URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2017, 15:01

Dragnea şi Tăriceanu le răspund americanilor: Deciziile se iau în numele suveranităţii, fără presiune

Dragnea şi Tăriceanu le răspund americanilor: Deciziile se iau în numele suveranităţii, fără presiune (sursa foto: www.mediafax.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au o poziţie comună faţă de comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA, transmiţând că dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune.

"Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei. Dorim să subliniem că, în orice discuţie cu partenerii noştri trebuie să plecăm de la un principiu constituţional fundamental, acelaşi în SUA şi în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune. Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care urmăreşte să consolideze independenţa sistemului judiciar şi eliminarea influenţelor politice în funcţionarea justiţiei", se arată într-un comunicat de presă comun al preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului României, citat de mediafax.ro.

Dragnea şi Tăriceanu transmit că Statele Unite ale Americii trebuie să aibă încredere în Parlamentul care dezbate legile, fiind acelaşi for care a adoptat Declaraţia privind aniversarea a două decenii de Parteneriat Strategic România – SUA; alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare; a decis participarea forţelor armate ale României în teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Irak precum şi în cadrul cooperării în coaliţia anti-ISIS/DAESH alături de SUA şi alţi aliaţi; a adoptat legile privind achiziţionarea sistemului de apărare antirachetă Patriot.

"Exprimăm speranţa că declaraţia Departamentului de Stat al SUA a fost făcută cu bună credinţă, dar nu putem să nu remarcăm că ea nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective şi cuprinzătoare a faptelor, făcând mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spaţiul public românesc.Natura şi forma Declaraţiei Departamentului de Stat al SUA sunt de neînţeles în contextul în care este greu de imaginat că în Statele Unite ar fi putut avea loc încălcările drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti la care asistăm frecvent în România. Este greu de crezut că în SUA un procuror şi-ar permite să prezinte în faţa instanţei de judecată interceptări măsluite sau să şantajeze judecătorul că îi va face dosar penal dacă nu ia o decizie în favoarea sa. Este greu de crezut că într-o democraţie consolidată, cum e cea a SUA, există protocoale de colaborare între serviciile de intelligence şi magistraţi. E probabil de neconceput în sistemul de justiţie american ca reprezentanţii serviciilor secrete să îşi extindă câmpul tactic până în sala de judecată şi să ofere opinii juridice magistraţilor, după care să urmărească dacă aceştia iau decizii în acord cu soluţiile sugerate. Este de asemenea de neimaginat în SUA ca un funcţionar public de rang înalt să refuze a se prezenta în faţa unei comisii parlamentare de anchetă, încălcând astfel decizii clare ale Curţii Constituţionale. Nu în ultimul rând este greu de crezut că în SUA un magistrat care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului nu are niciun fel de răspundere în faţa legii", au mai transmis şefii celor două Camere.

În comunicatul transmis se arată că abuzurile menţionate au dus la necesitatea iniţierii dezbaterilor privind reforma justiţiei.

"Parlamentul României ar fi bucuros să pună la dispoziţie Departamentului de Stat al SUA întreaga documentaţie referitoare la principiile care au stat la baza elaborării propunerilor actuale de reformă a sistemului judiciar, principii larg susţinute de asociaţiile profesionale ale magistraţilor din România care au luat parte activ la dezbaterile ce se desfăşoară în această perioadă", se arată în finalul declaraţiei comune semnată de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
:))
Doi mascarici. Tariceanu infinit mai toxic ca celalalt, un redus imbecil.
Postat 29 Noiembrie 2017, 16:32 de feedback
iancu remus
Mă eu nu am nimic cu americanii, dar îmi pare curios căîn timpul odiosului regim Băsescu nu au obiectat nimica şi dacă muma pădurii a schimbat după bunul plac tot felul de legi şi acuma când se vrea să se facă ceva şi pt români la pârele celui cu geacă roşie şi a PDLiştilor îşi bat joc de suveranitatea noastră.
Postat 28 Noiembrie 2017, 21:30 de Iancu_Remus
Da
Aici doar noi putem schimba asta. USA ă luptat între anii 1890 și 1970 cu o coruptie de nu-i adevărat, care in perioada prohibitiei sa accentuat. Da la noi nu se mai opreste. AFARA LA PROTESTE.
Postat 28 Noiembrie 2017, 20:42 de sandu1200
"s-a trezit din nou poporul, fuge tare tradatorul!" proverb romanesc o data la 28 de ani
Si uite ce inseamna sa fii nu numai lacom, dar si ignorant! Ajungi tot acolo unde au ajuns lacomii-ignoranti de la care nu ai invatat nimic. Dupa furtul sistematic la care au supus Romania, ignoranta i-a impins pe acesti "Lolek si Bolek" ai Parlamentului la manifestatii de sustinere tip Ceausescu si la atacuri la adresa Statului-de-drept intr-o tara membra UE subrezind prin asta stabilitatea politico-economica in regiune. Se pare ca soarta lor e pecetluita si ca aceasta va folosi de ultim avertisment Cozilor de topor kgb-iste care deja se joaca de-a Kominternul in Ungaria si in Polonia. Ne pregatim sa "tinem pagina intai" in presa libera de peste tot cu stirea: "Romania: Tradatorii penali din Parlament au fost alungati de cele mai mari manifestatii populare care au avut loc vreodata in Europa". "Poporul a decis: Penalii sunt demisi!"
Postat 28 Noiembrie 2017, 16:05 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON