URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2019, 17:15

În urma unei petiţii semnate de 80.000 de români, ONU investighează violenţele Jandarmeriei de la mitingul din 10 august

În urma unei petiţii semnate de 80.000 de români, ONU investighează violenţele Jandarmeriei de la mitingul din 10 august foto: inliniedreapta.net / Dan Mihai Balanescu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) investighează violenţele Jandarmeriei de la protestul Diasporei, desfăşurat pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei din Bucureşti, informaţia fiind facută publică de comunitatea Declic, care a lansat o petiţie în acest sens încă din vară.

Potrivit unui comunicat, doi raportori speciali ai ONU privind drepturile omului i-au transmis o scrisoare ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, prin care îi solicită informaţii suplimentare despre investigaţiile derulate în România cu privire la acţiunile Jandarmeriei şi dovezi că s-au luat măsuri pentru ca "apărătorii drepturilor omului din România, inclusiv protestatarii, să îşi poată derula activitatea fără frica represaliilor."

"Dorim să aducem la cunoştinţa Guvernului din care faceţi parte că am primit informaţii cu privire la folosirea forţei împotriva protestatarilor, informaţii care nasc îngrijorări cu privire la încălcări ale drepturilor omului în România. (...) În egală măsură ne manifestăm îngrijorarea cu privire la declaraţii surprinzătoare făcute de oficiali ai Guvernului, prin care se încearcă justificarea acţiunilor Jandarmeriei", specifică David Kaye, raportor special ONU pentru promovarea şi protecţia libertăţii de opinie şi exprimare, şi Michel Forst, raportor special al ONU privind situaţia apărătorilor drepturilor omului, în scrisoarea transmită lui Meleşcanu.

Reprezentanţii Declic au intrat şi în posesia răspunsului trimis de ministrul de externe către raportorii ONU, în care Meleşcanu asigură organizaţia că România este o democraţie funcţională, dar nu răspunde concret la niciuna din cerinţele sau acuzaţiile oficialilor internaţionali.

Peste 400 de persoane au fost rănite în noaptea de 10 august 2018, iar în urma violenţelor jandarmilor, comunitatea Declic a iniţiat o petiţie şi a solicitat, alături de 80.000 de semnatari, ca ONU să demareze o analiză proprie şi să evalueze acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului.

Petiţia a ajuns la sediul ONU din Geneva Geneva prin intermediul Rezist Zürich. La solicitarea ONU, Declic a trimis şi un raport cu perspectiva societăţii civile legat de violenţele Jandarmeriei din timpul protestului Diasporei, realizat de Marius Stan, director de cercetare la Centrul Hannah Arendt pentru studierea totalitarismelor din cadrul Universităţii din Bucureşti. Raportul conţine dovezi clare ale violenţelor: informaţii, interviuri cu victime, dovezi foto şi clipuri video.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dacă n-ar fi de râs ... ar fi de plâns !?!
A luat USR dosarul cu semnături de la "fără penali", adunate >n perioada "septembrie 2017 - iunie 2018" ... și l-a transferat la "plângerea" pentru ONU, făcută după 10 august 2018 !?! Cu astea cca. 80.000 de semnături vor să facă istorie ... ca să nu devină ei înșiși, cei de la USR, istorie !?!
Postat 09 Ianuarie 2019, 10:54 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON