URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2018, 20:18

Decizie controversată, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Interzis la proteste spontane!

Decizie controversată, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: Interzis la proteste spontane! foto generic, rezist.strikingly.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Interzis la proteste în faţa Guvernului sau a oricărei altei clădiri publice importante. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, că orice persoană prezentă la un miting în faţa unei clădiri publice şi care nu a anunţat în prealabil prezenţa la protest poate fi sancţionată, anunţă Digi24.ro.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată cu toate că în legislaţie sunt cuprinse prevederi referitoare la obligaţia persoanelor care vor să protesteze în incinta unei instituţii publice de a notifica autorităţile despre acest protest. Însă, dată fiind practica neunitară existentă la nivelul instanţelor, care ba anula procese verbale, ba le confirma, Curtea de Apel Bucureşti a cerut reguli clare.

Digi24 dă ca exemplu amenzile pentru proteste. Atunci când jandarmii dădeau amenzi pentru proteste în Piaţa Victoriei, de exemplu, aşadar în proximitatea unei instituţii publice, unele instanţe aprobau, deci confirmau acele amenzi, în timp ce alte instanţe le anulau pe motiv că o piaţă din apropierea unei instituţii publice nu face parte din incinta unui instituţii publice.

Curtea de Apel Bucureşti a solicitat ICCJ să aprobe un recurs în interesul legii care să devină obligatoriu pentru toate instanţele din România odată cu publicarea lui în Monitorul Oficial. În varianta propusă de Curtea de Apel, arată Digi24, exista acea obligaţie de a confirma amenzile date de Jandarmerie pentru proteste nenotificate ce au avut loc în proximitatea sau în piaţa din apropierea unei instituţii.

Această soluţie propusă de judecători a fost aprobată luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 3 prima teză din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, cu referire la dispoziţiile art. 26 alin. (1) lit. a) şi d) din aceeaşi lege, există obligaţia de declarare prealabilă a adunărilor publice, atunci când adunările urmează să se desfăşoare în pieţe ori pe căile publice (drum public, parte carosabilă şi trotuar) sau în alte locuri prevăzute de art. 1 alin. (2) din Legea nr. 60/1991, situate în imediata vecinătate a sediilor ori imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată, în şedinţă publică, astăzi 15 octombrie 2018", se arată în soluţia ICCJ.

După motivarea deciziei, aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial, moment în care va fi obligatorie pentru toţi judecătorii care vor soluţiona contestaţiile făcute împotriva unor amenzi date din acelaşi motiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
!!!!
@Sandu1206: Teoretic pentru că este persoană publică asumată. Doar că formularea mea este următoarea: " Dacă sunteți...." În schimmb tu ai scris și nume și adresă. Or fi fost ale mele, or fi fost ale altcuiva...nu știu!
Postat 17 Octombrie 2018, 11:46 de soricel
Soricel
Te-ai dat de gol, de acolo știm. Cat despre Ciucaș, nu cred că te-a făcut nebun. Dar EU, da te-am făcut și am sa te fac in fel și chip , pt că asta meriți. Îți place să-i faci pe alții , ei uite aici sun EU. APROPO de ce ai scris numele redactorului ??
Postat 16 Octombrie 2018, 23:12 de Sandu1206
!!!
@Florin Ciucas: Dacă sunteți redactorul șef de unde știți chiar toate discuțiile de pe forum? Si asta cu pastilele ce e? Ma faceti cumva nebun? Ca să știu clar....deși e cam clar ! D-l Florin Dănuț Ciucas, redactor șef mă face nebun! Nene? Ma rog....oi fi!
Postat 16 Octombrie 2018, 22:45 de soricel
?
@Sandu1206: I-auzi...de unde știi cine e soricel!? Ti-a spus cineva?
Postat 16 Octombrie 2018, 21:28 de soricel
Soricel
Ți-ai lezat tu imaginea și acu ție rușine. Oricine îți poate publica numele.
Postat 16 Octombrie 2018, 21:21 de Sandu1206
Sandu din capul satului
@Sandu1206: 1. Dacă o fac eu e treaba mea 2. Bolojan si clica sunt persoane alese, pot scrie despre ele 3.Latvia, Estonia, Georgia, Armenia ....sunt tari absolut respectabile 4. Nimeni nu are dreptul sa-mi scrie numele fara acordul meu si nimeni nu are dreptul sa-mi lezeze imaginea/onoarea fara nici o probă; altfel intră sub incidenta prevederilor Noului Cod Civil!
Postat 16 Octombrie 2018, 20:10 de soricel
Soricel
Tu ți-ai scris numele în presa și adresa, de deștept ce ești. Tu le scrii numele altor în presa și îi faci in fel și chip. Tu te-ai dat de gol prin ce tari ai umblat și spui că nu ești Securist. Vai și amar de prostia pe care o ții pe umeri.
Postat 16 Octombrie 2018, 19:54 de Sandu1206
Corectie
Nu cu mine, asta se întâmplă...cu ăia
Postat 16 Octombrie 2018, 17:47 de soricel
!!!
@poiu: Când cineva îți scrie numele în clar în presă și te face "căpitan de securitate" e liberă exprimare? Ca probe nu avea! Pentru ca NU ARE DE UNDE SĂ LE AIBĂ! Cand am mai zis eu câte ceva m-am bazat pe articole din presă! Nu erau adevărate? Razboieste-te cu mine! Repet o chestie: dacă nu am mers la Referendum-urile Primarului nepereche am fost făcut troaca, băutor de bere și mancator de mici! Cine s-a adus acum a participat la un "pornosag"! Viziuni diferite....
Postat 16 Octombrie 2018, 17:46 de soricel
RE: !!!
Dar cine te-a făcut căpitan de Securitate în presă, nene? Iar nu ţi-ai luat pastilele. Confunzi discuţiile de pe forum cu presa? Nu eşti în toate minţile!
Postat 16 Octombrie 2018, 21:42 de Florin Ciucas
... elev, stai jos, ești prost !?!
... ai voie să te adresezi celor de care depinde viitorul tău, doar după testul de logică !?! E clar că îl vei da ani la rândul ... degeaba, fără rost !?!
Postat 16 Octombrie 2018, 14:10 de CrisDumi
crisdumi
Brrrr, ce idiot esti !!!
Postat 16 Octombrie 2018, 13:06 de elev
Aiurea ...
... tocmai s-a eliminat ideea de Autorizație cu cea de Declarație !?! Prin SMS se face ... cu 5 minute înainte !?!
Postat 16 Octombrie 2018, 10:10 de CrisDumi
Gargamele, esti prost ca dragnea
Asta incalca niste drepturi elementare ale omului. Cel de libera exprimare. Si stii ceva gargamele, astia ca tine nu o duc mult in politica. Si inca ceva, gargamele, ti-au scapat strumfii iar, eu zic sa lasi treaba asta sa ti-i prinzi iar. Apropos, mai auzi voci? Intreb asa, ca psihiatru tau se plictiseste de cand nu mai treci pe la el
Postat 16 Octombrie 2018, 09:06 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON