URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2017, 17:45

În vreme ce public tăcea, WhatsApp-ul încingea: Ce directive interne trasa Liviu Dragnea când PSD a trecut OUG 13

În vreme ce public tăcea, WhatsApp-ul încingea: Ce directive interne trasa Liviu Dragnea când PSD a trecut OUG 13 sursa foto: riseproject.ro - Codrin Prisecariu / MEDIAFAX FOTO
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noi dezvăluiri ale jurnaliştilor de la Rise Project în ce-l priveşte pe Liviu Dragnea. În perioada în care OUG 13, pentru modificarea codurilor penale, fierbea, Dragnea tăcea public, dar încingea WhatsApp-ul, trasând directive comunicatorilor din PSD.

Printre numele care apar în discuţiile online prezentate de Rise Project: Liviu Dragnea, Lia Olguţa Vasilescu, Rovana Plumb, Gabriela Firea, Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu, Ecaterina Andronescu. 

"Partidul de la televizor arată altfel în interior. Îi leagă banii – nu numai dosarele, socialismul sau guvernarea – şi ripostează organizat sub presiunea maselor. RISE a obţinut  conversaţiile interne purtate de liderii PSD în perioada #OUG13. Context: protestele #rezist din februarie. În paralel, le-am urmărit afacerile, descoperind un sistem piramidal cu bani publici", scrie Rise Project

Potrivit sursei citate, grupul de WhatsApp pe care au avut loc discuţiile se numeşte Comunicatori OSD şi este alcătuit din peste 20 de fruntaşi PSD, aproape toţi deminitari. "Miniştri, foşti şi actuali, deputaţi, senatori – spuma PSD – au funcţionat atunci ca o celulă de criză", explică sursa amintită. 

Potrivit Digi24.ro, articolul conţine o colecţie de mesaje interne transmise liderilor PSD de către Liviu Dragnea, preşedintele partidului, în perioada "fierbinte" a modificării, prin ordonanţă de urgenţă, a Codurilor penale. Un subiect important al discuţiilor l-ar fi constituit organizarea de către PSD a unui miting de amploare. "Marian Neacşu. Vorbiţi deja din seara asta cu preşedinţii de organizaţii să ne pregătim de un miting pentru apărarea României", ar fi transmis Liviu Dragnea, potrivit Rise Project.

Iată, mai jos, un pasaj din articolul respectiv:

31 ianuarie 2017. Florin Iordache, Ministrul Justiţiei, anunţă Ordonanţa 13 care modifică Codul Penal. În faţa Guvernului, scandal până târziu.

Liviu Dragnea tace public. Dar încinge lucrurile pe grupul WhatsApp al comunicatorilor PSD. El şi dispozitivul de partid plănuiesc contramanifestaţii încă din noaptea dintre 31 ianuarie şi 1 februarie.

Liviu Dragnea: "Marian Neacşu. Vorbiţi deja din seara asta cu preşedinţii de organizaţii să ne pregătim de un miting pentru apărarea României".

"Oamenii ne-au adus aici prin vot masiv! Nu mai fac faţă la mesaje… Vor să fie alături de noi! Sunt conştienţi că se încearcă o lovitură de stat. Cum spuneam, şarpele veninos e cel mai periculos. Vă rog, să-i retezăm odată capul! Să eliberăm ţara asta de HIDRA!", îl completează deputatul Liviu Pleşoianu pe Dragnea un minut mai târziu, la 00:19, 1 februarie.

Pleşoianu reprezintă PSD în relaţia cu UE.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, şi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, sunt de acord. Vor fapte.

Firea, la 00:19: "Suntem prezenţi! Nu se mai poate! Trebuie să apărăm România!"

Imediat, la 00:20, Ecaterina Andronescu: "Da, să apărăm România!"

Foştii miniştri de la Sănătate şi Mediu, Nicolae Bănicioiu şi Rovana Plumb, sunt pe aceeaşi lungime de undă: "Corect!" / "Da!" Şi ei susţin ideea unei contramanifestaţii. 

Codrin Ştefănescu aştepta de mult: "În sfârşit!!!".

La ora 00:21, Liviu Dragnea lansează ordinul: "Organizaţi-vă!"

Codrin Ştefănescu e pregătit: "Începem de acum! Trebuie doar să decizi unde îl organizăm şi când!".

Potrivit Rise Project, preşedintele PSD nu a răspuns solicitărilor formulate pentru un punct de vedere: "Liviu Dragnea a dat cu seen pe WhatsApp la mesajul prin care RISE îi solicita un interviu, dar n-a mai răspuns la telefon. A făcut-o abia când l-am sunat de pe un număr american şi s-a întrerupt imediat ce a zis că n-are semnal".

Codrin Ştefănescu, în schimb, a recunoscut afirmaţiile făcute pe grupul de WhatsApp: "Da, am vorbit pe grup despre organizarea unei mişcări. Nu contramanifestaţii, ci un miting de susţinere. Presiunea din teritoriu era uriaşă, oamenii voiau să iasă în stradă. Poziţia mea a fost publică, am spus de la bun început că există cerere pentru miting. Dar preşedintele partidului are drept de veto pe astfel de chestiuni şi a ales să-l folosească. Am ezitat, gândindu-ne că ar fi români contra români în piaţă, s-ar fi bătut românii cu românii. De aceea am aşteptat câteva zile. (…) Aţi văzut şi intervenţia cu daddy’s back? Totuşi, suntem un grup restrâns acolo, nu ştiam că avem un trădător care să dea public discuţiile".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Hercule Poirot
Unii au umor, apreciez.
Postat 02 Iunie 2017, 22:29 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON