URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2019, 11:58

Document desecretizat al CIA. Sovieticii au jefuit și transportat în URSS uraniul din Bihor

Un document din decembrie 1954 desecretizat de CIA menționează realist și succint modul în care sovieticii au jefuit și transportat în URSS uraniul din Bihor.

Uraniu pentru URSS

Bogățiile Munților Apuseni au fost exploatate și trimise în URSS sub umbrela societății româno-sovietice Sovrom Kvartit sau Sovromura pentru a sprijini programul militar nuclear sovietic.

Exploatarea uraniului a început imediat după instalarea regimului stalinist în România sub comanda sovieticilor, cu concursul autorităților române.

„Un mare proiect de exploatare a uraniului în Munții Apuseni este condus de ingineri şi tehnicieni sovietici, asistaţi de muncitori români. Minele sunt păzite îndeaproape de soldaţi sovietici înarmaţi cu „balalaici” (termenul român pentru pistoalele mitralieră sovietice PPsh M41). Muncitorii locuiesc în apropierea satelor, în aşezări coordonate de trupe sovietice şi sunt ţinuţi izolaţi de zonele din împrejurimi”, se menționează în documentul datat 27 decembrie 1954 și citat de g4media.ro.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris minereul extras era transportat în URSS în stare brută.

„Acest proiect este angajat doar în minerit şi extracţia uraniului, nefiind alte facilităţi locale de procesare şi rafinare. Minereul este încărcat în camioane şi sigilat şi trimis, sub paza armată a sovieticilor, în URSS”, se mai menționează în informarea CIA.

Fără știrea românilor

Cercetătorul Liviu Zgârcitu, de la Muzeul Național de Istorie din Alba Iulia, a declarat pentru g4media.ro că Sovrom-ul care se ocupa de exploatarea bogățiilor Munților Apuseni a fost printre ultimele desființate.

Ani de zile tehnicienii ruși au căutat uraniu folosindu-se de aparatură necunoscută specialiștilor români la acea dată și fără să împărtășească vreodată cu aceștia rezultatele căutărilor.

De altfel, interesul sovieticilor pentru această zonă s-a menținut inclusiv după desființarea Sovrom, ingineri ruși sau școliți la Moscova păstrând contactele cu industria românească de profil.

Goana după aur

Potrivit CIA, rușii au fost interesați nu doar de zăcămintele de uraniu, ci și de cele de metale prețioase.

„Întreaga producție de metale prețioase a României, aproximativ două tone de aur și opt tone de  argint anual, ar fi trimisă spre Uniunea Sovietică. Se crede că aurul românesc acoperă, în parte, cheltuielile cu operațiunile de spionaj și propagandă ale Cominform (n.r. Biroul Comunist de Informații) în țările vestice”, se mai menționează într-un alt document desecretizat de CIA.

Potrivit informării, în septembrie 1950 circa 2.000 de țărani români munceau 12 ore pe zi la extragerea de metale prețioase din minele săpate în Munții Apuseni.

Istoricul Liviu Zgârcitu este de părere că aurul și argintul exploatat nici măcar nu a fost cuantificat în contul despăgubirilor de război datorat de România către URSS.

”Despăgubirile au fost fixate la 300 de milioane de dolari, la prețul de referință al anului 1938. Rușii au luat petrol, alimente, lemn și diferite mărfuri produse de economia românească. Aurul, argintul și uraniul au reprezentat un bonus care nici măcar nu a fost contabilizat în mod direct”, a declarat istoricul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mama lor de hoti si criminali
"Rușii au luat petrol, alimente, lemn și diferite mărfuri produse de economia românească. Aurul, argintul și uraniul au reprezentat un bonus care nici măcar nu a fost contabilizat în mod direct”, a declarat istoricul Liviu Zgarcitu. Cand te gandesti cat au furat toti din tara asta... aia de la moscova, aia de la viena, cei de la buda, otomanii, imperiul roman... Unii mai parsivi si mai lacomi ca altii.
Postat 29 Decembrie 2019, 20:29 de 232
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON