URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Septembrie 2019, 22:40

Guvernul Dăncilă, pe ducă? PNL a strâns semnăturile necesare pe moţiunea de cenzură

Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că liberalii au strâns 237 de semnături pentru moțiunea de cenzură, și sunt în discuții cu încă 10 parlamentari. „Din punctul meu de vedere, există toate șansele ca această moțiune de cenzură să fie adoptată și Viorica Dăncilă să se întoarcă ca simplu cetățean”, a declarat șeful PNL.

Toate partidele din Opoziție au semnat moțiunea de cenzură, care ar putea fi depusă la începutul săptămânii viitoare, luni, pe 30 septembrie. Parlamentari de la PNL, USR, PMP, UDMR, ALDE și Pro România sunt printre semnatarii moțiunii. De asemenea, moțiunea a fost semnată și de parlamentari ai minorităților dar și de parlamentari din Partidul Social Democrat.

Rămâne de văzut dacă Opoziția se va baza pe parlamentarii respectivi și în momentul votului. PSD a decis deja în CEx ca la moțiune, parlamentarii partidului să stea în bănci și să nu voteze. Parlamentarii Opoziției vor vota la vedere. Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Dăncilă să fie demis este nevoie de 233 de voturi.

Textul moțiunii, initulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”, este finalizat şi reprezintă o critică dură la adresa proiectelor ratate de actuala guvernare.

„Guvernul Dăncilă poate să fie numit guvernul şanselor ratate pentru România. Deşi ţara noastră a traversat o perioadă economică favorabilă, cu ritmuri de creştere importante, guvernele PSD nu au demarat niciun proiect major pentru infrastructura românească. Este foarte simplu să împrumuţi ţara, ştiind că factura acestor împrumuturi va fi plătită de generaţiile viitoare. Este extrem de grav că nu s-a construit nimic cu banii împrumutaţi la dobânzile împovărătoare pe care le plătim cu toţii”, se arată în textul moţiunii de cenzură, ataşat acestei ştiri.

O altă problemă acută semnalată de inițiatorii moțiunii este cea a dezastrului infrastructurii de transport. „Autostrada Unirii, Autostrada Moldovei, cea a Olteniei sau Autostrada Sibiu-Piteşti nu au avansat nici măcar cu un singur centimetru sub guvernarea PSD. Pe calea ferată trenurile deraiază aproape săpătămânal din cauza infrastructurii degradate, iar viteza de deplasare a trenurilor a ajuns sub cea a trotinetelor electrice!”.

„Nu aţi blocat doar investiţiile publice, ci aţi gonit şi investitorii privaţi din economie. Încrederea în economia românească este în declin, în primul rând din cauza faptului că legislaţia economică se modifică aproape săptămânal. Ce investitor ar mai risca să aducă bani şi locuri de muncă bine plătite în România, ştiind că regulile jocului se schimbă peste noapte?”, arată documentul, care aduce ca argument pentru demiterea Guvernului Dăncilă şi taxele introduse prin Ordonanţa Lăcomiei.

„Chiar dacă aţi ştiut că banii la buget nu vă ajung nici pentru educaţie, nici pentru sănătate şi nici pentru investiţii, v-aţi pus semnătura pe textul unei ordonanţe de urgenţă cu puternice vicii de neconstituţionalitate, prin care aţi instituit noi pensii speciale, noi privilegii financiare, pentru alte categorii de beneficiari din sistemul public”, critică opoziţia.

„Ne uităm cum România pierde şansa de a construi spitale regionale, bine dotate, din bani europeni. PSD a promis iniţial 8 spitale regionale şi unul metropolitan, după care a spus că mai întâi se fac 3, la Cluj, Craiova şi Iaşi, pentru ca în final să nu construiască niciunul. Spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii au cele mai grave probleme, atât din cauza dotărilor deficitare, cât şi a spaţiilor necorespunzătoare pentru un act medical de calitate. Nu faceţi investiţii trainice în aceste spitale, ci continuaţi să risipiţi banii publici pentru plata unor studii de prefezabilitate, de fezabilitate, a unor ghiduri arhitecturale, pentru proiecte tehnice şi servicii de expertiză, care, peste ani, se vor dovedi, din nou, total inutile”, potrivit moţiunii de cenzură.

Aflată în vizită în SUA, Viorica Dăncilă s-a declarat neîncrezătoare în şansele moţiunii de cenzură. „Moțiunea de cenzură cu care ne amenință opoziția nu va trece nici de această dată. Au mai încercat acest lucru, nu de mult, și au eșuat lamentabil. Au mai ratat o dată această tentativă când au venit în Parlament fără o viziune, fără program de guvernare și fără o echipă guvernamentală. Și tot așa vin și acum, fără alternativă și fără cea mai mică idee despre ce vor face a doua zi. Și fiindcă nu poate exista susținere pentru…nimic, nici această moțiune nu va trece”, a scris Dăncilă, pe Facebook.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Și totuși
Nu cred ca, copii trebuie sa răspundă pentru faptele părinților totuși de tatăl lui dracnea fost milițian în sat sa făcut mare tam tam (dracnea a ajuns unde îi era locul) sa fie clar , dar totusi de fostul căpitan de securitate de la Brașov se vorbește destul de putin asta nu este oare manipulare adică care e mai mare drac ce ziceți??? Asa ca fapt divers zic și eu. Nu de partide avem noi nevoie au fost destule de 30 de ani fsn pdsr pnl pdl pc PLM nu de politicieni avem nevoie de specialiști de oameni pregăti care știu ce sa facă și cum sa facă trebuie sa fie lăsați și ajutați, avem destui și care ar vrea sa facă e singura noastră șansă pe ei sa ii promovăm sa ii atragem sa nu se întâmple ca la aeroport sa pui manager o neica nimeni care se ascunde în spatele unui partid de oameni pregătiți nu neapărat cu experienta ca asta se obține în timp dar cu voința pregătiți în domeniul lor fiecare nu ingineri la învățământ sau profesori la drumuri etc asta e salvarea reala a României nu ciorbe reincalzite.
Postat 26 Septembrie 2019, 10:46 de sss
Bla Bla Bla gargara ieftina
Ca sa dai jos un guvern trebuie să vii cu ceva în loc adică măcar niște ideii un plan soluții un proiect nu e de ajuns doar să arunci cu * și sa acuzi, nu e cel mai bun guvern nici pe departe dar nici cel mai rău să fim serioși și cu cine ii înlocuim pe astia cu Orban Turcan raraita Gorghiu, Catu copia fidela a lui Valcov marele fauritor al programului de guvernare actual sau cu puie monta , razgandeanu care nu de mult dădea lmb... iiii PSD ului cu Predoiu veșnicul premier în devenire în urma cu ceva ani ii numeati penali pe astia uni din ei au ajuns pe la mititica acum ii luati iar de buni ciorbe din astea reîncălzire. Ei ăștia rupți de foame după ciolan vin cu un plan de guvernare, un program ceva sau or sa se plângă iar un an de greaua moștenire ca de obicei , hai sa vedem lucrurile asa cum sunt în mod realist nu umflat în pene precum curcanul adică hai ca venim noi acuma la putere apoi vedem noi ce o fii, ii mai păcălim odată pe romani a cata oară iar, nu v-ați saturat pleacă ai noștri vin ai vostri.
Postat 26 Septembrie 2019, 09:42 de sss
PNL nu a strâns suficiente semnături !?!
... urmând să plângă iar pe la televizor, de durerea strânsurii !?!
Postat 26 Septembrie 2019, 08:48 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON