URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2019, 17:50

BNR va lansa bancnota de 20 de lei cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Banca Naţională a României va pune, anul viitor, în circulaţie o nouă bancnotă, de 20 de lei, cu imaginea unei femei, mai precis a Ecaterinei Teodoroiu, care a murit la vârsta de 23 de ani, la sfârşitul bătăliei de la Mărăşeşti, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

Decizia a fost luată în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), în şedinţa din 30 iulie.

Digi24 notează că noua bancnotă va avea valoarea nominală de 20 de lei, valoare care a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote româneşti şi se regăseşte printre cele aflate în circulaţie în zona euro.

Prin alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu, Banca Naţională a României susţine preocupările pentru consolidarea egalităţii de gen, în linie cu iniţiativele altor bănci centrale din lume, mai scrie Digi24.

De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire, potrivit aceleiaşi surse.

Consiliul de Administraţie al BNR consideră că "promovarea imaginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes public legitim - de promovare a personalităţilor feminine - ce a găsit o largă susţinere în societatea românească".

"Banca Naţională a răspuns încă de anul trecut acestui demers prin alegerea imaginii Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918", se mai arată în comunicat.

BNR menţionează că va face publice în perioada următoare macheta bancnotei, elementele de siguranţă şi identificare, precum şi data exactă a lansării în circulaţie.

Ecaterina Teodoroiu s-a născut pe 14 ianuarie 1894, la Vădeni, în Gorj. Ajunsă la Bucureşti pentru a deveni învăţătoare, ea a contribuit la înfiinţarea primelor organizaţii de cercetaşi din ţară.

După intrarea României în Primul Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu a fost asistentă medicală pe frontul din Oltenia. S-a încris la o unitate de combatanţi pentru a-i răzbuna pe cei patru fraţi care au murit în război, notează Digi24. 

Tânăra a fost luată prizonieră alături de comandantul plutonului ei, dar a reuşit să evadeze folosind un revolver ascuns pentru a-l împuşca pe soldatul care îi păzea.

A fost rănită de două ori, în timp ce evada şi o dată în luptă, fiind decorată de Casa Regală şi avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărăşeşti, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

Ecaterina Teodoroiu a fost considerată eroină naţională după terminarea războiului. Totuşi, imaginea ei a fost marginalizată şi apoi distorsionată de regimul comunist.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON