URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2018, 15:48

CCR a decis: Iohannis trebuia s-o revoce pe Laura Codruta Kovesi de la conducerea DNA

CCR a decis: Iohannis trebuia s-o revoce pe Laura Codruta Kovesi de la conducerea DNA foto Agerpres
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat miercuri că plenul Curţii Constituţionale a admis sesizarea Guvernului, susţinută de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind existenţa unui conflict constituţional între executiv şi Preşedinţie în ce priveşte revocarea din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Ca urmare, chiar dacă motivarea deciziei încă nu a fost redactată şi publicată, se aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să fie obligat să o demită.

Ce urmează?

Judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al CSM, a precizat într-o intervenţie telefonică la Digi 24 că trebuie aşteptată motivarea deciziei CCR, pentru a se putea stabili ce se întamplă în continuare.

Desi CCR nu are un termen limită pentru redactarea motivării, este de aşteptat să se procedeze cu celeritate, datorită importanţei subiectului, a mai spus judecătorul.

"În acest moment eu nu mai vad niciun rost al CSM în procedura de revocare, totul rămâne la mâna ministrului Justiţiei. Prin această decizie se regândeşte statutul procurorilor din România", a mai punctat Cristi Danilet.

Ce au sustinut Toader si Iohannis

Atât ministrul Justiţiei, cât şi Preşedinţia şi-au susţinut punctele de vedere în faţa CCR la termenul din 10 mai.

Atunci, Tudorel Toader a afirmat că "preşedintele României nu are drept de veto" în privinţa revocării şefului DNA şi l-a acuzat pe Iohannis că "a înţeles pur şi simplu să blocheze procedura de revocare", manifestându-se ca un factor politic şi încălcând "rolul constituţional al ministrului Justiţiei şi independenţa procurorilor".

De cealaltă parte, consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu a arătat că refuzul preşedintelui de a o revoca din funcţie pe Kovesi nu este cauza unui blocaj instituţional, ci reprezintă exercitarea unei atribuţii legale a şefului statului. "Aţi fost investiţi cu soluţionarea unui conflict de natură constituţională inexistent. (...) Sesizarea nu vizează un conflict pentru că nu e niciun conflict. Articolul 54, alineatul 1, din legea de organizare judiciară arată care sunt atribuţiile fiecăreia dintre cele trei autorităţi (n.r. – Preşedinţie, CSM, Guvern) implicate în această procedură", a spus Tănăsescu, explicând că ministrul Justiţiei a făcut o propunere, nu a luat o decizie, CSM a avizat-o negativ, iar preşedintele a dat un răspuns.

"Acte şi fapte de netolerat"

Pe 22 februarie, Tudorel Toader a cerut revocarea şefei DNA, imputându-i 20 de "acte şi fapte de netolerat", între care anchetarea modului în care a fost emisă OUG 13/2017, refuzul de a se prezenta la audierile unei comisii speciale din Parlament, falsuri din dosare, lipsa unor reacţii în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, ba chiar şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene şi a presei din Occident.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, argumentând că motivele invocate de Tudorel Toader nu au fost de natura să îl convingă, după ce plenul CSM a avizat negativ propunerea ministrului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
bihoru i mintea
...inca o data se confirma ca daca bucurestiu i fruntea,bihoru i mintea,ea a fost numita de un bihorean din statul paralel fondat de basescu dupa vorba din popor:un nebun arunca o piatra in lac iar zece destepti nu pot sa o scoata nici acum!
Postat 31 Mai 2018, 11:25 de User anonimizat
Dornu-eanu
Pesedist cu state vechi candidat pt psd-pc (si acolo se mai simtea partidul comunist). Coreea de nord ne devine model. Vai de capul ei tara, macar sa plecam pana mai avem voie sa circulam liberi, nu ca in epoca de aur, in functie de nr de la masina. Oricum la creditele ce le pregatesc e o noua gaura in bugetu asta care acuma e ca o sita. Cand torni apa in sita, ce ramane e al poporului, ce trece al dictatorului. Pam pam
Postat 30 Mai 2018, 20:36 de poiu
Daca
urmatoarea masura a penalilor nu este amnistierea tuturor condamnatilor,cercetatilor,invinuitilor, suspectilor,fugitilor si a viitorilor infractori,n-au facut nimic !Problema este ca Presedintele va avea ultimul cuvant!
Postat 30 Mai 2018, 20:16 de nealiniat
incalcarea constitutiei inseamna demitere
Urla in gura ca lupta pentru independenta justitiei dar a incalcat-o cu buna stiinta: cum sa afirmi ca nu te-a convins din moment ce esti afon la justitie si ai ajuns acolo prin vot (deci esti persoana politica)? Bine ca scapam de Ana Pauker, au omorat destui "burgheji" pana acum.
Postat 30 Mai 2018, 18:23 de testtest
Da
No hai la furat atunci. Că-i loc.
Postat 30 Mai 2018, 17:11 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON