URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2019, 17:10

Explicaţiile procurorilor în cazul fetei din Caracal: S-a acţionat cu aparatură depăşită, tehnica SRI nu mai poate fi folosită în anchetele penale, Poliţia n-a mai avut oameni, a fost găsit un trup carbonizat!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Multitudinea informaţiilor "contradictorii sau inexacte" apărute în spaţiul public în jurul dispariţiei Alexandrei Măcesanu, adolescenta răpită în Caracal şi apoi omorâte – după cum arată indiciile – de către bărbatul care a luat-o la autostop, Gheorghe Dincă, i-au determinat pe magistraţi să reacţioneze.

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) a transmis, sâmbătă, o scrisoare deschisă în care a dorit să clarifice contextul, explicând, pe ore, felul în care s-a acţionat în dosar, de la dispariţia – de miercuri – a tinerei, până la descinderea procurorilor, din noaptea de joi spre vineri.

În esenţă, magistraţii recunosc că în caz s-a acţionat cu aparatură depăşită şi amintesc că în anchetă nu s-a utilizat tehnica SRI, mai performantă, pentru că este "indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR".

De asemenea, procurorii susţin că nu este adevărată informaţia vehiculată de fostul șef al Poliției Române cum că procurorul de caz ar fi interzis accesul poliţiştilor în incintă. Dimpotrivă: în contextul în care mandatele de percheziţie au fost luate de la instanţă vineri dimineaţă la ora 3.05, Poliţia ar fi anunţat, 10 minute mai târziu, că "nu mai are oameni disponibili la sediu".

Comunicatul mai înlătură şi susţinerile potrivit cărora, în timp ce poliţiştii aşteptau în faţa casei, în noaptea de joi spre vineri o vecină ar fi auzit ţipete din casa presupusului criminal. În schimb, comunicatul notează că, în cursul zilei de joi, la două ore după ce fata sunase la 112, vecinii au simţit la un moment dat miros de fum, de unde şi ipoteza că tânăra ar fi fost ucisă imediat după ce agresorul ei a prins-o vorbind la telefon. 

De altfel, procurorii au anunțat și că în urma perchezițiilor, „un corp a fost găsit carbonizat”. Informația este o premieră în acest caz și nu a fost confirmată, deocamdată, de nicio altă instituție. 

De precizat că, sâmbătă, ca urmare a propunerii formulate de către DIICOT - ST Craiova, presupusul criminal, Gheorghe Dincă, a fost arestat preventiv de Tribunalul Dolj. Deocamdată, doar pentru pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori și viol. În fața anchetatorilor, individul nu a recunoscut faptele și a pledat nevinovat.

Sâmbătă, anchetatorii au descins din nou în casa bărbatului, pentru a ridica noi probe. De asemenea, de la instanță, individul a fost dus la domiciliul său, pentru a asista la percheziții. Scanfandrii au scotocit și în iazurile din jurul casei inculpatului.

După cum se ştie, cazul Alexandrei Măceşanu, o tânără elevă de 15 ani, din Dobrosloveni, a stârnit revoltă generală. Fata plecase la Caracal şi se urcase într-o maşină de ocazie şi nu se mai ştia nimic de ea de miercuri, de la ora 10. Copila şi-a găsit sfârşitul în casa bărbatului în a cărui maşină se urcase, un mecanic auto, care locuia lângă o hală dezafectată de la marginea oraşului. Din câte se pare, aceeași soartă a avut-o și o altă adolescentă, dată dispărută în luna aprilie.

Unii spun că tragedia Alexandrei ar fi putut fi prevenită: fata reuşise să sune joi dimineaţă, la ora 11.05, nu o dată, ci de trei ori la 112. Cu toate acestea, poliţiştii au intrat în casa presupusului asasin abia după 19 ore, la şase dimineaţa a zilei de vineri. Ultima afirmație făcută de victimă operatorilor de la 112 a fost că „vine, vine”, și apoi s-a întrerupt.

Vezi mai jos comunicatul integral al procurorilor!

În ultimele 24 de ore au existat multe informaţii în spaţiul public, contradictorii sau inexacte, fie că au venit de la persoane private sau de la reprezentanţii autorităţilor. Nu dorim pe această cale să ne scuzăm pentru faptul că autorităţile statului, în acest caz, nu au reuşit să salveze viaţa a două tinere, nici să arătăm vinovaţi sau probleme juridice de interpretare a textelor legale în vigoare.

Între obligaţia de rezervă şi datoria noastră faţă de beneficiarul sistemului de justiţie, cetăţeanul, am ales să prezentăm cronologia zilelor de 24-25 iulie 2019, astfel cum a fost ea constatată de colegii procurori, fiecare dintre dumneavoastră putând să analizeze şi să tragă concluziile pe care le consideră corecte:

Miercuri, 24.07.2019- ziua în care victima a dispărut

Joi, dimineaţa, 25.07.2019- părinţii victimei anunţă poliţia cu privire la dispariţie

Joi, ora 11,00- victima apelează Serviciul de Urgenţă 112 de mai multe ori

Joi, ora 15,30- Dosarul penal pentru lipsire de libertate este înregistrat de poliţie la Parchetul de pe lângă Judecătoria  Caracal

Joi, în jurul orei 16,00 – procurorul emite ordonanţa provizorie de interceptare si localizare pentru doua numere de telefon ce au rezultat din informaţii

Joi, ora 19,15- este primită informaţia că victima ar putea fi in 3 locaţii dintr-o comună

Joi, ora 19,50- sunt emise mandate de percheziţie pentru cele 3 locaţii 

Joi, ora 19,58- se intră cu mandatele de percheziţie în cele 3 locaţii 

Joi, ora 19,58- 21,00- se efectuează cele 3 percheziţii fără a fi identificată victima sau alte probe

Joi, ora 21.00-vineri  02,00- se vizionează imagini ale unor camere de supraveghere private aflate pe un presupus traseu al unui presupus făptuitor deoarece exista o informaţie despre un autoturism implicat într-o altă speţa asemănătoare

Vineri, ora 02,00- se identifică proprietarul autoturismului

Vineri , ora 02,00- sunt trimise echipaje de poliţie în zona de domiciliu a proprietarului, unde se constata ca nu exista nicio activitate

Vineri, ora 02,20- sunt solicitate mandate de percheziţie pentru locaţia suspectă si alte 2 posibile locuri

Vineri, ora 03,05- sunt luate mandatele de percheziţie de la instanţă

Vineri , ora 03,15- Politia anunţă că nu mai are oameni disponibili la sediu

Vineri, ora 05,30- se constituie echipa de poliţişti

Vineri, ora 06,00- se intră în locurile pentru care au fost luate mandatele de percheziţie, inclusiv în locuinţa suspectului.

De asemenea, datele cunoscute de procurori indică faptul că niciun vecin al suspectului nu a sunat la 112 pentru că ar fi auzit ţipete. În cauză au fost supravegheate toate numerele de telefon disponibile şi cu privire la care exista o suspiciune că aveau legătură cu cauza, în condiţiile legii, în încercarea de a identifica locul unde este victima. Victima nu a dat informaţii la 112 despre vreun service, ci doar a spus ca vede un copac, un gard roşu, un brad, câinii si un autoturism.

Localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceştia. În cauză nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR.

De aceea, joi, un echipaj al Direcţiei de Operaţiuni Speciale a venit de la Bucureşti şi la ora 22,00 a ajuns la fata locului in încercarea de a ajuta la localizare. La ora 23:00 nu se ştia locul unde s-ar fi putut afla victima iar localizarea a fost făcută cu tehnica disponibilă, deficitară, aceeaşi ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii 3 ani.  

La prima suspiciune cu privire la locul unde s-ar putea afla victima echipajele de poliţie au fost trimise să facă investigaţiile necesare iar procurorii au dat indicaţii ca la cel mai mic semn de activitate să intre. Niciun procuror nu a interzis poliţiştilor să intre în locaţie, aceştia comunicând că  nicio activitate nu se auzea şi nu se observa în interiorul curţii sau al casei.

Ulterior acestor activităţi, s-a stabilit că joi, în jurul orei 13,00 vecinii au observat si au putut simţi miros de fum, dar au crezut ca e de la treburi casnice iar cu ocazia percheziţiei un corp a fost găsit carbonizat.

AMASP consideră că este necesar să fie clarificate orice aspecte care au îngreunat sau împiedicat ancheta în acest caz şi dacă au existat erori sau încălcări ale dispoziţiilor legale, indiferent de persoana care le-ar fi săvârşit.  Înţelegem că toate autorităţile statului au o obligaţie pozitivă de a interveni şi de a apăra viaţa şi integritate cetăţenilor, ceea ce presupune ca în condiţii de urgenţă, în care timpul este de esenţa îndeplinirii acestei obligaţii să existe dispoziţiile legale şi mijloacele tehnice necesare pentru a o putea îndeplini. Ne pare rău că în această situaţie nu au existat şi că autorităţile statului nu au putut proteja drepturile fundamentale, respectiv dreptul la viaţă.

Suntem conştienţi că nicio explicaţie şi nicio analiză a situaţiei juridice nu vor putea atenua tragedia din ultimele zile şi nu va şterge durerea resimţită în aceste momente de familiile şi prietenii victimelor. Tuturor celor care le-au cunoscut pe cele două tinere le prezentăm condoleanţele noastre!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Poporul nemernic
Ehe! Dacă era o comanda politica sau de la o persoana potenta financiar ( cu conexiuni politice) parchetul era brici! Pentru pulime, li se fâlfâie! Cunosc sistemul și vorbesc in cunoștința de cauza. Nu pot spune ca sunt toți astfel, dar exista destui! Ca in poliție de-altfel ! Rusine sa le fie!!!
Postat 27 Iulie 2019, 23:31 de User anonimizat
Minciuni de procuror
La ora 5.30 se constituie echipa de politisti? Serios? Repede va scoateti voi procurorii, toti sunt vinovati numai voi nu. Tatal fetitei a declarat ca la ora 3 a discutat cu politistii care se aflau acolo. Nu a fost miscare in casa, fiind supravegheata de politisti, si procurorul a dispus sa nu se intre pana la ora 6...ca deh, CPP. Si acum vin sa spuna ca ei nu au spus sa nu se intre...cainii. Asta e cand procurorii sunt un fel de mini Dumnezei in tara asta. Oricum fata era moarta la ora 3 dar de ce nu spun adevarul? Doamne fereste sa iasa vinovat procurorul...ca si cu fata adoptata, * aia de procuroare n-are nicio treaba.
Postat 27 Iulie 2019, 23:04 de DanD
Romania fanariota
Romania e un stat fanariot,corupt de vreo 3-400 ani.E cumplit cum tagma asta bugetara a incalecat Romania...
Postat 27 Iulie 2019, 21:00 de excalibur
Fratia criminalitatii bugetare
Uite ca au si gasit vinovatii! Cei care ar trebui sa ne apere de criminalitate se justifica doar, justifica mizeria din intreg sistemul bugetar. Aplicatii gratuite de localizare nefolosite pentru ca ..... de ce? pentru ca ei stiu doar cu alea de un million de euro achizitionate la licitatii dar care pe piata libera costa cateva zeci de mii. Bugetarii isi tin spatele la toate miseliile, se apara unii pe altii, se sustin impotriva celor care le asigura bugetele de pensii, pensii speciale. O miselie nationala tot sistemul bugetar supra dimensionat pe baza de neamuri, aparteneta politica, pile, pupile si pepule. Cei care de 30 de ani trebuiau sa vegheze asupra averii poporului, averii tarii patrimonial national, bugetul tarii sunt in cardasie cu talharii din guverne si guvernarii. De 30 de ani se distruge Romnaia, se fura Romania si nimeni nu raspunde de acest dezastru. Se va ridica cineva pentru popor? P{rocurrii freaca menta caci legislatia penala a fost asa de ciuntita incat nimeni nu mai raspunde de nimic. Ma intreb mai au un rost in sistemul actual procurorii? Care sunt legile dupa care mai functioneaza, ancheteaza, cerceteaza?
Postat 27 Iulie 2019, 18:25 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON