URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2017, 11:45

Compania RCS & RDS se pregăteşte pentru 5G

Compania RCS & RDS se pregăteşte pentru 5G foto: Capital.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grupul RCS & RDS, controlat de magnatul orădean Zoltan Teszari, va colabora cu Ericsson pentru modernizarea reţelei Digi Mobil, respectiv pentru a lansa servicii îmbunătăţite de broadband prin întreaga reţea Digi Mobil din România.

Capital.ro scrie că Ericsson a fost ales de către operatorul orădean pentru a înlocui echipamentele deja existente în reţeaua Digi ale altor vendori, cu cele mai noi echipamente radio din portofoliul său, echipamente ce pot susţine tehnologiile NarrowBand-IoT (NB-IoT) şi 5G. Astfel, abonaţii din ţară vor avea posibilitatea de a beneficia de servicii îmbunătăţite de broadband mobil. 

Proiectul se axează cu precădere pe modernizarea reţelei din Bucureşti şi alte oraşe mari, marcând prima colaborare din România a celor două companii.

Potrivit Capital.ro, contractul prevede şi implementarea de puncte de acces bazate pe Sistemul Radio Ericsson (ERS), ce pot susţine servicii 3G şi 4G, pregătind, în acelaşi  timp,  reţeaua pentru 5G. Noua soluţie va susţine servicii de tip Internetul Tuturor Lucrurilor, dându-i RCS & RDS posibilitatea să lanseze rapid soluţii B2B inovatoare şi să identifice şi valorifice noi surse de venit, arată sursa citată.

"Colaborând  cu Ericsson, vom putea beneficia de experienţa şi expertiza globală a echipei lor pentru a moderniza semnificativ reţeaua noastră radio, astfel încât să putem susţine eficient creşterea constantă a consumului de date şi Internet", a spus Valentin Popoviciu, vicepreşedinte executiv RCS & RDS. "Soluţiile tehnologice pe care le vom implementa vor aduce un plus de capacitate reţelei noastre, permiţându-ne să ajungem la mai mulţi consumatori din Bucureşti, cel mai mare oraş din România, oferind, în acelaşi timp, servicii sigure şi de o calitate superioară pentru utilizatorii existenţi", a adăugat el.

"Operatorii au nevoie de soluţii pe care să le implementeze acum în reţelele lor pentru a face faţă creşterii serviciilor curente şi pentru a se pregăti pentru 5G", a spus Arun Bansal, Senior Vice President,  Head of Europe and Latin America în cadrul Ericsson.

Implementarea sistemului radio Ericsson în Bucureşti va începe din decembrie 2017. 

Potrivit site-urilor de specialitate, 5G este o continuare a tehnologiei 4G, care va aduce viteze foarte mari şi latenţă scăzută ceea ce înseamnă că maşinile autonome vor deveni o realitate, iar medicii vor putea efectua operaţii cu ajutorul roboţilor de la mii de kilometri distanţă.

Arbitrul telecom din ţara noastră, ANCOM, a anunţat că vrea să organizeze o licitaţie pentru acordarea de licenţe 5G anul viitor.

Numele 5G semnifică generaţia a 5-a de viteză în telefonia mobilă. Cu aceasta, vitezele de download cresc de şase ori, latenţa comenzilor prin semnalul wireless va scădea semnificativ, filmele şi materialele video se vor încărca infinit mai repede, iar site-urile vor răspunde la comenzile tale cât ai clipi.

Capital mai notează, legat de terminale 5G, că primele pe care le vom vedea vor fi  la începutul anului 2018, la Olimpiada de iarnă din Coreea de Sud. Acelea vor fi prototipuri şi vor fi folosite doar pentru demonstraţia tehnologiei, iar la începutul anului 2019 vor fi lansate primele telefoane comercial, însă nu vor fi ieftine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Fix 5G si fix primii
In Iunie, folosind Lora, Orange a dat drumul la 5G si da, tot in Bucuresti, la centrul lor de dezvoltare. Ne-existand licente se folosesc frecvente de test, nu cele publice. In al doilea rand, poate ar trebui sa imbunatateasca prima data acoperirea nationala, apoi serviciul clienti, apoi serviciile de teren, apoi educatia angajatilor si mai sunt multe. Pentru ei, 5G sa fie ultima grija, Orange a facut-o deja :). A si schimba ei Huawei pe E///? Prostie fac, Huawei are deja modulatoare si generatoare 5G, E/// se pregateste de ele incet, inca nu le au. Si E/// are relee in Romania garla, nu RDS e prima. Sa ramana ei la Internet si Televiziune si sa lase ei Telefonia mobila si Electricitatea la cei care se pricep. Apropos, a vazut cineva Service Level Agreement vreodata de la ei? Adica maximul de nefunctionare a serviciilor lor intr-un an? Nu au asa ceva. Deci pot interveni si intrerupe orice serviciu cat vor ei si ne-anuntat
Postat 15 Noiembrie 2017, 20:50 de poiu
E frumos si bun progresul stiintific, dar e buna si logica in exprimare
“Infinit” mai repede e mult zis, pentru ca ar putea fi cuantificata la 10x-1000x de cate ori mai repde se va incarca; site-urile raspund la comenzi cat ai clipi si acum pe 1000Mbps, in functie de limitarile computerului (hdd, ram, grafica video, procesor, etc) si routerului si tot asa va fi si dupa.. “5g inseamna ca masinile autonome devin realitate” dar nu e singura cauza necesara aparitiei lor, pana si cadrul legal trebuie modificat pt a fi permise, macar sa fie clar cine e de vina la un accident (fabricantul, providerul, soferul etc) si alti senzori trebuie imbunatatiti si altele.. si ca “medicii vor face operatii de la distanta” care deja se pot face si se fac.
Postat 15 Noiembrie 2017, 16:06 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON