URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2020, 13:24

Carantină totală în România începând de miercuri! Recomandările de până acum devin OBLIGATORII, a anunțat președintele Klaus Iohannis! (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

România intră, de miercuri, în carantină totală! Recomandările de până acum devin OBLIGATORII, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis într-o scurtă declaraţie susţinută în urma unei întâlniri cu premierul Ludovic Orban.

„Am discutat măsurile suplimentare care se cer luate. Am convenit că e nevoie de măsuri suplimentare pentru a încetini răspândirea infecției. Se vor introduce noi restricții de circulație, ceea ce a fost până acum o recomandare devine o obligație, după principiul stăm acasă”, a declarat președintele.

Iohannis a spus că românii vor putea ieși în continuare să meargă la serviciu și la cumpărături absolut necesare de alimente.

„Însă aceste restricții devin obligații”, a subliniat Iohannis.

Supraveghere electronică pentru carantinați

De asemenea, persoanele aflate în izolare vor fi supravegheate electronic. 

"Să pregătim pentru persoanele în carantină sau izolare măsuri de supraveghere electronică, fiindcă e absolut nevoie ca aceste măsuri să fie respectate integral", a spus preşedintele.

În plus, persoanele care au peste 65 de ani nu mai au voie să iasă deloc din casă.

"Un punct foarte special, țin neapărat să-l mai menționez. Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele peste 65 de ani. Este evident că avem nevoie de măsuri speciale şi de restricţii speciale. Pentru aceste persoane peste 65 de ani, se vor introduce restricţii speciale, în sensul că vor trebui - în interesul lor propriu - să stea practic tot timpul acasă", a spus el.

Armata iese pe străzi! 

De asemenea, Iohannis a mai anunțat că Armata va ieși pe străzi.

"Am convenit să folosim şi Armata pentru a gestiona mai bine situaţiile create în teren. În acest fel Armata va pune la dispoziţie personal care va veni să suplimenteze forţele de ordine publică, jandarmerie şi poliţie", a mai spus președintele.

Klaus Iohannis a mai arătat că, în cadrul întâlnirii, au mai fost discutate și alte măsuri care se cer reglementate prin Ordonanțe de Urgență sau alte acte normative. El a precizat că noile măsuri anunțate vor fi cuprinse într-o nouă Ordonanţă Militară, cea de a treia în total, care va fi dată în cursul zilei de azi. 

Măsurile vor intra în vigoare miercuri dimineaţă.

Discursul lui Iohannis:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Greu de cap 1
Recapitulare: Virsta sub 65.Pot iesi in jurul blocului sa ma plimb.La liber.La fel daca ai ciine.La cumparaturi in apropierea domiciliului,la fel,la liber,fara permis.La servici(cine mai are) iti da angajatorul hirtie.Mai departe: vreau sa merg pina la dedeman;cum procedez?...fac hirtie,cred.Vreau sa merg cu sotul/sotia? E voie in doi? Cu hirtie fiecare? Dedeman s-a inchis?Nu s-a inchis.Leroy is down.E voie cu masina?Da,e recomandat.Vreau sa merg pina in sinmartin,osorhei,biharea sa zicem 10km zona metropolitana.E voie?Cu permis,probabil.Vreau sa merg la tara,la parinti,bunici sa zicem Binsi.E voie? 2in masina? Maxim 3? Vreau sa merg pina la stina,nu ma dau jos din masina.Cum procedez?Mai bine stai acasa,deja din scara blocului esti in pericol.
Postat 24 Martie 2020, 20:41 de excalibur
Primul "măscărici" al țării are pielea din jurul ochilor cam albă !?!
E firesc ... omul își pune ochelarii de ski, de fiecare dată când coboară pârtia !?! Iar prostimea care l-a votat trebuie să iasă din casă ... doar pe bază de declarații ori adeverințe !?!
Postat 24 Martie 2020, 18:44 de CrisDumi
Copy right: un text dintr-un alt ziar local
Da. Efectele virusarii se vad si peste o luna…Sa zicem ca azi iei virusul, are minim 14 zile incubatie, prin ziua a 14-a incep simptomele, nu te panichezi, incepe febra, dureri de gat si cap, incepi sa te iei de ganduri. Dupa 2 zile vezi ca nu mai respiri bine, te panichezi, chemi numerele speciale si anunti, te duc cu izoleta in cortul din fata spitalului unde se face triajul, un medic iti face testul, e clar pozitiv. Te baga pt un TAC, vede ca plamanii sunt foarte inflamati, ai o pneumonie bilaterala hemoragica. Te baga in preterapie intensiva, deocamdata cu balon cu oxigen, nu te intubeaza. Nimeni nu are voie sa vina la tine, esti singur tu cu tine si teroarea ta.Dupa 2 zile horcai, nu mai poti respira deloc, virusul a provocat o reactie hiperactiva a sistemului imunitar, care a dus la inflamarea totala a spatiilor interstitiale din plamani, nu mai trece oxigen. Esti intubat, daca ai noroc sa gasesti locul si aparatura libera. Un furtun gros ca ala de stropit gradina ti se baga in plamani, de acum aparatul respira pentru tine, e dureros si tu esti constient tot timpul. Incepe lupta, care rezista mai mult, virusul sau plamanii tai? La baiatul acela de 38 de ani, primul infectat din Italia, intubatia a durat 2 saptamani. El a invins, tu nu. Dupa 2 saptamani, cedezi. Esti bagat intr-un sac gros de plastic, esti stropit cu clor, bagat intr-un sicriu si urcat intr-un camion al armatei. In orasul tau nu mai sunt locuri la cimitir, nici crematoriul nu face fatza, asa ca esti dus in alta regiune unde esti cremat. Fiul tau primeste un telefon:”maine, la ora x, du-te si ia urna cu cenusa tatalui tau, sa vii din timp ca este coada. ” Astia sunt timpii. Nu e fictiune. E realitate. E ce se intampla acum in Bergamo. In Romania nici nu vreau sa ma gandesc ce va fi. #StaiAcasa!
Postat 24 Martie 2020, 18:30 de excalibur
presedinte
patibularul asta de caricatura de presedinte nu stie ca sint citeva milioane de persoane in virsta fara apartinatori , care trebuie si ei sa manince, culmea ! sau are de gind sa-i cazeze la el intr-una din multele case pe care le poseda si sa-i hraneasca personal ?
Postat 24 Martie 2020, 14:16 de virusul
animale de companie vs. pensionari
animalele de companie au mai multe drepturi decit pensionarii in legea cititta de impedicatul de serviciu, iar o multime de persoane 'inteligente' se bucura de parca ar fi cistigat la loto, fara sa observe ca : statul este deplin incapabil sa asigure hrana citorva milioane de oameni singuri si ca vectorii de raspindire sint persoanele tinere in proportie de 70%.
Postat 24 Martie 2020, 14:15 de virusul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON