URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2020, 19:02

Incendiile catastrofale din Australia capătă amploare: Ar putea fi numit un "Cernobîl climatic"

Incendiile catastrofale din Australia capătă amploare: Ar putea fi numit un 'Cernobîl climatic' sursa foto: Digi24.ro / Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţie tot mai gravă în Australia, afectată de incendii uriaşe, unde vântul s-a transformat în principala problemă, punând dificultăţi majore intervenţiei pompierilor şi putând duce la noi focare. În noaptea de vineri spre sâmbătă, trei incendii s-au unit şi au format unul singur, mai mare decât Manhattan, anunţă Digi24, citând CNN. "Ar putea fi numit un "Cernobîl climatic"", scrie New York Times.

Potrivit presei, incendiile s-au unit în regiunea Omeo din statul Victoria, acoperind 6.000 de hectare. În statul vecin New South Wales, un incendiu în regiunea Wollondilly din sudul capitalei Sydney rămâne "scăpat de control". Aici au ars 264.000 de hectare de teren în ultimele luni, arată sursa citată.

Sâmbătă, erau aşteptate condiţii meteorologice potrivnice, viteza vântului, dar şi temperaturile crescânde fiind favorabile unor noi incendii.

Până sâmbătă, bilanţul total al victimelor, prezentat de premierul Scott Morrison, arăta că 23 de persoane au fost ucise de foc, iar peste 1.500 de case au fost distruse de la începutul sezonului de incendii din septembrie.

În statul Victoria a fost declarată stare de dezastru, iar New South Wales a declarat stare de urgenţă, fiind acordate resurse suplimentare guvernamentale pentru a lupta împotriva incendiilor.

Sâmbătă, Morrison a anunţat că până la 3.000 de militari australieni şi patru avioane vor interveni în statele afectate. Totodată, cea mai mare navă a Marinei va fi mobilizată pentru evacuarea cetăţenilor de-a lungul coastei.

Situaţia incendiilor din Australia este unul dintre cele mai discutate subiecte la nivel mondial. Digi24 redă câteva dintre titlurile alarmiste care arată că Australia este, în aceste zile, un veritabil "ground zero" al unei catastrofe climatice în plină desfăşurare. Renumita Mare Barieră de Corali e pe moarte, pădurile înscrise pe Lista Patrimoniului Universal UNESCO ard, iar mai multe oraşe au rămas sau sunt pe cale să rămână fără apă. "Întregul continent australian arde la o scară nemaiîntâlnită până în prezent, în ceea ce ar putea fi numit un "Cernobîl climatic", arată un articol al New York Times, semnat de celebrul scriitor australian Richard Flanagan.

Sursa citată mai scrie că s-au creat flăcări care ating 70 de metri înălţime, ba chiar şi veritabile "tornade de foc". Incendiile au ars deja o suprafaţă mai mare decât Elveţia, de şase ori mai mult decât suprafaţa distrusă de incendiile din Amazon de anul trecut.

Oamenii de ştiinţă estimează că aproape jumătate de miliard de animale au fost ucise în aceste incendii şi există temerea că anumite specii de animale şi plante au fost complet exterminate. Animalele care au supravieţuit dezastrului îşi abandonează puii, din cauza foametei generalizate şi lipsei de hrană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON