URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2017, 11:06

Ai fost sunat recent din Tanzania? E ţeapă, vezi ce NU trebuie să faci!

Ai fost sunat recent din Tanzania? E ţeapă, vezi ce NU trebuie să faci! foto: Shutterstock
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou tip de înşelătorie telefonică face ravagii şi printre români. Mii de persoane au primit, în ultima perioadă, apeluri telefonice venite din ţări exotice. Este vorba despre apeluri scurte, din ţări precum Maldive sau Tanzania, la care destinatarul nu apucă să răspundă şi la care oamenii sună înapoi. Fără să ştie că un singur minut vorbit le poate adăuga la factură zeci de euro în plus.

De fapt, la capătul celălalt nu se află decât nişte escroci care utilizează numere cu suprataxă, după cum anunţă Money.ro.

Sursa citată dă ca exemplu povestea lui Ionuţ Tudorache. "Am primit un telefon, un beep, nu un telefon. Am sunat înapoi, mi-a apărut Tanzania sau ceva de genul. M-am trezit la sfârşitul lunii cu factura încărcată. 60 şi ceva de euro în plus", a povestit el. Cum lucrează într-un domeniu internaţional, a fost victimă sigură. A sunat insistent la numărul care îl apelase mai devreme şi a fost suprataxat.

Money.ro mai arată că sute de români primesc zilnic astfel de apeluri din ţări precum Nigeria, Africa de Sud, Tunisia sau Tanzania.

"Apelul poate veni din Africa de Sud şi atacatorul poate să fie undeva din SUA şi apelul să fie redirecţionat din Statele Unite către Africa de Sud şi apoi către România", a explicat, pentru sursa citată, Liviu Arsene, specialist securitate cibernetică. "Sunt nişte infractori online care subcontractează astfel de servicii care le oferă posibilitatea de a închiria numere de telefon din diverse locaţii din lume. Ei pot ataşa servicii cu suprataxa acelor numere de telefon", a mai afirmat Arsene.

Acesta avertizează că numerele de telefon ajung inclusiv în posesia răufăcătorilor ca urmare a faptului că pe piaţa neagră se vând baze de date cu sute de mii de contacte. De altfel, foarte mulţi utilizatori ai reţelelor de socializare îşi publică pe internet numerele de telefon.

Singura metodă sigură ca să nu fiţi păcăliţi este să fiţi foarte atenţi la numerele de telefon care vă sună, mai cu seamă dacă aveţi de gând să sunaţi înapoi. O altă soluţie ar fi instalarea unor aplicaţii ce identifică numerele de telefon. Ele vă vor avertiza dacă primiţi un apel-problemă.

De precizat că persoanele păcălite nu au cum să îşi recupereze paguba. "Compania de telefonie nu are cum să îi despăgubească şi nici măcar poliţia nu îi poate ajuta. E aproape imposibil să dea de urma escrocilor", mai notează money.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
S-a dus veste inteligentei la romani ... pana in Tanzania !?!
Cat de prost poti fi sa suni inapoi un numar international necunoscut, mai ales ca cei care au contacte prin lumea intreaga ar trebui sa stie pe ce pamant traiesc !?!
Postat 19 Noiembrie 2017, 18:24 de WinDos
Specialist securitate cibernetica???
Arsene afla e un amator. Un analist cunoștea cel puțin 2 metode prin care poți să faci tracking. Echipamentele costa 150$ maxim. Specialistul deja se poate descur ca folosind cunoștințele despre asemenea scams. Identificarea unui apelant prin servicii VOIP e posibila si destul de accesibila, pentru un specialist. Ma cautati pe mailul asociat contului si va invat sa ii transmiteti si lui ala, daca vreti sa nu va faceti de ras cu asemenea citate de "specialisti". Specialist Securitate IT cu Certificari in vestul tarii suntem vreo 6 sau 7. Restul sunt amatori, script kiddies
Postat 19 Noiembrie 2017, 12:40 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON