URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2017, 17:00

Duminică nebună: PSD depune moţiune împotriva propriului Guvern, premierul Grindeanu blochează banii pregătiţi de PSD pentru teritoriu

Duminică nebună: PSD depune moţiune împotriva propriului Guvern, premierul Grindeanu blochează banii pregătiţi de PSD pentru teritoriu GUVERNUL ROMÂNIEI. Iată cum arată Guvernul în formula „de criză”: premierul Sorin Grindeanu, în şedinţă de lucru alături de şeful SGG Victor Ponta şi vicepremierul Augustin Jianu

Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu, redactată de PSD, a fost citită duminică în plenul Parlamentului, în absenţa parlamentarilor PNL, USR, UDMR şi PMP. În acest timp, premierul Grindeanu a demis toată conducerea Ministerului Dezvoltării, blocând programul PNDL2 de finanţare a proiectelor administraţiilor locale, pentru a nu fi “folosit politic”.

"România nu poate fi confiscată”

Mihai Fifor, om de încredere al lui Liviu Dragnea, a citit în plen moţiunea de cenzură cu titlul "România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor". 

Interesant este faptul că PSD-ALDE au depus moţiunea cu 223 de semnaturi, în condiţiile în care, pentru ca aceasta să treacă, e nevoie de 233 voturi. Dezbaterea şi votul moţiunii vor avea loc miercuri, de la ora 11.

Moţiunea de cenzură nu a fost înregistrată la Guvern, căci registratura instituţiei nu e deschisă duminica, motiv pentru care premierul Sorin Grindeanu nici nu a mers în Parlament pentru a asista la şedinţa în care s-a citit documentul.

“Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu”

Potrivit textului moţiunii de cenzură, ”la cinci luni de la instalarea Guvernului condus de domnul Sorin Grindeanu, partidele coaliţiei majoritare, în cadrul forurilor statutare de conducere au analizat, au dezbătut şi au evaluat stadiul îndeplinirii măsurilor programate pentru perioada de referinţă scursă de la învestirea Guvernului şi au decis retragerea sprijinului politic acordat primului-ministru Sorin Grindeanu şi echipei guvernamentale. În urma deciziei de retragere a sprijinului politic, 25 din cei 27 de membri ai Guvernului şi-au prezentat demisiile din funcţii, înţelegând corect responsabiltatea politică ce le revine în cadrul unei democraţii constituţionale”.

Liderii coaliţiei de guvernare precizează modalitatea în care Executivul a fost învestit şi situaţia în care s-a ajuns. ”Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul- ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia. Doi din cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntari sub comanda unui deputat/înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare”, arată textul moţiunii.

Totodată, liderii coaliţiei îşi pun şi câteva întrebări legate de legitimitatea actualului Guvern. „Întrebări de bun simţ elementar sunt rostite astăzi de orice cetăţen onest: Este Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu, guvernul legitim învestit de Parlament în 4 ianuarie 2017? Poate Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu să pună în aplicare programul de guvernare aprobat de Parlament la 4 ianuarie 2017? Există susţinere în Parlamentul României pentru Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu? Este constituţional Guvernul actual? Reprezintă Guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu votul exprimat de cetăţenii români la alegerile din 11 decembrie 2016? Evident, răspunsul pentru aceste întrebări legitime este NU”, se mai precizează în document.

PSD, atins la bani

În acest timp, premierul Sorin Grindeanu a demis duminică toţi secretarii de stat, secretarul general şi pe secretarii general-adjuncţi din Ministerul Dezvoltării, spunând că face acest lucru pentru ca PNDL 2, a cărui demarare a fost anunţată subit de Sevil Shaidehh cu o zi înainte, să nu fie folosit politic.

"Nu accept ca acest program (PNDL 2) să fie folosit în scopuri politice şi nu am de gând să tolerez aşa ceva şi tocmai pentru a înlătura orice umbră de îndoială (...) am semnat astăzi ordinele de demitere pentru toţi secretarii de stat din Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, pentru secretarul general şi secretarii generali adjuncţi. De astăzi, doamna Sevil Shaidehh nu mai poate semna nici dumneai, nici prin interpuşi niciun act care să aibă legătură cu PNDL", a declarat Sorin Grindeanu.

"Am făcut acest demers pentru a bloca eventualele abuzuri şi nu pentru a bloca programul. Acesta trebuie să continue şi vă asigur că acest lucru se va întâmpla curând, dar doar cu respectarea legii", a mai spus Grindeanu.

Potrivit unor surse politice, Sevil Shhaideh, ministru-demisionar, dar în funcţie în prezent, a început deja să aloce bani pentru administraţia publică locală, însă documentele trebuie contrasemnate de secretari de stat din Ministrul Dezvlotării.

Ponta către Dragnea: “E un război în care va pierde PSD”

Preşedintele SGG, Victor Ponta, s-a prezentat duminică la grupul PSD din Camera Deputaţilor, înaintea şedinţei de plen, pentru a da anumite semnale liderului Liviu Dragnea şi celoralţi parlamentari.

"Am transmis un punct de vedere al meu, ca fost preşedinte, fost premier, depunerea efectivă a moţiunii e un război atomic în care va pierde PSD şi va câştiga preşedintele Iohannis. Mai e timp. Vă spun în numele premierului că dacă moţiunea nu îndeplineşte numărul, Sorin Grindeanu va discuta cu conducerea PSD şi ALDE cum se formează Guvernul Grindeanu 2", a declarat Victor Ponta.

Acesta a declarat că în cazul celuilalt scenariu, dacă moţiunea va trece, atunci "singura persoană care va putea numi premierul este Iohannis".

După ce a plecat Victor Ponta, la grupul PSD din Camera Deputaţilor a venit şi liderul PSD, Liviu Dragnea, care a evitat să facă declaraţii.

După şedinţă întrebat de ce moţiunea a adunat mai puţine semnături decât numărul necesar pentru a fi votată, Liviu Dragnea a răspuns că "majoritatea celor care nu au semnat azi nu au fost prezenţi, au vorbit cu mine, unii nu sunt în ţară, ajung în seara asta, unii ajung marţi", subliniind că “important este votul de miercuri, care va fi masiv". Duminică, în sala de plen au fost prezenţi la citirea motiunii doar 216 parlamentari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
doctrina
pentru asta s-au putut mobiliza dar ca sa faca ceva pentru tara nu puteau sa isi strice weekendurile. rusine. politicieni de * toti.
Postat 19 Iunie 2017, 08:35 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON