URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2020, 15:48

Guvernul Orban a căzut. Moţiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi

Guvernul Orban a căzut. Moţiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi (foto: gov.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parlamentul a adoptat, miercuri, moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban / PNL – privatizarea democraţiei româneşti", semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR după ce Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. 

Preşedintele interimar al PSD şi în acelaşi timp preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a confirmat faptul că a trecut moţiunea de cenzură cu 261 de voturi.

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să cheme partidele la consultări, potrivit procedurii. Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că va discuta cu Victor Ponta pentru a merge cu o propunere comună de premier la negocierile cu preşedintele Klaus Iohannis.

După ce rezultatele moţiunii au fost citite în plen, premierul demis Ludovic Orban a făcut declaraţii reprezentanţilor presei.

"Guvernul cade în picioare. Suntem mândri de ce am făcut în trei luni. Suntem mândri că într-o perioadă scurtă am reuşit să reparăm o mare parte dintre stricăciunile provocate de guvernările PSD şi că am reaşezat România în rândul naţiunilor europene, că am refăcut credibilitatea României", a spus Orban, flancat de miniştrii cabinetului său.

Declaraţiile premierului demis Ludovic Orban în Parlament:

G4Media.ro detaliază că, după adoptarea moţiunii de cenzură, Guvernul este considerat demis. Potrivit Constituţiei, Guvernul Orban va avea puteri limitate de aici înainte şi nu va putea emite ordonanţe de urgenţă, putând îndeplini doar nişte formalităţi administrative, până la depunerea jurământului de către membrii unui nou cabinet.

Aceeaşi sursă mai notează că PNL şi PSD vor încerca să formeze majorităţi pentru a obţine de la Cotroceni nominalizarea unui premier. În cazul PNL, propunerea va fi cel mai probabil tot Ludovic Orban. Au spus-o deja majoritatea liderilor partidului.

De celalată parte, PSD, prin vocea preşedintelui Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va propune pentru funcţia de premier "un intelectual de stânga", care "va fi greu de refuzat" de către preşedintele Klaus Iohannis.

Demiterea guvernului este primul pas spre o premieră în viaţa politică românească: alegerile anticipate sau alegerile înainte de termen. Pentru a se ajunge în această situaţie, sunt mai mulţi paşi.

Potrivit Constituţiei, alegerile anticipate pot fi organizate numai dacă Parlamentul respinge consecutiv două propuneri de premier.

În articolul 89 din Constituţia României se precizează că: (1) "După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. (2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. (3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă."

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
oradeanbihor
Îs prieteni de pe vremea USL, atunci nu erau “ciuma roșie”, ciuma erau ceilalți liberali, politica cutrelor neprihănite.
Postat 06 Februarie 2020, 06:03 de oradeaveche
Blat
Naiba stie dar printre cei care si-au dorit foarte tare primar ales dintr-un singur tur au fost penelistii. Au mai apucat sa bage niste ordonante de urgenta si uite asa joaca un bambilici cu prietnii din pesede pana la alegeri. Astia-s pe o mână toti.
Postat 05 Februarie 2020, 23:11 de oradeanbihor
urmare?
o sa primim un cartonas ROSU' de o sa ne mearga burta.
Postat 05 Februarie 2020, 22:48 de Christa
La toamnă
PSD dispare că partid
Postat 05 Februarie 2020, 21:46 de sandu1260
S-a fâsâit precum o bășină anemică "guvernul meu" ... după un trimestru de bâțăială cu tot felul de bețivi și drogați !?!
O să-și mai pună Johannis tăntălăi din ăștia la putere, când o să aibă chef parlamentarii socialiști să meargă ... de luni până vineri, 8 ore zilnic în Parlament, cu mâna ridicată deja de acasă !?! Ne vedem la toamnă cu noutăți electorale de la amatorii PNL, că dacă am avea anticipate iar s-ar înroși harta României de la mediocritatea PSD !?!
Postat 05 Februarie 2020, 20:05 de CrisDumi
Penibili.
Am ascultat involuntar la radio dezbaterea, penibili cum își reproșează unii altora aceleași lucruri, par niște cutre ieftine certându-se pe aceași porțiune de trotuar.
Postat 05 Februarie 2020, 17:15 de oradeaveche
Circ in loc de guvernare.
Circ ieftin, mascarada fiecare a luat partea sa de cascaval PNL cu anticipate pentru ca clar kwi va refuza oferta lui ciolacu și ponta iar pasul următor va fi anticipate iar PSD cu primari într-un singur tur și desigur o criza artificiala care va costat în mod sigur tot pe romanul simplu.
Postat 05 Februarie 2020, 16:55 de sss
Nu-i bai
.
Postat 05 Februarie 2020, 16:40 de sandu1260
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON