URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2017, 09:00

Atenţie la citrice! Preşedintele ANPC avertizează că pot fi tratate cu o substanţă care atacă ficatul şi rinichii

Atenţie la citrice! Preşedintele ANPC avertizează că pot fi tratate cu o substanţă care atacă ficatul şi rinichii sursa foto: www.news.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Paul Anghel, avertizează consumatorii români să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără. Unele din acestea sunt tratate cu Imazalil, o substanţă foarte periculoasă folosită pentru combaterea bolilor la plante, dar a cărei utilizare în agricultură este interzisă de legislaţia UE, scrie news.ro.

"Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. Thiabendazol-Imazalil sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante şi are o actiune fungicidă", este mesajul transmis publicului de Anghel.

Directorul ANPC a prezentat şi o etichetă de grapefruit provenit din Turcia, pe care este menţionată substanţa cu pricina. Ingerarea acesteia ar putea chiar să provoace cancerul, a mai spus Anghel. Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se consumă şi coaja fructului ori acesta este spălat.

"Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte", precizează Paul Anghel, adăugând că legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol - Imazalil în agricultură. Şeful ANPC n-a lămurit însă de ce este permisă comercializarea fructelor astfel tratate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: Siguranţa alimentelor din România şi prea multele ei ”moaşe”. Numite mai mult politic şi mai puţin pe criterii strict profesionale, morale şi de …bun cetăţean român!
I. ””Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. Thiabendazol-Imazalil sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante şi are o actiune fungicidă", este mesajul transmis publicului de Anghel.” 1. Acest mesaj nu ar fi apărut, dacă ”cerberii” şi ”cerberițele” cu responsabilități pe linie de Siguranţa alimentelor din cadrul DSVSA-urilor/CJPC-urilor/DSP-urilor, unii dintre ei prea bine plătiți pentru ceea ce fac de facto, şi-ar fi făcut datoria conform. 2. O întrebare decentă şi documentată pentru 2x”dottore” (de ”Sorbonica” şi …”sub acoperire”?) Sanda Florentina Borţiş: Pentru tine Ordinul ANSVSA nr. 145 din 2007, actualizat, reprezintă doar Anexele 2 şi 3 din acesta, respectiv preţurile de achiziţie ale materiei prime/produselor alimentare de origine non-animală? Întrebare valabilă şi pentru numiţii politic: Dănuţ Ioan Lung, Moţoc Remus Ovidiu, Budău Gelu Mircea şi ”păpuşarii” care i-au promovat. II. ”Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte”, precizează Paul Anghel, adăugând că legislaţia Uniunii Europene interzice folosirea Thiabendazol-Imazalil în agricultură. Şeful ANPC n-a lămurit însă de ce este permisă comercializarea fructelor astfel tratate. 1. Numiţii politic: 1.1. propulsaţi de ”Trinom” (UDMR, PCM, PPMT) via ”Janoş” de la PSD Bihor, cu responsabilităţi (şi) pe linie de de siguranţă alimentară din Bihor; 1.2. a) fostul(?) ”locatar” de la ”Cabinetul nr. 2” de la DSP Bihor: tova (”sub acoperire”?) Zoe; b) activista bolşevică Pantea (Ferche) Felicia Livia, c) tov. traseist politic Budău Gelu Mircea; ne pot confirma conform faptul că, în ultimii 9 ani, cantităţi de citrice provenite din Turcia şi din loturi tratate cu E233, nu au fost comercializate şi în judeţul nostru? Dacă nu, pentru ce aţi păpat (şi păpaţi) atâţia bani bugetaţi, inclusiv de pe urma muncii mele? III. În loc de concluzii: 1. Păcat că şi Siguranţa alimentelor din România are prea multe ”moaşe” (numite mai mult pe criterii politice); 2. Păcat că Siguranţa alimentelor Bihor nu este coordonată de profesionişti ca Ştefania de la CJPC Ialomiţa, fostă colegă de an la Fac. TCPATP Galaţi; 3. ”Dreptate până la capăt!” în viziunea lui ”Janoş”-Preşedinte PSD Bihor: modul în care a reparată nedreptatea făcută de actualii membrii PSD Bihor: tov. Budău Gelu Mircea şi tov. Pantea Felicia Livia [+traseist politic (”sub acoperire”?) Dănuţ Ioan Lung] prin Decizia DSVSA Bihor prin Decizia nr. 288 din 31 decembrie 2009. A se revedea şi adresa ne-”portocaliului” înregistrată la DSVSA Bihor cu nr. 106 din 6 ianuarie 2010. P.S. for ”Bihorel”: afirmațiile făcute mai sus pot fi documentate conform.
Postat 12 Noiembrie 2017, 21:43 de stefan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON