URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2018, 13:19

Avertisment ferm: 12 țări occidentale cer României să evite schimbările legislative care ar slăbi statul de drept şi lupta împotriva corupţiei

Avertisment ferm: 12 țări occidentale cer României să evite schimbările legislative care ar slăbi statul de drept şi lupta împotriva corupţiei Mesajul postat pe site-ul Ambasadei SUA este însoțit de imaginea de mai sus
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o iniţiativă fără precedent, 12 țări occidentale, printre care SUA, Franța și Germania, fac apel la „toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”.

Impact negativ

Apelul, intitulat „Importante ţări partenere fac apel la România să ia în considerare potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală”, încurajează „toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”.

Mesajul postat pe site-ul Ambasadei SUA, vine în momentul în care Comisia specială parlamentară pentru legislația din justiție, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, dezbate și votează joi modificările la Codul Penal.

Iată mai jos declarația în numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii:

„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale.

Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice pași înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor. 

Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia”.

Reacţii de toate felurile

"Au perfectă dreptate, este lucrul pe care l-am spus de multă vreme, legile justiţiei se pot modifica, dar modificările trebuie să fie de aşa natură încât să îmbunătăţeacă eficienţa sistemului de justiţie. Iar acest lucru este ceva ce spun de multă vreme şi pe care îl spun mulţi români. Sper să se audă şi la PSD", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Ministerul Afacerilor Externe a avut o reacţie stranie după scrisoarea transmisă de cele 12 state partenere, precizând că aceasta ar fi de fapt o recunoaştere a evoluţiilor din România cu privire la combaterea corupţiei şi consolidarea statului de drept. Ministerul mai precizează că instituţiile române dialoghează în permanenţă cu cele europene cu privire la modificarea legilor Justiţiei, iar România îşi respectă angajamentele luate pe plan internaţional.

În schimb, liderii PSD au avut reacţii vehemente la adresa apelului celro 12 state. Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a declarat că ”actul legislativ nu-l poate dicta nişte state sau nişte ambasadori”, ci îl face poporul prin aleşi şi că îl va chema în Parlament pentru a da explicaţii pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu. Şi secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a replicat critic. El le-a transmis ambasadorilor statelor partenere că ar trebui să fie îngrijoraţi de statul paralel din România şi de posibilitatea ca liderul PNL, Ludovic Orban, să le facă plângere penală pentru înaltă trădare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
28 sunt cu noi cu tot, in UE
Apoi frati nostri europeni, toti occidentali, 27, fara noi, nu zic nimic?
Postat 29 Iunie 2018, 09:21 de OradeanADN
evident
Tari "pretine", care ne doresc binele si nu profita de pe urma coloniei numita Romania. Se intorc in mormant stramosii care au murit pentru ca romanii sa fie stapani in Romania: tefelistii se fac pres in fata strainilor.
Postat 28 Iunie 2018, 22:05 de testtest
noa amu-i tarziu..
LIV Jong UNU & Co. mai pot fi opriti doar dupa gratii...aviz mang(alita) & brancardierul de la municipal..fost ministru. In rest, vai de tara asta...cat se mai poate luati-va talpasita. Dupa ce se sechimba codurile... se introduc vizele, dar se scot cele din rusia si turcia. Veselie!!!
Postat 28 Iunie 2018, 13:58 de TC
Kaki
No, amu' s-o cacat Dragnea & Co. pe ei...;-)))))
Postat 28 Iunie 2018, 13:47 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON