URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2018, 07:58

Încurcă lume: În plină criză de imunoglobulină, Bodog a aprobat importul masiv al unui medicament… inutil!

Încurcă lume: În plină criză de imunoglobulină, Bodog a aprobat importul masiv al unui medicament… inutil! foto. Europa FM
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Sănătății a importat la sfârșitul anului trecut, printr-un ordin semnat de fostul ministru Florian Bodog, o cantitate foarte mare dintr-un medicament din gama imunoglobulinelor destinat secțiilor de terapie intensivă, numai că respectivul medicament era complet inutil în cazul imunodeficiențelor primare și al bolilor autoimune, a dezvăluit, la Digi24, Rozalia Lepădatu, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).

Interpelat telefonic, în direct la Digi24, Florian Bodog a recunoscut că a existat acest ordin de ministru, ulterior anulat, și că s-a făcut importul masiv, dar a sugerat că responsabilitatea îi revine secretarului de stat Cristian Grasu. 

Unifarm-ul a adus înainte de luna decembrie cantități mari de imunoglobulină pentru secțiile de terapie intensivă, pentru cazurile foarte urgente, dar era, de fapt, pentru un produs care nu avea indicație în imunodeficiențe primare și boli autoimune. Rozalia Lepădatu a spus la Digi24 că ministrul a fost informat despre această neconformitate chiar de ea personal și a rămas „uimit”. 

Fostul ministru al sănătății Florian Bodog a dat vina pe lăcomia producătorilor pentru criza de imunoglobulină cu care se confruntă România în prezent. Bodog a spus că a avut de mai multe ori discuții cu producătorii, în care a avertizat că există o problemă de stoc la nivel european, dar a fost contrazis de „așa-zișii binevoitori”, care au spus că problema este de fapt prețul, din cauza taxei claw-back, care era foarte mare.

În consecință, împreună cu prim-ministrul Tudose, ministrul a decis suspendarea taxei pe o perioadă de doi ani. „Absolut toți distribuitorii din România au fost prezenți la întâlnirea cu prim-ministrul și au promis că până la sfârșitul lunii decembrie vor livra anumite cantități de imunoglobulină, după care, începând cu luna ianuarie, nu vor mai fi probleme. După cum se vede, nu s-au ținut de cuvânt și nu e în continuare imunoglobulină în România. Deși noi am anulat, am suspendat taxa claw-back, vedeți că rezultatele nu sunt pe măsura așteptărilor noastre și nu sunt pe măsura promisiunilor pe care acești iresponsabili de oameni, că nu pot să-i numesc altfel, importatorii de imunoglobuline, le-au făcut”, a adăugat fostul ministru Florian Bodog la Digi24.

Rozalia Lepădatu l-a combătut pe Bodog, spunând: „Și dvs ați fost atunci uimit că s-a cumpărat o cantitate foarte mare dintr-un medicament care nu avea indicație în bolile noastre, cu toate că exista un ordin de ministru care spunea că se aprobă acel medicament pentru boli autoimune și imunodeficiențe primare. Nu vă fac un reproș, dar haideți vă rog să fim cinstiți, corecți, pentru că am discutat atunci la minister cu dvs personal, în biroul dlui secretar de stat Octavian Alexandrescu, au mai fost și alte discuții, am vorbit și la telefon de nenumărate ori, haideți să fim corecți față de acești pacienți care suferă și care nu au medicamente. Este o criză, ați moștenit-o și dvs, primele semne au fost în 2015, când s-a trimis o scrisoare la minister, nu erați dvs ministru, s-a trimis o scrisoare din partea Asociației Europene, prin care atenționa că această taxă de claw-back va duce la retragerea imunoglobulinelor din țară, haideți să încercăm să găsim soluții cât mai corecte și cât mai transparente”.

În momentul în care moderatorul a vrut să o pună în legătură directă cu fostul ministru Bodog pe mama unui copil care are nevoie de tratament cu imunoglobulină, convorbirea telefonică s-a întrerupt brusc și nu a mai putut fi refăcută.

UPDATE: Autoritatile ascund pretul platit pentru tratamentul gresit

Hotnews confirma, printr-o ancheta proprie, ca Ministerul Sanatatii a achizitionat in toamna anului trecut, prin Unifarm, intr-un moment in care criza imunoglobulinei era in desfasurare, iar pacientii nu mai aveau medicamente de 3-4 luni, o imunoglobulina care nu are indicatii in prospect in tratarea imunodeficientelor primare, ci doar in tratarea sepsisului.

Medicamentul se numeste Pentaglobin si, potrivit unui raspuns oferit in luna ianuarie de Compania Nationala Unifarm, la solicitarea Hotnews.ro, "pana la acest moment au fost achizitionate si distribuite un numar de 4.032 flacoane de 2,5 grame si 3000 de flacoane de 5g. Pentru anul 2018 s-a previzionat si solicitat o cantitate intre 25 si 50 de litri de Pentaglobin (25.000g-50.000g)".

Atat Ministerul Sanatatii, cat si Unifarm, au refuzat insa sa comunice presei, in baza Legii 544 privind liberul acces la informatii de interes public, pretul de achizitie al medicamentului Pentaglobin.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Rusinea orasului Oradea
Ne-ai facut de rusine. Pleaca.
Postat 08 Martie 2018, 08:43 de Ducustrigacucu
Cel mai ignorant ministru al sanatatii din istoria Romaniei !?!
Carol Davila se intoarce in mormant adeseori, gandindu-se la Bodog !?! Si-a folosit functia ca sa scape de acuzatiile de plagiat ... si sa-si umple CV-ul !?!
Postat 07 Martie 2018, 09:34 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON