URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2017, 23:31

Consiliul de Onoare a decis sa îi retragă liderului UDMR, Kelemen Hunor, Ordinul "Steaua României"

Consiliul de Onoare a decis sa îi retragă liderului UDMR, Kelemen Hunor, Ordinul 'Steaua României' foto: Psnews.ro (Otilia Mureșan)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul de onoare al Ordinului "Steaua Romaniei" a decis, miercuri, să îi retragă această distincţie preşedintelui UDMR Kelemen Hunor, pentru "nerespectarea zilei de 1 Decembrie", Ziua Naţională a României.

Potrivit site-ului Hotnews.ro, informatia a fost facuta publica, intr-o interventie telefonica la Antena 3, chiar de presedintele Consiliului de onoare al Ordinului, Costin Georgescu. Acesta a explicat ca decizia a fost luata ca urmare a mai multor declaratii facute in presa de Kelemen Hunor, inclusiv cea in care liderul UDMR a spus ca maghiarii din Romania nu au ce sarbatori cu ocazia Centenarului.

"Pentru declaratiile domniei sale, pentru nerespectarea zilei de 1 Decembrie, care este pentru noi Ziua Nationala. Sunt mai multe declaratii facute in presa de domnia sa", a spus Georgescu, subliniind ca "Ideea e ca este cea mai inalta decoratie a statului roman, trebuie sa o respecte".

Georgescu a mentionat ca aceasta decoratie i-a fost conferita lui Hunor "pentru merite culturale".

HotNews noteaza ca liderul UDMR a primit ordinul "Steaua Romaniei" in grad de Comandor in anul 2000.

Consiliul de onoare al Ordinului este format din sapte membri, toti detinatori ai acestui ordin, cu gradea diferite. Pe langa Georgescu (in grad de Mare Ofiter), este vorba despre acad. Ionel Haiduc (in grad de Mare Cruce), g-ral Constantin Degeratu (Mare Cruce), Serban Bradisteanu (Mare Ofiter), Mircea Geoana (Comandor), Ecaterina Andronescu (Cavaler), Gabriela Firea (Ofiter). Dintre acestia, la sedinta de miercuri, in cadrul careia a fost luata decizia, a doar lipsit academicianul Ionel Haiduc, din motive de sanatate. "Din cei sase prezenti, au fost cinci voturi pentru retragerea distinctiei si o abtinere", a aratat el, fara sa poata preciza cine s-a abtinut, intrucat "votul e secret". 

Presedintele Consiliului a mai explicat ca aceasta hotarare a Consiliului nu este definitiva. Propunerea va fi inaintata presedintelui Klaus Iohannis, caruia ii va si apartine decizia finala. Seful statului poate sa decida  retragerea" decoratiei "Steaua Romaniei" in cazul lui Kelemen Hunor.

HotNews mai aminteste ca, intr-un interviu acordat, in luna august, cotidianului clujean de limba maghiara Szabadsag, in care a vorbit despre pregatirile pentru Centenarul Marii Uniri din 2018, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat ca reprezentantii Uniunii si maghiarii nu au ce sarbatori cu ocazia Centenarului si se teme ca, in lipsa realizarilor din ultimii 100 de ani, politicienii romani vor recurge la discursuri nationaliste. 

"Romanii trebuie sa accepte ca noi nu vom putea si nici nu vrem sa sarbatorim 2018. Aceasta acceptare ar trebui sa fie parte a intelegerii si respectului reciproc", spus Hunor, vorbind despre colaborarea cu PSD-ALDE, dar si despre Centenarul Marii Unirii.

El a mai anuntat atunci ca UDMR va lansa in 2018 proiectul "O mie de ani in Ardeal, o suta in Romania", prin care sa prezinte contributiile maghiarilor la evoluatia Transilvaniei si a Romaniei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@goron
Lache.....doar elev. European. Insa tu prostanac forever. Cu sau fara virgula.....hai,pa. PS Te-ai vrut "telectual" cu acel "elev ungurizat" ? Stooge forever.
Postat 17 Noiembrie 2017, 16:25 de elev
Ambii aveti dreptate!
Asa e, organizatia subsersiva numita rmdsz, ar trebui interzisa! Sau cel putin sa i se interzica sa candideze in alegeri, n-are decat sa se transforme in partid politic. Presedintele reprezinta Statul Roman si pe cetatenii lui, indiferent de nationalitate. Hai, pa!(cu semnul exclamarii si cu virgula intre, este un salut alcatuit din doua interjectii)
Postat 17 Noiembrie 2017, 10:35 de pinonel
elev ungurizat
Asa tare doare ADEVARUL?
Postat 17 Noiembrie 2017, 08:24 de GORON
@goron
Lache.....e presedintele romanilor, e roman. Nicidecum nu se considera minoritar. Daca esti prostanac.....mai bine dormi. PS face-TI ??? Hmmm, incult sigur esti, nu se scrie cu cratima. Asa ca nu fa crize ca te-am facut prostanac. Hai pa.
Postat 16 Noiembrie 2017, 15:55 de elev
1918
De centenar ,face-ti un cadou romanilor , desfiintati UDMR-ul.Nu o zica nimic nici cei de afara ca avem presedinte minoritar.
Postat 16 Noiembrie 2017, 08:15 de GORON
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON