URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2020, 12:15

Cine ar putea conduce DNA, DIICOT şi Parchetul General. La DNA a fost propus un procuror din Sălaj (VIDEO)

Cine ar putea conduce DNA, DIICOT şi Parchetul General. La DNA a fost propus un procuror din Sălaj (VIDEO) Gabriela Scutea, Crin Bologa şi Giorgiana Hosu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a făcut marţi dimineaţă publice propunerile pentru viitorii şefi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Parchetului General şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

"Am ales candidaţii care au prezentat simultan competenţă şi experienţă. M-am ferit de experimente pentru că situaţia în care se află Ministerul Public nu-și permite experimente", şi-a motivat Predoiu propunerile pentru conducerea celor trei mari parchete, potrivit Hotnews.ro. 

Procuror cu avere la DNA

Pentru şefia DNA a fost propus un procuror din Sălaj: Crin Bologa. Despre acesta, Predoiu a spus că nu a avut "nicio intersecţie cu pasivele DNA".

"A prezentat un proiect de management complet, concret cu soluţii aplicate. Prestaţia la interviu a fost impresionantă, puternică şi echilibrată în acelaşi timp. Aduce garanţia că lupta anticorupţie va continua energic, în condiţii de deplin respect a drepturilor şi garanţiilor procesuale", a declarat Cătălin Predoiu.

Crin-Nicu Bologa este prim-procuror adjunct al Parchetului Tribunalului Sălaj. Presa a scris că are o avere impresionantă, el deţinând zece proprietăţi: două parcări în Cluj-Napoca, un teren în Cluj-Napoca, două terenuri în Zalău, un alt teren în Sălaj, un teren agricol în judeţul Constanţa, două apartamente la Cluj-Napoca şi o casă la Zalău, potrivit Libertatea.

Procuror general: Gabriela Scutea

Pentru funcţia de procuror general al României, ministrul Predoiu o propune pe Gabriela Scutea (47 de ani), procuror la Parchetul Curţii de Apel Braşov. În trecut, a ocupat funcţiile de secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi de adjunct al procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

Predoiu a spus despre Scutea că a avut "cea mai solidă prestaţie şi cel mai solid dosar profesional depus dintre toţi candidaţii", "o prestaţie aplicată, concretă, pertinentă şi plină de hotărâri".

"Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscute. A demonstrat cunoaştere, viziune, forţă şi substanţă profesională (...) Proiectul de management al doamnei Scutea fost cel mai bun proiect din cele prezentate. A acoperit complet atât partea de administraţie şi construcţie internă a Ministerului Public, cât şi partea de reprezentare externă, Conoaşte bine MCV şi este foarte bine cunoscută la Bruxelles", a susţinut ministrul Justiţiei.

Hotnews mai arată că Gabriela Scutea a fost între noiembrie 2006 şi mai 2013 adjunct al procurorului general, care era atunci Laura Codruţa Kovesi, şi era responsabilă pentru activitatea Secţiei judiciare, activitatea de resurse umane şi documentare, ordonator principal de credite (delegat), implementarea programelor cu finanţare externă, precum şi audit. Ulterior, între mai - august 2013, a fost numită consilier al Procurorului General de atunci, Tiberiu Niţu.

În ianuarie 2016, în perioada scandalului privind Ordonanţa 13, Gabriela Scutea era secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

În mandatul lui Tudorel Toader, Scutea a candidat fără succes şi pentru postul de procuror general şi pentru cel de procuror-şef al DNA, fiind respinsă de ministrul de atunci.

Procuror cu CV

La şefia DIICOT a fost propusă Giorgiana Hosu. "DIICOT prezintă particularitatea anchetelor tranfrontaliere şi prin aceasta a cooperării interinstituţionale interne şi externe. Doamna procuror Giorgiana Hosu stăpâneşte cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost comprehensiv şi prestaţia echilibrată, susţinută de o cunoaştere panoramică a problemelor şi activităţii DIICOT", a mai spus Predoiu.

Giorgiana Hosu a preluat interimar funcţia de procuror-şef al DIICOT în octombrie 2019, după demisia lui Felix Bănilă, în plin scandal legat de cazul Caracal. Anterior, Hosu a fost adjunct al şefului DIICOT, fiind numită în octombrie 2018, la propunerea lui Tudorel Toader. Ea a fost adjunct al DIICOT şi în perioada 2013-2015, după ce, anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de combatere a macrocriminalităţii economico-financiare al instituţiei.

După ce Alina Bica şi-a dat demisia în 2015 din funcţia de procuror-şef al instituţiei, Giorgiana Hosu a preluat interimatul la şefia instituţiei. Hosu a pierdut, în anul 2015, cursa pentru şefia DIICOT, aceasta fiind câştigată de Daniel Horodniceanu.

Printre dosarele instrumentate de ea se numără şi cel al omului de afaceri israelian Sorin Beraru, care a fost cercetat pentru fraudarea cu peste 3,5 milioane de dolari a societăţii CICO. După ce a încercat să o mituiască pe Giorgiana Hosu cu jumătate de milion de euro pentru a renunţa la anchetă, Sorin Beraru a fost condamnat la 7 ani de închisoare.

Ea s-a ocupat şi de dosarul omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la 8 ani închisoare în dosarul falimentării CFR Mesagerie şi pe cel al lui Omar Hayssam, care a primit 24 de ani şi patru luni închisoare în dosarul "Manhattan". 

Decizia va fi a preşedintelui

În anunţul său, ministrul Justiţiei a "insistat" să sublinieze prestaţiile bune ale celorlalţi candidaţi, spunând că "faptul că nu au fost selectaţi nu le ştirbeşte cu nimic valoarea profesională".

Cele trei propuneri vor fi trimise Consiliului Superior al Magistraturii, pentru aviz, care este unul consultativ. Decizia finală în va aparţine preşedintelui Klaus Iohannis, care poate refuza o singură propunere, motivat.

Cătălin Predoiu a transmis un mesaj celor trei procurori: "Reparaţi vulnerabilităţile identificate în planurile de management, organizaţi şi mobilizaţi procurorii şi instituţiile pe care eventual le veţi conduce. Relansaţi combaterea energică şi eficientă a tuturor formelor de infracţionalitate din zona de competenţă. Libertatea şi siguranţa cetăţenilor sunt valori esenţiale, iar siguranţă înseamnă garantarea drepturilor individului, atât în raport cu semenii care atentează la ele, cât şi în raport cu instituţiile care le încalcă, inclusiv institutile judiciare".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
1977
De câtiva ani marea mafie instituționala din Bihor cel puțin se lăfăie cu infractorii. Vrem măcar câteva dosare de evaziune fiscală mare , spălare de bani , frauda... nu doar câte un drogat prins la fumat și frizeri amendați ca nu dau bon fiscal... oricum e greu sa te apropii de asemenea grupuri infracționale cel puțin de cele instituționale din Bihor. Bafta!
Postat 21 Ianuarie 2020, 13:35 de 1977
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON