URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Decembrie 2018, 22:38

Guvernul a dat OUG de modificare a Codului Fiscal. Vezi ce prevede!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul s-a întrunit vineri într-o şedinţă extraordinară, la începutul căreia premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va fi adoptată Ordonanţa prezentată cu trei zile în urmă de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. La finalul reuniunii, despre OUG au vorbit acesta şi Darius Vâlcov, consilierul lui Dăncilă. 

"Astăzi a fost adoptat un act foarte aşteptat de români şi de cei cu capital autohton. Actul normativ conţine un set de măsuri care are scopul de a creşte bunăstarea românilor şi stimularea investiţiilor", a susținut, după şedinţa de Guvern, ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici.

Potrivit acestuia, o primă măsură este "propunerea de a înfiinţa un fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes naţional, în care vom prevedea sume de 310 milioane lei", pentru modernizarea infrastructurii staţiunilor, dotarea cu echipamente şi perfecţionarea personalului medical.

O altă prevedere se referă la un mecanism "pentru protejarea populaţiei", astfel încât băncile vor plăti un impozit pe active "în cazul unui ROBOR mai mare de 2%", a spus Teodorovici. Ministrul a arătat că "orice depăşire este taxată cu diferite marje".

De asemenea, el a adăugat că "se propune pentru anul 2019 aplicarea de la 1 septembrie a unul punct de pensie majorat", ceea ce înseamnă că pensiile nu se vor mări, aşa cum promisese Guvernul, din prima zi a anului viitor.

În schimb, o altă "propunere" este devansarea creşterilor salariale din 2022 pentru septembrie 2020 pentru cadrele didactice.

În ce priveşte administraţiile publice, o prevedere a OUG le obligă ca din 1 august 2019 să publice execuţia bugetară online.

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a vorbit despre o altă serie de prevederi, între care plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici. Acest preţ, "va fi un mix între preţul de 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare", a spus Vâlcov, adăugând că "Guvernul nu va câştiga bani din aceste măsuri. Din contră, bugetul va fi văduvit de 1,52 miliarde de lei. Aceşti bani nu se vor mai încasa".

Totuşi, Guvernul va suplini această pierdere prin "impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie".

Vâlcov a declarat că "un alt punct a fost aprobarea posibilităţii de acordare de granturi de până la 500.000 euro pentru societăţile, fundaţiile şi ONG-urile care doresc de la anul să construiască grădiniţe cu program sportiv".

În domeniul comunicaţiilor s-a stabilit un nivel minim de 1 miliard de euro la vânzarea licenţelor 5G. "S-a stabilit o taxă care va merge către ANCOM de 3%, care va fi folosită de ANCOM pentru digitalizarea aparatului administrativ de stat", a motivat consilierul premierului.

Vâlcov a anunţat, totodată, că "s-a hotărât majorarea taxei de viciu în domeniul jocurilor de noroc".

În ce priveşte Pilonul II de pensii, contribuţiile nu au fost reduse, ci au rămas la 3,75% (până anul acesta, nivelul de contribuţii fusese de 5%), iar comisionul cuvenit administratorilor fondurilor private de pensii a fost redus de la 2,5% la doar 1%, din care jumătate va merge la Casa Naţională de Pensii.

Pe de altă parte, Vâlcov a anunţat şi că salariul minim în domeniul construcţiilor va creşte la 3.000 lei brut de la 1 ianuarie 2019, iar taxele vor fi diminuate în acest sector astfel, impozitul pe venit şi CASS fiind reduse de la 10% la 0, iar contribuţia angajatorului de la 2,25% la 0,337%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON