URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2017, 11:20

Cercetătorii din Timişoara, aproape de descoperirea unui vaccin împotriva alergiei la ambrozie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cercetătorii centrului Oncogen al Spitalului Timiş au făcut un pas important pentru a descoperi vaccinul împotriva alergiei la ambrozie, de care suferă tot mai multe persoane, scrie mediafax.ro.

Medicul alergolog Carmen Bunu Panaitescu, din cadrul Oncogen - Centrul de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului, al Spitalului Judeţean Timişoara, a declarat că trei alergeni din ambrozie, care provoacă alergia la această plantă, au fost clonaţi, în premieră naţională. Acest lucru a fost posibil în cadrul proiectului Inspired, finanţat cu două milioane de euro, bani europeni, derulat de centrul Oncogen împreună cu Universitatea de la Viena.

"În premieră naţională absolută, doresc să anunţ că primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate şi produse în centrul nostru, sunt primele alergene clonate în România. Pentru acest an ne propunem să izolăm toate cele unsprezece fragmente patologice din polen, adică vom şti ce este rău în ambrozie, vom putea să studiem aceste fragmente şi pe baza acestor studii vom putea hotărî cum trebuie să arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozia", a explicat Carmen Bunu Panaitescu.

Medicul timişorean atrage atenţia asupra faptului că alergia la ambrozie este una dintre problemele majore de sănătate publică, fiind cea mai importantă sursă de alergie din zona Banatului. De altfel, în acest an, pentru prima dată, au fost diagnosticaţi cu alergie la ambrozie chiar şi copii de doi ani.

Totodată, aşa cum se ştie, ambrozia provoacă numeroase alergii şi pritnre orădeni şi bihoreni. Totuşi, nu figurează pe lista plantelor de carantină în România, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene, lucru care s-ar putea schimba, în viitorul apropiat.

"Există o iniţiativă parlamentară prin care s-ar putea declara ambrozia ca plantă de carantină. Sunt doi parlamentari care doresc să dezvolte o astfel de lege. Ministerul Sănătăţii este alături de această iniţiativă, singurul minister care trebuie convins şi spune că nu are date, dar noi le vom furniza, este Ministerul Agriculturii. Planta există pe terenurile nelucrate şi a început să afecteze şi culturile. Dacă va fi plantă de carantină, atunci vor exista măsuri care se pot lua, se pot aloca fonduri pentru a o stârpi atunci când este mică, nu după ce s-a dezvoltat şi elimină polenul. Ea trebuie să fie distrusă prin lucrarea polenului, nu prin metode chimice", a mai precizat Carmen Bunu Panaitescu.

Timişorenii, alertaţi pe telefon că se apropie un val de polen

De asemenea, Virgil Păunescu, directorul Centrului Oncogen, a spus că România se numără printre puţinele ţări din Europa care nu au un site de alertare a populaţiei cu privire la apariţia valurilor de polen. În condiţiile în care autorităţile nu intenţionează să realizeze un astfel de sistem de alarmare, specialiştii de la Oncogen şi-au propus să-l facă în aproximativ un an.

"În timp ce în vestul Europei, ţările şi-au pus la punct aceste sisteme de alarmare la apariţia valurilor de polen, care au consecinţe asupra sănătăţii populaţiei, România nu are un astfel de site. Aceste site-uri seamănă cu cele de meteorologie şi includ un cod de culori: galben, portocaliu şi roşu, în funcţie de concentraţia valului de polen care se apropie. Aceste site-uri permit pacienţilor cu alergii, de exemplu la ambrozie, să vadă când se apropie valul de polen de locul în care stau, când ajunge maximul şi când se preconizează a trece, pentru a se putea pregăti. Lucrul acesta ar trebui să fie instalat pe telefoanele mobile şi să te alerteze, să vezi harta pe telefon a modului cum se apropie valul de polen, aşa cum sunt site-urile meteo. O să ne implicăm noi cât putem în problema asta şi cu ajutorul spitalului să facem acest site", a explicat Virgil Păunescu.

În viitorul apropiat, la Timişoara ar putea fi realizat şi un centru de excelenţă în combaterea alergiilor, la Oncogen, în premieră în România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON