URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2017, 16:32

Adevăratul Black Friday: Supermarketurile, acuzate că scumpesc nejustificat preţurile la alimente

Adevăratul Black Friday: Supermarketurile, acuzate că scumpesc nejustificat preţurile la alimente foto: România liberă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Crescătorii de păsări şi animale acuză marile lanţuri de magazine că au scumpit carnea şi ouăle. Fermierii spun că ei vând carnea şi cu 30 la sută mai ieftin decât anul trecut, dar că acest lucru nu se vede şi în galantare. Ei cer intervenţia autorităţilor, care au anunţat deja că scumpirile vor fi verificate de Consiliul Concurenţei.

Datele oficiale arată că alimentele s-au scumpit, anul acesta, cu 3,5 la sută. Cea mai mare creştere a fost la unt - aproape 12 la sută, apoi ouăle, cu 4 procente şi carnea de porc - peste 5 la sută, arată un material al Digi 24.

„Undeva la 70 de bani este prețul brut, prețul de fermă, am înțeles că în marketuri a ajuns la 1 leu. Deci acea diferență de încă 30 de bani la prețul cu care pleacă de la mine din fermă, mi se pare puțin nejustificat. Eu îl transport la magazin. El ia cofragul de la mine din mașina de transport și îl pune direct pe raft. Efort 0”, scpune Constantin Buzatu, crescător de găini din Timişoara.

Prețul cărnii de pasăre și porc a scăzut la poarta fermei cu până la 30% față de 2016, dar, cu toate acestea, în marile lanțuri de magazine alimentele s-au scumpit, astfel încât asociația crescătorilor din domeniu cere autorităților să intervină.

„Noi la ora actuală vindem undeva cu 5 lei, 5, 2 lei în viu. Vindem către abatoare. Abatoarele vând mai departe porcul tranşat. Din ce am înţeles, abatoarele vând cu 7,9 - 8 la carcasă. Că în galantare nu se regăseşte această scadere, trebuie văzut la retaileri”, arată Ioan Ladoşi, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.

Ministrul Agriculturii recunoaşte că alimentele din magazine s-au scumpit nejustificat, dar ridică din umeri a neputinţă în faţa unei consecinţe a economiei de piaţă.

„Am cerut sprijinul celor de la Concurenţă, care au şi specialişti în domeniu şi sunt şi abilităţi să analizeze dacă se întâmplă şi altceva pe piaţă. Noi, ca minister, nu avem instrumente şi nici prevederi legale să intervenim pe piaţă să schimbăm preţurile. Aşteptăm analiză şi răspunsul pe care trebuie să ni-l dea cei care se ocupă de această piaţă, la produsele la care li s-au ridicat preţurile, la ouă, la carne, la produsele din lapte”, declară Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Marile magazine nu au comentat în vreun fel situaţia prezentată de Digi 24.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON