativa ani la TV si striga in gura mare ca presedintele e Nazist, iar cand au intrebat-o reporterul de ce crede asta a dat-o in balti ca e neamt si ca alea alea. Ai vazut si tu ceva filme, ai auzit putin de solutia finala si nimic despre gulaguri ante si postbelice si hop cu parerea. Se poate un comentariu pe subiectul articolului? Ar aprecia si cititorii si ceilalti comentatori. Ca de dat cu batul in balta nu e greu. Multumesc.
Postat 05 Ianuarie 2019, 00:57 de Christa
https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3806218
Fraierilor, ia vedeți ce primiti de la PSD, că va plângeați
Postat 05 Ianuarie 2019, 00:33 de Sandu1206
Spitalul de nebuni
Fane, fă-ne și noua o rețetă de adevăr din scursa citată! Dacă Olguta e competentă, de ce nu a pastrat-o PSD-ul la Ministerul Muncii? Iar dacă nu e, de ce se mai obosește să o propună la alt minister? Mai bine o pune în loc la Dăncilă.
Postat 05 Ianuarie 2019, 00:01 de FaBULA
O Vai
Bine face. Pune oameni competenți acolo nu lingăi de partid. Ai bai și nu fac autostrăzi. MU13PSD.
Postat 04 Ianuarie 2019, 21:28 de Sandu1206
PCR transpartinic. Ep.: Opoziția distructivă şi ”Gauleiter”-ul ei. De la Cotroceni.
1. Până de curând credeam că herr Johannis are apucături (politice) similare cu cele ale lui Reinhardt Heydrich, “protectorul” Boemiei și Moraviei și unul dintre planificatorii “soluției finale”, deci este fan al eroului principal din filmul ”Bărbatul cu inima de fier”. 2. După modul în care bagă, nejustificat, bețe în roate Guvernului României, se pare că Herr Johannis a făcut un copy-paste, tot de management politic și după unul dintre personajele din serialul ”Ekaterina”: țarul Petru III-lea. PS. ”Doar adevărul ne poate vindeca”-Oana Zamfir [Antena 3]. Şi de Opoziția politică DISTRUCTIVĂ! Pentru România.
Postat 04 Ianuarie 2019, 19:39 de stefan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON