URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2018, 14:14

Cădere masivă a valorii companiilor din România la Bursa de la Bucureşti. Preşedintele Iohannis acuză „lăcomia PSD-iştilor”: Se vor scumpi toate!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cădere masivă a cotațiilor pe Bursa de la București, după anunțarea modificărilor fiscale. Băncile și companiile energetice sunt cele mai afectate, iar şedința valutară s-a deschis la un nivel al euro de peste 4,65 de lei, în creștere față de ziua precedentă.

Prăbuşire dramatică

Potrivit publicaţiilor economice şi financiare, piața bursieră este puternic afectată de măsurile fiscale anunțate de Guvern prin ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, marţi seară. Bursa de la București a înregistrat o cădere de peste 7%. Companiile din domeniile bancar și energetic sunt cele mai afectate, după ce Guvernul a hotărât introducerea unor taxe suplimentare pentru acestea.

La ora 12:30, acțiunile Băncii Transilvania au scăzut la 14,89%, deși înainte cu o oră recuperase din pierderea uriaşă, iar cele ale BRD au scăzut la 11%. Scăderea indicelui BET a depășit pragul de 8%.

Taxe noi, preţuri mai mari

Ordonanţa de Urgenţă anunțată de Teodorovici prevede, printre altele, introducerea unei așa numite taxe “pe lăcomie”,  care va fi calculată în funcție de depășiri ale nivelului ROBOR, fixat foarte jos, la 1,5%. Guvernul estimează că în acest fel va obține la buget 3,6 miliarde de lei din această sursă, anul viitor.

Actul normativ prevede și plafonarea prețului gazelor până în 28 februarie 2022, la 68 de lei/MWh, atât pentru consumatori casnici, cât și pentru cei industriali, dar şi o taxă de 3% pe cifra de afaceri, atât pentru companiile din energia electrică şi termică, cât şi pentru cele din telecom.

Teodorovici a anunţat aceste măsuri motivând că sunt pentru „protejarea românilor”, dar ele nu sunt singurele pe care le-a anunţat. Vizate vor mai fi aşa-numita taxă pe viciu, din care încasările nu vor mai merge la Ministerul Sănătăţii, ci la Ministerul Finanţelor, iar acciza pe tutun va creşte. De asemenea, vor mai creşte taxele şi pentru alte activităţi, precum cazinouri, case de pariuri etc.

Bursa de Valori București, îngrijorată

Printr-un comunicat, BVB a transmis că „piața de capital locală, în care activează companii româneşti ce reprezintă valoric peste 10% din Produsul Intern Brut, a intrat într-o zonă care poate pune în pericol perspectivele de dezvoltare”.

De asemenea, mesajul este că „investitorii urmăresc cu deosebită atenție acțiunile decidenților politici ce influențează mediul economic și evoluția companiilor listate, un aspect major în cadrul procesului investițional fiind dat de predictibilitatea și stabilitatea legislativă”. 

Iohannis: Guvernul aruncă în haos economia

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că măsurile pe care le va lua Guvernul vor determina scumpiri în lanţ, iar asta din cauza „lăcomiei PSD-iştilor”, care „nu știu cum să mai facă rost de bani”.

„Acest proiect nu are o analiză la fundamentare. Vine cu idei nemaiauzite până acum. Aruncă în haos economia. Se prevede supraimpozitarea companiilor din domeniul energetic. Singurul rezultat pe care putem să-l ghicim acum este că vom plăti mai mult pentru curent și gaz”, s pus preşedintele, adăugând: „Dacă PSD a anunțat că nu va introduce impozite și taxe și acum vine cu OUG intitulată fel de fel, fiindcă se amestecă fel de fel de lucruri acolo, este clar că există o problemă cu bugetul. Nu au bani, nu știu cum să facă rost de bani și inventează impozite și taxe”.

Iohannis a mai spus că „Se introduce un nou concept: taxa din lăcomie. Din lăcomia pesediștilor, de a lua bani mai mulți, pe care îi vor gestiona cum consideră. Aceste lucruri vor da peste cap toată economia și, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor, fiindcă astfel de măsuri prost gândite, aduse în ultimul moment, vor fi suportate și plătite de oamenii de rând. (...) Fac apel la Guvern să se răzgândească în privința acestei ordonanțe și după o analiză să revină cu o formă sustenabilă”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@ sandu
De ce crezi ca nu am inteles nimic? Pentru ca toata treaba asta cu taxele seamana perfect cu ce se intampla in Oradea? In numele asa zisei "dezvoltari"?
Postat 20 Decembrie 2018, 12:25 de oradeanbihor
3%
Nu e clar daca 3% aplicat cifrei de afaceri se executa in loc de 16% pe profit sau suplimentar .O companie telecom ruleaza cam 1 mld.€ si face profit cam 20-30%, deci 2-300 de milioane.16% impozit ar fi cca. 30-50 milioane.3% aplicat unui miliard ar fi cam 30 milioane.Tot ramin cu excedent bunisor,pentru actionari.
Postat 20 Decembrie 2018, 11:15 de excalibur
oradeanbihor
Nu ai înțeles nimic .
Postat 20 Decembrie 2018, 08:48 de Sandu1206
@dummy
nu pricep cum vor scadea dobanzile la credite in urma masurilor prevazute de guvernul nul-psd ? Chiar intratat pot fi de indoctrinati unii incat sa creada orice li se varsa ? Sau poate sunt simpli prosti ? "mediocritatea specifică ce se zbenghuie pe la PSD" ? Oare incep oamenii sa realizeze o realitate crunta si anume ca ne conduc niste mediocri care la randul lor sunt supervizati de niste incompetenti ? M-as bucura, indiferent de simpatii politice. Doamne ajuta !
Postat 19 Decembrie 2018, 23:09 de oradea_mea_si_a_ta
Paradoxul romanesc
Cand benzina la Petrom in Romania, e mai scumpa decat benzina la OMV in Austria, toti injuram si ne amintim ca un angajat la benzinaria romaneasca are salarul de 4 - 5 ori mai mic decat angajatul austriac. Cand dobanzile bancilor din Romania sunt mai mari decat cele ale acelorasi banci din UE, ne amintim ca de fapt acestea isi transfera profitul catre firmele mama. Cand a existat doar un zvon de inflatie, dobanzile bancilor au urcat pana la cer (robor), desi cursul Euro e reletiv stabil iar euribor-ul e in continua scadere (asta o fi motivul pentru care nu se mai dau credite in euro?). De gaz nu vorbesc, pt ca aici va trebui sa motiveze Bolojan scumpirea gigacaloriei in Oradea, in conditiile in care deja se suspecteaza o influenta a CET-urilor pe gaz in aceasta manevra (mai sunt pomenite si niste firme energofage, falimentare). Pretul tigarilor inca e mic la noi fata de alte tari UE dar as prefera sa se interzica total fumatul (stiu, sunt rau, nu fumez). Faza cu pilonul 2 in schimb, ma enerveza la culme. MI se pare ca totul e o lovitura de teatru si ca adevaratul scop inca e ascuns..
Postat 19 Decembrie 2018, 19:09 de oradeanbihor
Mă doare-n cot că au pierdut bani companiile care speculează pe piață !?!
Că au căzut acțiunile băncilor ... și mai mare cotul !?! Au rămas pe poziție și vor începe să crească acțiunile și valoarea firmelir care chiar produc, nu doar că își pun niște comisioane pe munca altora !?! Cine nu înțelege ... să afle că urmează să se ieftinească creditele cu această ocazie, așa că va fi ceva mai bine decât a fost !?! Ghinionul e că, mediocritatea specifică ce se zbenghuie pe la PSD, n-a calculat primul efect care precede efectele pozitive ... și anume, faptul că o să crească în ianuarie și februarie tot ce mișcă pe piața "reglementată" și care va duce la creșterea prețului inclusiv la covrigi !?!
Postat 19 Decembrie 2018, 18:58 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON