URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2020, 16:03

De duminică, cresc amenzile pentru românii care îşi deranjează vecinii. „Recidiviştii” vor putea fi puşi şi la muncă în folosul comunităţii

De duminică, cresc amenzile pentru românii care îşi deranjează vecinii. „Recidiviştii” vor putea fi puşi şi la muncă în folosul comunităţii sursa foto: https://www.antidotul.ro/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 26 ianuarie, dacă faci gălăgie atât de tare încât îţi deranjezi vecinii, vei plăti amenzi mai mari. Dacă o faci şi repetat, vei şi munci în folosul comunităţii! Adoptate anul trecut, modificările la Legea 61/1991 privind sancţionarea încălcării normelor de convieţuire socială intră în vigoare acum.

Potrivit noilor prevederi, contravenienţii care refuză să furnizeze datele pentru a fi identificaţi sau să se prezinte la sediul Poliţiei vor primi amenzi majorate.

Pentru tulburarea liniştii în zonele rezidenţiale prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă se vor da amenzi între 200 - 1.000 lei, ca până acum, dar repetarea faptei în 24 de ore va atrage o amendă între 500 - 1.500 lei sau prestarea a 50 - 100 ore de activităţi în folosul comunităţii.

Pentru tulburarea liniştii locatarilor între orele 22:00 - 8:00 şi 13:00 - 14:00 prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, amenda este între 500 – 1.500 lei, ca până acum, dar se poate ajunge la 2.000 – 3.000 de lei sau la obligaţia de a presta între 70 - 120 ore de activităţi în folosul comunităţii dacă fapta este repetată într-un interval de 24 ore.

Pentru „organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură să tulbure liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, amenda a fost majorată de la 500 - 1.500 lei la 2.000 - 3.000 de lei. Repetarea faptei în 24 de ore se sancţionează în aceste cazuri cu amendă între 3.000 - 6.000 de lei sau prestarea a 100-150 ore de activităţi în folosul comunităţii.

Conform noilor prevederi, creşte amenda de la 100 - 500 lei la 500 - 1.500 de lei şi pentru "refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul Poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Bine punctat ... "oradeaveche" !?!
Oradea e "ocupată" acum de "vinituri" obișnuite să urle tare, ca să audă în capătul uliței ceilalți "gulerați" !?!
Postat 26 Ianuarie 2020, 17:38 de CrisDumi
Liberalism.
În anii ’80-‘90 ne întâlneam la câte unu/una acasă, ne uitam la video, ascultam muzică, cunoșteam persoane, socializam sănătos. Nu deranja pe nimeni gălăgia, chefurile erau prin rotație. Cu înmulțirea barurilor după “revoluție” spre anii ‘00 fenomenul a dispărut, era plin orașu. Ulterior s-au dat credite fără număr și au apărut rețelele de socializare, orașu s-a golit, nu mai socializăm sănătos. Cam ăsta e și scopu, să nu ne mai întâlnim, să nu mai dezbatem, să ne aplatizăm.
Postat 26 Ianuarie 2020, 13:25 de oradeaveche
Nashpa turizm
In sfirsit s-a rezolvat si problema copiilor care fac galagie,jucindu-se,printre blocuri.Se va institui de catre primarul localitatii de domiciliu un fond special de amenzi,pentru dezvoltare,unde cetatenii isi vor putea plati anticipat amenzile repartizate de autoritatea locala,in rate. Se va acorda si bonificatia de 4% la plata integrala. Nu,nu e 10%, scrie clar 4%.Sa traiti bine...
Postat 25 Ianuarie 2020, 22:53 de excalibur
Excelent !?!
În sfârșit vor face pauză vecinii care, fix la ora 13:00, începeau să tureze ATV-urile urbane !?!
Postat 25 Ianuarie 2020, 17:43 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON