URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Octombrie 2018, 21:01

E clar: Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție a căzut!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a doua zi de vot la referendumul pentru redefinirea familiei s-a încheiat, duminică seară, la ora 21, odată cu închiderea secţiilor de votare. Reprezentanţii partidelor au anunţat, pe baza propriilor numărători, că, dat fiind că nu s-a atins nici pe departe cvorumul de 30% din populaţia cu drept de vot, referendumul nu va fi validat.

Primii care au ieşit la declaraţii au fost reprezentanţii USR, care au salutat faptul că marea majoritate a românilor au ales să nu se prezinte la acest vot. Numărătoarea paralelă a USR a arătat că doar 19,5% dintre votanţi s-au prezentat la urne. Potrivit specialiștilor citați de Digi24, estimările s-ar putea să aibă o marjă de sub 1%, astfel că, probabil că prezența s-ar ridica undeva la 20%.

"România de luni va fi exact aceeaşi ca cea de vineri. Cea a secolului 21, cu toţi cetăţenii ei", a declarat preşedintele USR, Dan Barna. Președintele USR a cerut, în schimb, dat fiind votul la referendum, demisia Guvernului Viorica Dăncilă, care a „aruncat 40 de milioane de euro pe o fantasmă”.

La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, a spus că românii au dat un vot de blam la adresa politicienilor puterii și că nu au venit la vot "pentru a-i da o palmă lui Liviu Dragnea". Asta, cu toate că inclusiv PNL a îndemnat oamenii să iasă la vot, iar acest fapt a şi declanşat un scandal în partid, imediat după închiderea urnelor.

Mai mulţi liberali îi i-au tranmis „#ajunge” lui Ludovic Orban. Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Mara Calista au postat duminică seara, pe Facebook, un mesaj comun împotriva conducerii PNL, despre care spune că dezbină şi propune o politică retrogradă. Mesajul a fost postat şi de Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei. "Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge", spun contestatarii lui Orban.

Coaliția pentru Familie a recunoscut, duminică seara, eșecul referendumului, acuzând o campanie de dezinformare. „E ciudat că partide care au votat legea de revizuire și-au retras sprijinul”, a declarat liderul CpF, Mihai Gheorghiu, după închiderea urnelor. 

„​Cred că trăim o zi istorică chiar dacă țelul nostru e neîmplinit și nu am putut revizui Constituția. Data viitoare vom reuși. (...)  Nimeni nu va mai putea spune că sunt doar niște semnături. E vocea unei părți a poporului român și această voce trebuie să cântărească. (...) Să fim bucuroși pentru această zi. Acest vot creștin există. Există o parte acestui popor de patru milioane care a trecut peste campania de dezinformare. Nu se mai poate legifera împotriva unei astfel de voci”, a declarat Gheorghiu.

De altfel, încă din cursul după amiezii, Coaliţia pentru Familie, promotorul referendumului pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 noiembrie, a recunoscut eşecul scrutinului şi a reclamat "un boicot generalizat" din partea tuturor partidelor, în frunte cu PSD.

Prezenţa la urne la ora 21 va fi anunţată abia la ora 22.30, însă, potrivit celor mai recente cifre făcute publice de Biroul Electoral Central, la ora 19, la nivel naţional prezenţa era de 18,87 %. Pe locul 1 în ţară s-a clasat judeţul Suceava, cu 28,79%, pe 2  - Dâmboviţa, cu 26,85%, iar pe locul 3 e judeţul Bihor, cu 26,67%.

În loc de concluzie, pentru eşecul refrendumului, agenţia Mediafax reproduce declaraţia unui bărbat din Teleorman, care a justificat boicotul său: „Nu merg la referendum! Dacă ar fi fost un referendum pentru imunitate, a politicienilor sau pentru mai multe să bage... dar bagă ce le convine lor. Unii spune că să distragă atenţia. Dar mie nu-mi distrage atenţia de la treburile pe care le am eu. Nu mă interesează lucrul ăsta pe mine”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
E bine de stiut:
Referendumul a fost cerut de un mare numar de oameni pt ca tanara generatie, copiii, sa nu fie spalati pe creier cu ideologia transgender. Aici era nevoie de mai multa informare. Multi habar nu au ce inceraca regresivii sa introduca in programa scolara a elevilor. Este un program de alienare in masa. Se incearca incoluarea in creierele copiilor a ideii ca sexul avut prin nastere nu conteaza si ca poate fi ales ca si o pereche de pantofi, ca orice devianta in privinta sexului este ok!!! In unele tari occidentale au inceput sa prolifereze clinicile de schimbare de sex. Adolescentii vulnerabili, cu problemele emotionale specifice varstei, cad victime ale acestei nebunii. Oamenii acestia care au strans semnaturile au vazut ce se intampla deja in unele tari occidentale. Referendumul nu este un esec. Cu aceasta ocazie lumea a inceput sa auda, sa se informeze si la noi cu privire la acest pericol asupra copiilor. POPORUL GETO-DAC ESTE FORMAT DIN FEMEIE SI BARBAT SI ASA RAMANE!!!
Postat 09 Octombrie 2018, 08:42 de Alcor
@Sandu1206
Poti sa te iei de mana cu dereglatul ala. Sa fiti doi in unu.
Postat 09 Octombrie 2018, 05:20 de Alcor
Alcor
Termina-te, că devii mai prost ca mine.
Postat 09 Octombrie 2018, 04:01 de Sandu1206
@poiu dereglatul revizionist
Bai distrusule, no way! Tu crezi ca toti sunt ca si tine. Fals. Esti o nulitate, un loser frustrat care se baga in seama cu unul cu altul fara sa te intrebe nimeni nimic. Bai dereglatule, esti bolnav psihic.
Postat 08 Octombrie 2018, 20:54 de Alcor
Daca ala.poate pot si eu
Esti un prost alcor. Unu neimplinit in viata, probabil vreun trecator fara vreo umbra. Vii aici sa faci valuri cu canned responses. Atat poti, minte nu te ajuta mai departe de cele 4 5 cuvinte. Probabil vreun fost comunist care era aplaudacul partidului. Vezi-ti acolo de mizeriile tale si deconecteaza-ti internetul. E ultimul raspuns pe care ti-l dau, deja am pierdut destul timp cu idioti. Noapte-n bezna
Postat 08 Octombrie 2018, 18:42 de poiu
Datele oficiale
Daca tot vorbim de absenteism, cea mai slaba prezenta la vot a fost in Har-Cov (8.5 % Covasna, 11.12 % Harghita), desi la modul declarativ, partidele si bisericile unguresti au spus ca sustin referendumul. Bihorul a fost in topul fruntas, pe locul trei (28.92 %). Din toata aceasta situatie pare ca se formeaza un nou partid politic, cel al Coalitiei pt Familie.
Postat 08 Octombrie 2018, 15:05 de Alcor
Eu am votat DA! Ce s-a dorit si ..
Ce s-a vrut si ce a ajuns! Orice lucru, initiativa pe care pune mana dracnea&psd+alde+pnl+ toata gasca politruca a tarii e sortta esecului, falimentului!
Postat 08 Octombrie 2018, 13:41 de scortosul
lectii
Cele mai bune lectii sunt cele din esecuri. Principalii vinovati dupa mine sunt politicienii(evident, dar toti, nu doar Psd) si BOR. La 85% din romani declarati ortodoxi sa votezi un numar atat de mic, inseamna ca ceva nu merge bine intre turma si pastori. E nevoie de o reforma serioasa a clerului, preadfintitilor, si chisr a credinciosilor. Daca ai fost bitezat si mergi de Paste si Craciun la adunare, asta nu te face crestin. Popii sa renunte la Mercedesuri, jeepuri, vile cu piscine, si altele, pentru ca mesajul lor devine nul in fata credinciosilor. Ei sunt exemplul si cum vietuiesc ei e cea mai vie predica. Sa se-ntrebe sincer de ce tinerii devin blazati, atei, si se tin departe? In afara de cativa preoti carismatici si inspirationali, gen Pr. Necula de la Sibiu, nu prea avem modele in Biserica Ortodoxa. Oamenii n-au mers la vot pentru simplul motiv ca nu au modele care sa-i inspire. Sunt obositi, satui de coruptie, politica si metehne. Doresc altceva. Bor a gresit cand a ales voit si indirect sa se asocieze cu Psd, atunci cand a acceptat bani donati de Primaria Bucurestilor pentru Catedrala si nu numai. Oamenii sunt satui de politica si vorbe desarte. Semnal de alarma Patriarhe Daniel!!!
Postat 08 Octombrie 2018, 11:18 de cetateanbihorean
@poiu
Nu toti. Doar unii ca si tine, dereglat revizionist. Tu te-ai bagat in seama. Daca ar fi dupa putina mintea a unora ca si tine, cenzura comunista ar fi un biet copil pe langa ce ai fi capabil sa faci. Eh, iata ca situatia s-a schimbat.
Postat 08 Octombrie 2018, 08:31 de Alcor
@moderatori
Inca nu ii dati pauza lu alcor? Pt el toti sunt dereglati si revizionisti de Zici ca are canned reaponses, numai el e ala deștept. Pa a atunci alcorule studiaza istoria ca oamenii nu sunt toti prosti ca cercul tau de prieteni. Pofta la Noroc la pet.
Postat 08 Octombrie 2018, 08:17 de poiu
Hop si dereglatul revizionist
Edison, a scos omenirea din intuneric. Despre asta era vorba.
Postat 08 Octombrie 2018, 07:52 de Alcor
@kid
BAi, dereglatule, despre ce partid "ultraconservator" delirezi ?!? Becali ?!?!? Unde ai vazut asa ceva ? A, ca asa e obiceiul tau sa minti, asta e cu totul altceva. Eu nu propun nimic. Eu vad ce se intampla. Ei discuta asta. Si daca vor, pot sa o faca. Nici un partid politica nu este in stare, la ora actuala, in Romania, sa stranga trei milioane de semnaturi "pe bune" (pt un anume crez). Mai mult, la vot s-au dus conform datelor oficiale de aseara 3.731.704 de cetateni. Probabil ca nu toate voturile au fost pt DA. Unii au votat si gresit (din confuzie). Ideea este ca cei care au vrut ca referendumul sa nu treaca au facut propaganda impotriva lui si nu s-au dus. Daca aceasta coalitie se hotareste sa intre in cursa politica, intra in parlament, propbabil la primele alegeri la care se inscriu. Acesta e doar inceputul. Acum vor avea mai mult timp sa-si prezinte punctul de vedera, si lumea ii va cunoaste mai bine. Eu nu sunt interesat sub nici o forma de nici o functie. Cei care au reusit sa adune adune atatea semnaturi si atatea voturi, stiu bine ce au de facut. Au oameni destui pt a intra in politica. Se pare ca au avut in jur de o suta de mii de voluntari la acest referendum. Eh, asta chiar e ceva. Trebuie putin timp. Vorba aia, nici Dumnezeu nu a facut lumea intr-o zi.
Postat 08 Octombrie 2018, 07:48 de Alcor
Edison?
Cel mai prost exemplu. Ce legatura are? In afara de boicotul asupra lui Tesla. Ai citit wiki si tu? Citeste esecul lui Tesla din cauza lui.
Postat 08 Octombrie 2018, 07:39 de poiu
@alcor
Iti dai seama cat de ridicol esti propunand un partid ultraconservator, care probabil va avea "ca conducatori" pe frauda aia de gheorghiu si pe becali? Un partid care sa ingradeasca si mai mult drepturile si libertatile omului? Tu ce te vezi? Prededinte de Consiliu Judetean? Prefect? Trebuie sa aflu daca n-am fost trecut si eu pe listele ale cu cei trei milioane. 100% sunt fraude si acolo. La cum fura bisericile procentul de 2%, totul este posibil! Felicitari lui @BlackDot, @sasi, @sandu...si tuturor celor care au stat acasa.
Postat 08 Octombrie 2018, 07:03 de Kid
Daca exista dumnezeu
si referendumul era in slujba lui, ma rog, credinciosii spun ca intrunea conditiile sa fie "dumnezeiesc", trebuia sa treaca, facea el cumva sa fie cvorum. N-a trecut, inseamna ca: 1. n-a fost pe placul lui si actiunea in sine n-a avut nimic de-a face cu un scop bun, prin urmare i-a tras de urechi pe organizatori, prin rezultat 2. a fost pe placul lui dar a vrut sa-si bata joc de oile lui si de banii nostri.
Postat 08 Octombrie 2018, 06:49 de Kid
Dumnezeu exista!
Divintatea, nu este, insa, sluga lenesilor si a ignorantilor!
Postat 07 Octombrie 2018, 23:25 de Alcor
Evolutie
Thomas Edison, inventatorul care a dat omenirii, printre altele becul electric si fonograful a fost dat afara din scoala pe motiv ca e prea prost ca sa continue scoala. Invatatoarea i-a spus tatalui acestuia ca micul Thomas e bun doar la crestere porcilor! Thomas Edison, a continuat studiile pe cont propriu, devenind marele inventator de care azi a auzit toata lumea. Edison, un om de o tenacitate deosebita, a descoperit filamentul de Wolfram in urma catorva mii de incercari. "Nimic nu cade din cer, cu exceptia ploii", e un proverb adevarat. Dumnezeu, ne-a inzestrat cu creiere pt a gandi si actiona moral, creator.
Postat 07 Octombrie 2018, 23:19 de Alcor
Alcor
Astia sunt votanți PSD-ESCU, fără mici, ligheane, găleți și un litru de ulei, dar cu BORmasina. Îndobitociți ca porcii cu pesta a lui DRAGNEA
Postat 07 Octombrie 2018, 23:02 de Sandu1206
Erata
Coalitia pt Familie si care au strans aproximativ trei milioane de semnaturi, spun ca lupta continua. Acesti oameni reprezinta o forta. Se discuta despre transformarea intr-un partid politic de orientare conservatore (adepti ai valorilor traditionale). Ar fi o zona libera pe esichierul politicii din Romania.
Postat 07 Octombrie 2018, 23:01 de Alcor
"Chinurile facerii"!
Aici se intampla ceva foarte interesant. Referendumul a cazut. Unii dintre catre cei care au organizat si au strans aproximativ trei milioane de semnaturi vorbesc de transformarea intr-un partic politic (conservatoari, adepti ai unor valori traditionale). Daca vor cu adevarat, pot sa faca asta. Posibil sa asistam la nasterea unei formatiuni politice conservatoare in Romania. Ei vin pe o zona libera de pe esichierul politic romanesc.
Postat 07 Octombrie 2018, 22:49 de Alcor
Vai si amar
Cu banii de referendum plus fonduri europene, oare cate se puteau face. Biserica să-și vadă de treabă nu sa îndobitocească populația. Dragnea la PÂRNAIE
Postat 07 Octombrie 2018, 21:28 de Sandu1206
Nu-i bai
Sa se facă un referendum, la care sa scrie pe buletinul de vot VRETI AUTOSTRĂZI, DA sau NU PROȘTILOR
Postat 07 Octombrie 2018, 21:26 de Sandu1206
!!!
Impresie personala: toată lumea e fericita!
Postat 07 Octombrie 2018, 21:09 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON