URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Ianuarie 2018, 07:45

De Sărbători, ca hoţii: Guvernul a legalizat din nou cumulul de pensii, pe furiş, între Crăciun şi Revelion

De Sărbători, ca hoţii: Guvernul a legalizat din nou cumulul de pensii, pe furiş, între Crăciun şi Revelion foto: ziarul Unirea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar doua saptamani dupa ce premierul Mihai Tudose anuntase cu mare pompa ca s-a interzis cumulul pensiei de stat cu pensiile speciale, Guvernul a revenit asupra deciziei. A facut-o pe tacute, pe 28 decembrie, intre Craciun si Revelion, pentru a le permite parlamentarilor sa incaseze mai multi bani, la batranete.

Ziare.com aminteste ca pe 14 decembrie, prin adoptarea OUG nr. 103, Guvernul Tudose interzicea cumulul unei pensii speciale cu una din sistemul public. La alineatul 4 al articolului 51 din lege era scris negru pe alb: "Pensia din sistemul public de pensii nu poate fi cumulata cu o pensie de serviciu/indemnizatie pentru limita de varsta reglementate de legi cu caracter special".

Adoptarea acestei ordonante parea sa reprezinte o mult asteptata concretizere a uneia dintre multele promisiuni incluse de PSD in programul de guvernare "aplicat la virgula".

Guvernantii formulasera clar si motivul pentru care cumulul de pensii trebuia interzis incepand cu 1 ianuarie 2018: "Tinand seama de faptul ca pensia din sistemul public de pensii se acorda pentru a acoperi riscurile asigurate prevazute in mod expres, respectiv batranetea si boala, nu se justifica posibilitatea de a incasa doua pensii din acelasi sistem si nici de a incasa o pensie din sistemul public si o pensie de serviciu".

Minunea n-a tinut mult. Pe 28 decembrie, la numai doua saptamani dupa ce premierul Mihai Tudose se laudase cu reusita sa legislativa, Guvernul a revenit asupra deciziei, dupa cum a anuntat Digi24. Mai exact, a adoptat OUG nr. 116 prin intermediul careia a abrogat articolul de lege care interzicea cumulul de pensii.

Cum a fost justificată "sucirea"? Prin faptul că, dacă s-ar menține interdicția, parlamentarii ar rămâne fără una din pensii și, în plus, ar trebui făcut și efortul de a modifica Statutul deputaților și senatorilor. Principiile n-au mai contat atunci cand s-a constatat ca masura ii obliga si pe parlamentari sa renunte la una dintre indemnizatii.

„Legea nr. 96/2006, republicată, privind Statutul deputaților și senatorilor (...) cuprinde reglementări potrivit cărora indemnizația pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate”, este argumentul din nota de fundamentare a OUG 116/2017.

Pentru a mentine in vigoare interzicerea cumulului fara sa-i supere pe parlamentari ar fi trebuit ca acestora sa li se revizuiasca statutul. Iar cum asa ceva nu se poate face peste noapte, guvernantii au repermis cumulul de pensii, pe sest, cand atentia romanilor era la sarbatori si familie.

De precizat că interdicția de a cumula două pensii speciale trebuia să facă parte din mult invocata lege nouă a pensiilor, după cum anunța, în septembrie 2017, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. „Acum se cumulează două pensii speciale şi, uneori, salariul. Probabil vor fi nemulţumiri şi acolo. Nu se poate să fii magistrat militar şi să ai pensie militară, iar apoi să iei şi pensie de magistrat sau să fii parlamentar şi apoi funcţionar parlamentar şi să fii angajat în continuare, eventual tot la stat”, susținea Vasilescu.

Distanţa de la vorbă la faptă spune multe despre “corectitudinea politică” a coaliţiei aflate la guvernare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Da
PSD-ESCU adica
Postat 10 Ianuarie 2018, 11:14 de Sandu1201
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON