URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2018, 17:39

Clujul se sufocă. Primăria vrea metrou!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipiul Cluj Napoca va deveni al doilea oraș din România, după București, care va avea metrou. 

Primarul Emil Boc a anunţat, joi, că mai multe firme din Japonia sunt interesate de proiectul de construire a metroului la Cluj-Napoca. Într-o primă etapă, se va realiza studiul de prefezabilitate, care va oferi informaţii despre costuri şi traseu, a spus edilul.

"Avem un buget aprobat care prevede şi realizarea unui studiu de prefazabilitate pentru realizarea metroului la Cluj-Napoca. Am fost contactaţi de reprezentanţii unor firme japoneze care au văzut interesul Clujului pentru metrou, le-am spus că sunt bineveniţi pentru o discuţie preliminară, aşa cum vom purta discuţii cu toţi cei interesaţi de a veni pentru realizarea proiectului de metrou. Ne interesează acum să culegem toate datele necesare pentru a realiza cel mai bun caiet de sarcini în vederea realizării studiului de prefezabilittate, după care oricine, din Japonia până în SUA, poate veni la Cluj să se implice în acest proiect. Este un proiect pe termen lung, Clujul se va duce spre un milion de locuitori în 20-30 de ani, iar la acel moment va fi prea târziu să ne gândim la un proiect de metrou", a spus Boc, potrivit agenţiei de ştiri Mediafax.

Acesta a subliniat că studiile de prefezabilitate şi fezabilitate vor arăta cât din metrou va fi de suprafaţă, cât subteran, câte staţii va avea, unde vor fi intrările şi ieşirile, costurile şi schema de finanţare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Utopie
E greu sa ajunga Clujul la 1 milion de locuitori. Triplarea numarului actual de locuitori sau hai sa zicem dublarea lor daca tinem cont de localitatile periferice de tip dormitor si a celor care locuiesc fara forme legale, se poate face daca ai dubla numarul constructiilor. Oare de unde mai scoti 500000 de oameni? din spor natural nu, din proximitatea geografica? partial dar nu la asemenea nivel. Lumea prin Cluj a luat-o razna si traiesc o utopie care se va dovedi curand foarte dureroasa.
Postat 13 Aprilie 2018, 13:07 de alexcuce
.
un milion de locuitori pe dracu in 20-30 de ani. Inseamna ca si Oradea ajunge la 500 de mii. De unde iau statisticile astea? :)))
Postat 13 Aprilie 2018, 13:01 de David
fara cap
Clujul se sufoca dintr-un singur motiv. Este intr-o vale si toti construiesc anapoda. Pe langa aceasta se construieste f mult in Floresti, iar Floresti-ul este legat de Cluj printr-o banda pe sens . Anul acesta mai sunt preconizate 500 apartamente noi tot in Floresti, care mai inseamna 500 de masini. Problema e ca nu se gandeste. Construiti, construiti, ca drumurile vedem noi ce si cand. Sistematizarea in adevaratul sens al cuvantului mai demult avea un rost, de planificare calcule etc, acum s-a uitat. Idem si in Timisoara. Oradea cat de cat a gandit. Idem si Timisoara. Va invit dimineata la la 7 - 8 la Cluj sau Timisoara sa vedeti ce haos si nesimtire. Oradea e super pe langa cele doua orase dezorganizate. Metrou...si va fi gata in 10ani, alta gluma, si soselele? Subiect abandonat? Nu au minte nici cat o ....
Postat 13 Aprilie 2018, 10:33 de Christa
Da
Următorul e ORADEA
Postat 12 Aprilie 2018, 18:49 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON